Trender høsten 2015:

Høsttrenden mote-Norge elsker

Den ny-viktorianske trenden er et etterlengtet innslag i en nedtonet motebransje.

NY-VIKTORIANSK: Motenorge har lagt sin elsk på høstens store trend.
NY-VIKTORIANSK: Motenorge har lagt sin elsk på høstens store trend. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
OLIVIA PALERMO: It-jenta stilte i en nydelig Valentino kreasjon, med ny-viktorianske vibber, under sist haute couture-uke i Paris.
OLIVIA PALERMO: It-jenta stilte i en nydelig Valentino kreasjon, med ny-viktorianske vibber, under sist haute couture-uke i Paris. Foto: FOTO: Stella Pictures

Minimalistisk, normcore, sporty – mange vil si at motebildet har vært relativt uengasjerende de siste sesongene.

Men høsten 2015 får vi endelig mulighet til å dra på oss finstasen både morgen og kveld, leke med silhuetter og mikse romantiske blonder med punkete snitt.

Den ny-viktorianske trenden er nemlig en stor hit denne høsten, og mote-Norge fryder seg!

Rysjer, blonder og puffermer

- Jeg er kjempefan av den superfeminine, ny-viktorianske trenden med rysjer, blonder og puffermer, sier kjendisstylisten og designeren bak det norske merket byMagMaLou, Marthe Kveli Valeberg til Klikk Mote og fortsetter:

- Personlig liker jeg litt stram og enkel styling som ikke blir for søt, så jeg kommer til å blande inn elementer som skinn og denim for unngå den fella.

Ut med beige, inn med glam

At motebildet hadde behov for en spennende løft, er stylist Erlend Elias Bragstad helt enig i.

- Jeg er så vanvittig lei den simple trenden med enkle snitt og beige farger i hundre nyanser, så jeg elsker at vi nå går over i en litt mer more is more-stil med rysjer, puffermer og blonder.

Motedesigner og lærer ved Esmod, Hild Andresen Bergère, kunne heller ikke vært mer i ekstase.

- Jeg blir helt myk i blikket av denne trenden! Den er så vakkert feminin, men samtidig så rå at det skal litt til for å ikke like den!

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIVIENNE WESTWOOD: Dronning av punk, retro og "over the top"-mote, har selvfølgelig mesterlig designet  ny-viktorianske plagg denne sesongen også.
VIVIENNE WESTWOOD: Dronning av punk, retro og "over the top"-mote, har selvfølgelig mesterlig designet ny-viktorianske plagg denne sesongen også. Foto: FOTO: Stella Pictures

«The dark side»

I tillegg til den feminine og romantiske tvisten, kan den ny-viktorianske høsttrenden enkelt vris over mot det gotiske – enda en av høstens store trender.

SMINKEN: De mørke leppene og sarte øynene, som vist hos Trussardi og Emanuel Unga, passer perfekt til den ny-viktorianske trenden.
SMINKEN: De mørke leppene og sarte øynene, som vist hos Trussardi og Emanuel Unga, passer perfekt til den ny-viktorianske trenden. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Da jeg så Givenchy sin Victorian Chola Girl  for høsten, var jeg totalt solgt, forteller stylist og PR-ansvarlig ved Bestseller, Lillian Vangen, og fortsetter:

- Hår, sminke og styling var perfekt, og til tross for en viktoriansk stil, føltes visningen moderne og nyskapende. Så da gjør jeg som flere av de største designerne denne høsten; «head over to the dark side».

Enkel trend å style

Å plutselig gå fra en ganske straight stil, til en ny-viktoriansk en, kan absolutt virke skummelt.

Men dette er en langt mer allsidig trend enn du kanskje tror.

- Den ny-viktorianske trenden er lett å style, og så lenge du bruker plagg med mye detaljer og antrekk med forskjellig tekstilmiks blir det absolutt ikke kjedelig, tipser Vangen.

- Samtidig som det er enkelt å holde varmen og samtidig se kul ut, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOFT: En softere versjon av den ny-viktorianske trender, som vist her ved N21, Sacai og Laura Biagio.
SOFT: En softere versjon av den ny-viktorianske trender, som vist her ved N21, Sacai og Laura Biagio. Foto: FOTO: Stella Pictures
GIVENCHY: Hvorvidt Givenchy sine ansiktssmykker kommer til å slå an eller ikke, passer de faktisk perfekt til den ny-viktorianske trenden. Men hold deg gjerne til øredobber.
GIVENCHY: Hvorvidt Givenchy sine ansiktssmykker kommer til å slå an eller ikke, passer de faktisk perfekt til den ny-viktorianske trenden. Men hold deg gjerne til øredobber. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Hårfin balanse

Selv med en more is more-tilnærming, kan det fort bli for mye av det gode, råder Andresen Bergère.

- Med for mange elementer fra denne trenden, ender man raskt ut med å se ut som skal på kostymeparty.

Selv ville hun gått for en vakker bluse, kåpe eller skjørt, og latt de andre plagene være rene i snitt og materialer.

- Gjør du det, synes jeg godt du kan understreke stilen med et par statement øredobber, belte, de klassiske viktorianske støvlettene eller en veske. Men IKKE alt på én gang altså, påpeker hun.

Løst eller stramt

Kveli Valeberg har også gode tips for gravide som ønsker å prøve seg på trenden.

ELIE SAAB: En ultramoderne og androgyn tilnærming til den ny-viktorianske trenden.
ELIE SAAB: En ultramoderne og androgyn tilnærming til den ny-viktorianske trenden. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Selv kommer jeg til å investere i noen forskjellige viktoriansk-inspirerte skjortekjoler siden jeg snart er høygravid, men etter fødselen blir nok kjolene byttet ut med skjorter og skinny jeans.

- Du kan også bruke flared jeans til, men tettsittende jeans gir en litt enklere og røffere silhuett, legger hun til.

Nøkkelplaggene

- Nøkkelplaggene i den ny-viktorianske trenden har rysjer. En bluse kan styles opp og ned, og ikke vær redd for å leke med feminine skjørt eller rocka jeans – her kan man spille på alle strenger! Men husk at det var en veldig feminin tid, så du har lov og være litt «mye», mener Bragstad.

Vangen tipser oss om flere plagg som kan gli rett inn i høsttrenden:

- Fløyel, brokademønster, fuskepels, blonder, overdeler i pemplumfasong og stener på plagg vil alle gi en ny-viktoriansk følelse. Det skal være mye smykker, gjerne øredobber oppover hele øreflippen som vist hos Givenchy. Plaggene skal være skreddersydd og forseggjort.

- Se for deg en ekte viktoriansk jente møter en gotisk jente anno 2015 når du styler!

Ikke bare klær

Selv om det er de ny-viktorianske klærne som står sterkest i fokus høsten 2015, er det ikke bare der trenden sniker seg inn.

Spesielt siden trenden ofte går over i en gotisk look, har sminketrenden med mørke lepper, duggfrisk hud, sarte øyne og buskete bryn blitt ansiktet utad for den ny-viktorianske stilen.

Bragstad kan også opplyse om at trenden har funnet veien inn i de ganske hjem.

- Det er forøvrig ikke bare klær som følger den viktorianske trenden; jeg har akkurat bestilt møbler til hele huset mitt i samme stil, så jeg gleder meg til en pompøs og høytidelig høst!

LANVIN: Lag på lag er en genial måte å style høstes ny-viktorianske trend.
LANVIN: Lag på lag er en genial måte å style høstes ny-viktorianske trend. Foto: FOTO: Stella Pictures

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning