Klesstil damer

Her er jenta gutter snur seg etter på gata

Avstemning avslører.

ULIKE KLESSTILER: Vi spurte våre (mannlige) lesere om hvilken stil de liker best på det motsatte kjønn. Gjetter du hvilken det ble?
ULIKE KLESSTILER: Vi spurte våre (mannlige) lesere om hvilken stil de liker best på det motsatte kjønn. Gjetter du hvilken det ble? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Dette mener gutta

Casual chic: 42 % (624 stemmer)

Sensuell: 27 % (407 stemmer)

Rocka: 13 % (187 stemmer)

Klassisk preppy: 11 % (166 stemmer)

Romantisk bohem: 4 % (55 stemmer)

Maskulin: 3 % (46 stemmer)

Talt opp 30. mars 2016

For en tid tilbake hadde vi en avstemning om hvilken stil gutter liker best jenter, hvor vi presenterte seks ulike klesstiler som dere kunne stemme på.

Stilene det kunne velges mellom, var følgende: casual chic, sensuell, maskulin, rocka, klassisk preppy og romantisk bohem, og er stiler som Elise Sandvik, stylist og moteblogger på Elisesandvik.com har valgt ut.

Totalt 1485 stemmer kom inn, og én stil stikker helt klart av med seieren.

Med hele 42 prosent av stemmene er det stilen "casual chic" som er mest populær på jenter blant gutta.

Ifølge Sandvik kan stilen beskrives slik:

En kvinne som kler seg casual chic bygger opp antrekkene sine på basisplagg og gjør uttrykket mer personlig og spennende ved å tilføre iøynefallende tilbehør som smykker, ringer, hatter og sko. Eksempler er Olivia Palermo og Jessica Alba.

Ekspertene om vinnerstilen

Sandvik tror "casual chic" stakk av med seieren fordi det er en måte å kle seg på som fungerer i mange ulike sammenhenger.

- Stilen er forholdsvis enkel å gjennomføre for de fleste kvinner, da alle har (eller burde ha) basisplagg i garderoben sin. Når man toner ned selve antrekket og lar kvinnen stå i fokus, legger man kanskje enda større merke til hennes skjønnhet og personlighet.

Stylisten er personlig glad i denne stilen.

- Jeg tror at de fleste av oss kvinner kan falle under denne kategorien noen dager. Den er safe og komfortabel – samtidig som den er kul.

Motejournalist Lars Midtsø mener "casual" er et stikkord som representerer Norge veldig godt i klesveien, da vi tross alt har et veldig avslappet forhold til hvordan vi kler oss.

- I Norge er det flere måneder med dårlig vær som gjør at vi må bruke varme plagg, som ofte har en eim av funksjonalitet – mens i mange andre land er klærne kun til pynt og forfengelighet. Dette vil også være en av grunnene til at vi er veldig glad i en casual look, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VINNERSTILEN: - Den er safe og komfortabel samtidig som den er kul, sier stylist Elise Sandvik om "casual chic", stilen som stakk av med seieren i vår avstemning.
VINNERSTILEN: - Den er safe og komfortabel samtidig som den er kul, sier stylist Elise Sandvik om "casual chic", stilen som stakk av med seieren i vår avstemning. Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures

Hva vil du si karakteriserer vinnerstilen?

- Avslappet er jo et nøkkelord. Demokratisk et annet. Det er jo på mange måter en stil som plasserer alle i midten. Det er en stil som passer flere anledninger og er svært bruksvennlig i den forstand, forteller Midtsjø og legger til:

- Det skal liksom aldri se ut som om man prøver, og da er jo casual en veldig passende stil. Kort oppsummert er det en stil som ikke skremmer noen vekk. Det er verken for snobbete eller streng. Kall det gjerne folkelig.

Stylist Sandvik mener at det som karakteriserer vinnerstilen er det at man tilføyer og spiller på tilbehør.

- Selv det mest hverdagslige antrekket, som for eksempel en hvit T-skjorte og blå skinny jeans, kan kombineres med en quirky hatt, et par iøynefallende sneakers og gullringer i forskjellige tykkelser, og bli til et personlig og spennende antrekk.

Nøkkelplaggene

Ifølge Sandvik er nøkkelplaggene, og trikset som gjør det mulig å mestre en casual chic stil, basisplagg.

- Du bør investere i basisplagg av gode kvaliteter som varer. Du kommer langt med T-skjorter i ulike fargenyanser og snitt, skjorte i hvitt og lyseblått, svart blazer, skinny jeans, skinnbukse og noen forskjellige typer skjørt som du liker.

Av sko mener hun det er fint å ha et par boots til hverdagsbruk, svarte og hudfargede pumps til fest, og noen interessante sneakers.

- Her er det tilbehøret som gjør antrekket. Smykker, vesker, hatter og så videre gir det hele en personlig vri.

En god andreplass

Stilen som stakk av med andreplassen, var "sensuell".

Sandvik beskriver den sensuelle kvinnen som en som bærer nærsittende plagg som viser fram de feminine kroppsformene på en sofistikert og sexy måte, og kler seg gjerne i kjoler og skjørt. De presser ofte grenser og provosere med klær. Eksempler på denne stilen er Beyonce, Kim (og Khloe) Kardashian og Jennifer Lopez.

Stylisten tror den sensuelle stilen kom så langt opp på listen fordi om man kler seg på en sensuell måte, vil det naturligvis tiltrekke seg oppmerksomhet blant det motsatte kjønn.

- Dette fordi klærne setter fokuset på de kvinnelige formene. Den omstridte Kim Kardashian West, som elsker å provosere, er et godt eksempel her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ EN GOD ANDREPLASS: Med 27 prosent av stemmene kom den sensuelle stilen på en andreplass.
PÅ EN GOD ANDREPLASS: Med 27 prosent av stemmene kom den sensuelle stilen på en andreplass. Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures

Midtsjø mener det mest sannsynlig er fordi den er mer sexy.

- Stilen spiller på kvinnens feminine kroppslige attributter. På samme måte som kvinner liker maskuline menn, er det garantert mange menn som liker at kvinnen skal skille seg mest mulig fra en mannlig stil, sier han.

Nøkkelplaggene er ifølge Sandvik finstrikkede pologensere og "bandasjekjoler", -topper og -skjørt.

- Det er viktig å ikke vise for mye hud da det fort kan bikke over til å bli vulgært, sier hun.

Av ytterplagg er et naturlig valg en feminin kåpe med markert midje eller belte, eller en løsere anorakk som bæres åpen slik at underplaggene synes.

- Pumps, lårhøye støvletter og høyhælte sandaler er obligatorisk fottøy, legger Sandvik.

Hva synes du selv om stilen?

- Jeg synes den sensuelle stilen kan være superfin om den er gjennomført, sier stylisten.

- Noen velger dessverre å kombinere for utringende topper og for korte skjørt – noe som gjør at man ser tacky ut i stede for å fremstå som en sofistikert og sexy kvinne, legger hun til.

Hos Midtsjø derimot, er det personlig ingen stor favoritt.

- Jeg synes ofte at det kan bli litt vulgært. Om man spiller på egen seksualitet så blir man jo fort oppfattet med sex/porno, sier han.

Stilen som havnet på bunn

På sisteplass av de seks stilene havnet "maskulin", med bare tre prosent av stemmene. I en herreinspirert garderobe er det ifølge Sandvik rette blazere og frakker, crispy og voluminøse herreskjorter, skreddersydde (og også dobbelspente) dresser og boyfriend jeans som er nøkkelplagg.

Tilbehøret er minimalistisk og rent, og eksempler på stilen kan være Kristen Stewart og Emmanuelle Alt.

Hvorfor tror du «maskulin» havnet på bunnen?

- Helt sikkert fordi menn vil ha det motsatte av seg selv, sier Midtsjø og legger til:

- Mange vil helt sikkert selv føle seg maskulin, og da er det jo bedre å gå sammen med en som er veldig feminin? Det kan sikkert virke skremmende for mange menn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HELT PÅ BUNN: Den (veldig kule) og maskuline stilen havnet på sisteplass, med triste tre prosent av stemmene. Ekspertene derimot, digger den.
HELT PÅ BUNN: Den (veldig kule) og maskuline stilen havnet på sisteplass, med triste tre prosent av stemmene. Ekspertene derimot, digger den. Foto: FOTO: Getty Images

Sandvik innrømmer at hun ble noe overrasket over at den maskuline stilen kom så dårlig ut.

- Selv bor jeg i New York og observerer derfor street style der mer enn i Oslos gater, men ser likevel at den typiske skandinaviske klesstilen ofte bærer preg av maskulinitet.

Kvinner som kler seg maskulint er ifølge Sandvik veldig feminine ellers, både utseendemessig og i personlighet. Plagg med referanse fra mannens garderobe er derfor en fin måte å utbalansere på.

- Selv om man anvender maskuline klær beholder man likevel det lekne og sexy uttrykket, sier Sandvik.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning