Sminke som gjør deg eldre

Skjønnhetstabbene som gjør deg gammel

Ikke gjør disse feilene

VÆR FORSIKTIG MED ØYENSMINKEN: Å ramme inn øynene oppe og nede i det hele tatt bør gjøres med omhu, hvor man får ofte mindre øyne av dette. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
VÆR FORSIKTIG MED ØYENSMINKEN: Å ramme inn øynene oppe og nede i det hele tatt bør gjøres med omhu, hvor man får ofte mindre øyne av dette. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Den store «hemmeligheten» for å oppnå et friskt ungdommelig utseende er å gi ansiktet en så naturlig look som mulig. Feilen mange gjør er å bruke for lite eller for mye sminke. Ekspertene gir deg sine beste tips til hva du bør unngå, og hva du skal satse på.

- Noen kvinner bruker ikke sminke i det hele tatt, og noen kvinner tar på seg for mye sminke. Ofte, når man kommer i en viss alder er det helt avgjørende å finne en mellomting av disse versjonene. En mellomting med riktige teknikker, farger og vertøy, hjelper deg å bli den beste utgaven av seg selv, sier styliist og makeupartist Lillian Aasebø.

- Det er ikke lett å finne produktene som passer din hud på egenhånd. Derfor anbefaler jeg å gå til en hudpleier for å finne produkter som passer din hud best, sier Janne Blindheim, stylist og makeupartist i House of Bahus.

Dropp øyenskyggen i hverdagen

Hard sminke gir deg ofte en eldre look som ikke alltid er like heldig.

- Mange kvinner rammer inn øynene sine med eyeliner uten å blande den godt inn i øyenskyggen. Dette vil bli seende veldig hardt ut, og vil ikke gi deg den fine intense dybden eller en naturlig ungdommelig look, sier Aasebø.

Å ramme inn øynene oppe og nede i det hele tatt bør gjøres med omhu, hvor man får ofte mindre øyne av dette.

- Har du små øyne fra før av er det ofte bedre å kun bruke eyeliner oppe. Lag en delikat linje for å forlenge øyet. Avslutt gjerne i en vinge, sier Aasebø.

Tung øyenskygge kan være flott til fest, men i hverdagen vil du bare se eldre ut enn du er. Velg gjerne en farge som er naturlig og kler din hudfarge; beige elller rosa toner.

- Det finnes utallige måter å legge en øyenskygge på, men det er faktisk ikke alle som kler det samme. Dette kommer ann på hvilken form og farge på øynene, hvor tett eller langt unna øynene dine står til hverandre. Men som oftest slår det  aldri feil å legge litt skygge i globalen. Men, dersom du ikke har en påføringsbørste og en egen børste for å duse ut fargen, er det bedre å droppe hele øyenskyggen, sier Aasebø.

Matte lepper gjør deg eldre

En matt og mørk leppestift gir deg ikke en ungdommelig glød.

- En matt leppestift kan gi ett kult statement look, men gir deg også ett eldre utseenende, sier Blindheim.

Hemmeligheten er å velge produkter som gir leppene et mykt utseende.

- Velg gjerne en leppestift med fukt i.  En av mine favoritter er MACs nye Patentpolish Lip Pencil,  som kan minne om en blanding av lippgloss og leppesift.

Tørre lepper med dratt leppestift gir deg noen ekstra år i ansiktet.

- Bruk gjerne en lipliner og pass på at leppestiften ikke blir dratt utover. Da vil leppende få et ungdommelig utseende, sier Blindheim.

Feil foundation gjør deg grå

Det er viktig å velge riktig foundation.

- Jeg har for mange ganger hørt at det er vanskelig å finne den perfekte foundation, som både dekker godt og ser naturlig ut. Problemet er at det finnes ikke. En foundation er IKKE til for dekk. Men for å gjevne ut og gi en flott base å bygge evt videre på. Om det trengs dekk på enkelte problemområder, er det da concealer eller camouflage som du har dette til, sier Aasebø.

Hvilken farge man velger er et evig stress for mange.

- Ofte ser man at kvinner bli svært grå i ansiktet om man velger en for lys foundation, noe som fører til at man ser eldre ut. Velger du en for mørk foundation vil du få en forferdelige skille, spesielt rundt halsen, sier Aasebø.

- Man må rett og slett prøve seg frem, sier Blindheim.

Tørr hud gjør deg gammel

Tørr hud gir deg et uflatterende eldre utseende.

- Den største tabben du kan gjøre er kanskje å ikke ha en god hudpleierutine, sier Blindheim.

Huden er det aller viktigste du må ta vare på.

- Huden trenger peeling, og masse masse MASSE fukt. Jeg anbefaler å gå til en hudpleier for å finne produkter som passer din hud best, sier hun.

Ikke glem å ta vare på huden i solen.

- Bruk gjerne solfaktor 30-50, spesielt hvis du ikke er vant til solen. Og husk å smøre halsen, sier Blindheim.

Ikke la det ende i klumper

Gårsdagens sminke er ikke greit å gå med. Fargen blir blassere, vippene ser kortere ut og klumpene som oppstår når du legger et nytt lag over gjør deg eldre.

- Det virker som at mascaraen er det viktigste produktet i sminkepungen for de fleste kvinner. Dette er forståelig, ettersom det åpner opp og gir deg et mer våkent blikk. Dessverre ender dette ofte i klumper, sier Aasebø.

Det er en jungel av ulike maskaraer, men er svært individuelt fra person til person hva som passer hvem.

- Først og fremst må du finne en maskara som du føler at du kan håndtere godt når du påfører maskara. Finn en som sprer vippene godt, og ikke bry deg så mye om volum og lengde. Dersom du har riktig teknikk, vil jeg påstå at du kan oppnå både volum og lengde i stor grad, som gir deg en ung look, sier Aasebø.

Gule negler gjør hendene gamle

Folks hender sier mye om hvordan man tar vare på seg selv. Slurver du, vil du oppleve at du får hender som ser gamle ut.

- Det er mange som slurver med hendene. Det er ikke lekkert med en hånd som er tørr og skrukkete, derfor er det viktig å bruke håndkrem. Ha gjerne en med deg i vesken, sier Tone Lise Forbergskog, i Tone Lise Akademiet.

Ustelte negler gjør også at du ser eldre ut.

- Fil neglene en gang i uken, og bruk gjerne en buffer for fjerne riller og for å få neglene til å skinne. Du trenger ikke bruke farget lakk fo at neglene skal se fine ut, men vi anbefaler en lakk for å gjøre neglene sterkere. Det finnes mange blanke og naturlige neglelakker med neglforsterker, sier Forbergskog.

Dersom du har gule negler, bør du gå mer drastisk til verks.

- Gule negler gjør at man ser eldre ut. Pass på at både hender og neglbånd får masse fuktighet og bruk gjerne en lakk med naturlig farge. Lyse nøytrale farger gir hånden et ungdommelig utseende, sier Forbergskog.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning