Undertøysguide

- Snok litt i undertøyskuffen hennes

Det smarteste du kan gjøre når du kjøper undertøy til dama.

PUSH-UP OG SOFT-CUP: Vet dere egentlig hva som er hva, gutter? FOTO: Colourbox
PUSH-UP OG SOFT-CUP: Vet dere egentlig hva som er hva, gutter? FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Sjokolade, roser og champagne er ikke til å kimse av – det finnes knapt den kvinne i dette landet som ikke ville satt pris på alle tre i gave fra sin kjære.

Men til selveste Valentinerdagen er det faktisk lov til å ta romantikken og kjærligheten til nye høyder.

Så hvorfor ikke overraske kjæresten din med litt lekkert og velvalgt undertøy – den ultimate sexy gaven?

Frykter franske navn og størrelses-bom

Mange menn frykter at det kommer til å være både komplisert og litt pinlig å skulle gå inn i en undertøysforretning for å finne gave til sin kjære.

For hvordan fungerer egentlig cup-størrelser? Og hva er egentlig en camisole? Og er det kanskje litt vulgært å gå for g-streng?

Vi tok saken til Facebook for å sjekke hva mannen i gata tenker om å handle undertøy til kvinnen i sitt liv.

- Jeg har kjøpt en litt sexy nattkjole en gang, forteller Bjørn Erik, 31, fra Bergen.

- Eller nattkjole, det stod «camisole» på lappen, men det var liksom en litt kort nattkjole, da. Det var ikke så vanskelig, jeg tok bare en størrelse medium, jeg tenkte bare at hun sikkert er medium, de fleste er vel det?

Simon, 24, fra Asker, synes det med størrelser er litt komplisert når det gjelder undertøy.

- Jeg kikket på lappen i BH-en hennes et par ganger, men det var ulik størrelse på de to jeg så på, så da ble jeg litt usikker på hva jeg skulle velge, og endte opp med å kjøpe noe annet.

Cup-størrelse er litt vanskelig å få tak på, mener gutta.

- Jeg tror kona min bruker 75B, det er den størrelsen hun har på de fleste BH-ene sine, og de gangene jeg har kjøpt undertøy til henne gikk jeg for det, og det ble riktig. Men jeg aner ikke hva tallene og bokstavene betyr, altså, sier Henning, 36, fra Oslo.

Velg riktig stil

Skal du kjøpe undertøy i presang til din kjære, er det aller viktigste å velge noe hun kommer til å like og sette pris på – selv om dette kanskje ikke er det undertøyet du aller helst skulle sett henne i.

- Husk at en kvinne føler seg aller flottest når hun har på seg noe hun føler seg vel i. Målet er vel å få din kjære til å føle seg fantastisk feminin, flott og sexy?, spør Jessica Simonsen hos Triumph i Norge, retorisk.

Hun forklarer at det kan være smart å gjøre litt forhåndsarbeid. Undertøyeksperten råder til å ta seg god tid til å undersøke både stil og størrelse før du går til innkjøp av undertøy til din kjære.

Det aller smarteste er å sjekke ut hva slags type undertøy hun har fra før av. Har hun mye hvitt eller farget undertøy, eller ligger det mye blonder i undertøysskuffen? Har undertøyet romantiske detaljer eller en renere og mer sporty stil?

- Et godt tips er å ta et bilde av undertøyskuffen hennes og vise til ekspeditøren i butikken, da kan hun lettere å hjelpe deg med å finne noe som vil falle i smak, tipser Simonsen

Modell og moterådgiver for Lindex i Norge, Kathrine Sørland, er helt enig:

- Det er lurt å velge noe som passer til hennes stil generelt når du velger undertøy, råder Sørland.

- Har hun mye romantisk undertøy fra før, så gå for det. Det er nok det også det tryggeste alternativet.

Men Sørland mener at mannen må få lov til å også vise hva han gjerne vil se sin kjære i.

- Det er litt sjarmerende om han kjøper undertøy han gjerne vil se deg i da. Og det er tross alt han som kommer med gaven.

HOLD PÅ PLASS: 1. Spileløs BH fra H&M, kr 129. 2. Super-Push-Up fra H&M, kr 149. 3. Blonde-BH fra Lindex, kr 249. 4. Push-Up BH fra Lindex, kr 299. 5. Soft-Cup BH fra Lindex, kr 199. 6. BH fra Agent Provocateur/Net-a-porter, kr 599.  7. Blonde-BH fra Stella McCartney/Net-a-porter, kr 699. FOTO: produsenten
HOLD PÅ PLASS: 1. Spileløs BH fra H&M, kr 129. 2. Super-Push-Up fra H&M, kr 149. 3. Blonde-BH fra Lindex, kr 249. 4. Push-Up BH fra Lindex, kr 299. 5. Soft-Cup BH fra Lindex, kr 199. 6. BH fra Agent Provocateur/Net-a-porter, kr 599. 7. Blonde-BH fra Stella McCartney/Net-a-porter, kr 699. FOTO: produsenten

Kjøp riktig størrelse

Det er alltid litt vanskelig å vite hvilken størrelsen kjæresten har, og å komme til betjeningen på en undertøybutikk og forklare at puppene hennes er en «håndfull», er ikke godt nok. Her må det mer nøyaktighet til, gutter!

- Det beste du kan gjøre er nok å ta en titt på undertøyet hennes, tipser Sørland.

Simonsen minner om at man må huske å sjekke både størrelse på BH og truse.

- Skal du kjøpe et sett undertøy, består dette både av truse og BH, så her må du også passe på å vite hvilken størrelse hun bruker på underkroppen.

Undertøyeksperten minner dog om at størrelser varierer fra produsent til produsent, og fra land til land.

- En god regel kan være å sjekke flere av BH-ene hennes, og gå for den størrelsen hun har flest av. Alternativt kan du «låne» med deg en BH fra skuffen, for da vil betjeningen kunne se av selve formen og størrelsen på BH-en hvilken størrelse hun bruker.

Simonsen mener også det kan være en idé å benytte seg av gode venner.

- Det kan hende at venninnene hennes er klar over størrelsen hun bruker, og de vil helt sikkert kunne gi deg noen pekepinner om stil også.

Eksperten mener at du dessuten vil kunne opptjene noen kjærestepoeng på denne måten, siden det viser at du har tatt deg ekstra tid på å få råd fra andre.

DET LILLE UNDER: 1. 2-pack truser fra H&M, kr 99. 2. Stringtanga fra H&M, kr 49,50. 3. Stringtruse fra Lindex, kr 79,50. 4. Blondetruse fra Lindex, kr 99. 5. Blondetruse fra Stella McCartney/Net-a-porter, kr 399. 6. Strømpeholder fra Triumph, kr 199. 7. Stringtruse fra Agent Provocateur/Net-a-porter, kr 329. 8. Truse fra Triumph, kr 149. FOTO: produsenten
DET LILLE UNDER: 1. 2-pack truser fra H&M, kr 99. 2. Stringtanga fra H&M, kr 49,50. 3. Stringtruse fra Lindex, kr 79,50. 4. Blondetruse fra Lindex, kr 99. 5. Blondetruse fra Stella McCartney/Net-a-porter, kr 399. 6. Strømpeholder fra Triumph, kr 199. 7. Stringtruse fra Agent Provocateur/Net-a-porter, kr 329. 8. Truse fra Triumph, kr 149. FOTO: produsenten

Ikke vent til siste liten

Det er et velkjent fenomen at mange menn løper rundt på lillejulaften for å gjøre unna julehandelen, men om du skal finne den perfekte gaven til Valentinerdagen, og har tenkt å kjøpe undertøy til dama, råder ekspertene deg til å ta deg tid til å få det riktig.

- Det er klart at det går an å «play safe» og kjøpe et gavekort, men det er mye mer personlig og sjarmerende å komme med en skikkelig presang, mener Simonsen.

- Vi er alle enige om at det kan være vanskelig å velge. Et godt tips er å passe på å få med en byttelapp slik at hun eventuelt kan bytte gaven til noe annet om den ikke faller i smak, tipser hun.

Det er likevel ikke fullt så enkelt å bytte undertøy på grunn av plaggets intime natur og hygienespørsmål.

- Truser har spesielt strenge bytteregler. Når du kjøper, må du sørge for å gi beskjed om at du ønsker å ha muligheten til å kunne bytte til annen farge eller størrelse, forklarer Sørland.

- Sier du ifra om at dette, blir trusene plombert slik at du faktisk kan bytte.

TIPS: Hvis du har tenkt å kjøpe et gavekort, så unngå å kjøpe det samme dagen som gaven skal gis. Datoen for kjøpet står på gavekortet, og det kan fort se ut som en nødløsning om du har kjøpt gavekortet 14. februar.

Jukselapp

Ok, det er lett å gå seg vill i jungelen av spile-BH, bustier og push-up. Men ikke fortvil, gutter: Her er oversikten over hva som er hva innenfor undertøy:

Babydoll: Kort nattkjole, ofte dekorert med sløyfer, blonder eller andre feminine detaljer. Gjerne laget i gjennomsiktig materiale, som chiffon.

Balconette: BH som slutter i en horisontal linje tvers over brystene, som en halv-cup. Formet slik at brystene dyttes oppover, som om man har på korsett e.l. Mange balconette BH-er har også innlegg i cupen som hjelper til med å forme og løfte bysten.

Basque: Som et korsett, men egentlig en BH som strekker seg helt ned over magen og til hoftene. De fleste har hekter nederst som man kan feste til hold-up strømper.

Brasiliansk: Truse som dekker litt mer av baken enn en g-string.

Bustier: Som korsett, dekker fra byste til hofte, ofte dekorert med blonder. Mange kommer med stropper som kan tas av eller på.

Camisole: Som en topp eller kort nattkjole, ofte i silke eller sateng. Gjerne dekorert med blonder.

French: Truser med høy skjæring.

G-string: Truser som består av en trekant med tøy i front og en smal «tråd» bak.

Halterneck: BH som festes bak nakken.

Hipster: Truse med boxer-fasong. Lav linning og skåret på tvers av baken, slik at nederste del av rumpa er synlig.

Plunge: BH som eksponerer mye av brystet for en sexy look. Ofte brukt for visuelt å få større kløft, på grunn av sin lave skjæring. En plunge BH har ofte mindre fyll enn en push-up BH.

Push-up: BH med innlegg og fyll nederst i cupen som løfter og former bysten, ofte for å gi illusjon av større bryster.

Racerback: BH hvor stroppene er samlet på midten av ryggen.

Seamless: Kan vise til både BH og truse, og betyr at plagget ikke har synlige sømmer, noe som gjør det perfekt å ha på under svært tettsittende eller gjennomsiktige klær.

Shelf: BH med spiler med svært lav cup, noe som gjør at mye av brystene er synlig over cupen.

Soft Cup: BH uten spiler

Strapless: BH uten stropper

T-shirt: Og så noen ganger kalt «contour». BH uten sømmer med myke cuper med fyll. Perfekt til bruk under tettsittende plagg, som for eksempel en T-skjorte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning