Hvordan velge foundation

Vet du forskjellen på disse to?

Den ene kan få deg til å se gammel ut.

ULIKE TYPER: Vet du egentlig hva slags type foundation hudtypen din trives best med?
ULIKE TYPER: Vet du egentlig hva slags type foundation hudtypen din trives best med? Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Akkurat som med hudpleieprodukter, finnes det også foundationer for alle slags hudtyper, ønsker og problemer.

- Den største forskjellen mellom flytende og kompakt pudderfoundation er teksturen produktet tilfører huden, sier Live Apelland, makeupartist og Regional Trainer for MAC Nordics.

- Normalt er pudderfoundation mer matt og inneholder derfor minimalt med oljer, mens flytende typer finnes i utallige variasjoner fra matt til glødende, legger hun til.

Tørr eller moden hud bør droppe pudderfoundation

Selv om mange digger at en kompakt pudderfoundation ofte er hakket enklere å påføre og dekker huden raskere enn en flytende foundation, er det spesielt én hudtype og én aldersgruppe som burde være litt forsiktig med disse; nemlig en tørr eller moden hud.

Makeup-artist Thea Marie Bogen har jobbet som frilans makeupartist for en rekke kjente sminkemerker i et snaut tiår, og er nå daglig leder ved parfymeriet Fredrik & Louisa i Bogstadveien.

- Alder i seg selv har ikke noe å si for hvilke av disse to foundation-typene du velger, men en typisk moden hud er tørrere og foretrekker ofte flytende foundation på grunn av fukten disse kan tilføre huden.

Bogen forklarer at en tørr hudtype ofte vil fremstå som ekstra tørr og flassende når du legger en kompakt pudderfoundation over den.

- Er kompaktpudderet veldig mattende så merker mange at produktet legger seg i linjer og rynker.

Men det betyr ikke at all puddersminke er uaktuelt for en tørr eller eldre hudtype.

- Velger du derimot god kvalitetssminke, en som for eksempel er mineralbasert, trenger du ikke nødvendigvis bekymre deg for dette, legger Bogen til.

Best for yngre, fet og sensitiv hud

Apelland er enig i at en moden hud normalt trenger ekstra fukt og elastikk, noe som er lettere å oppnå ved bruk av en flytende eller krem-foundation.

Men for en yngre hudtype, kan en kompakt pudderfoundation være enklere å bruke.

- En kompakt pudderfoundation kan være en god løsning for unge som prøver foundation for første gang, da den er enkel å påføre og med riktig redskap kan du få et veldig mildt resultat.

Her minner ekspertene om at det er viktig med måtehold, og at du for all del ikke må påføre et for tykt lag med pudderfoundation – selv om det kan være fristende til tider.

Har du derimot en fetere hudtype, kan dette være drømmefoundation for deg.

- En pudderfoundation egner seg godt til en fetere hudtype, fordi den ikke vil tilføre huden mer fukt og derfor også gir et mattere resultat, forteller Apelland.

Faktisk kan en pudderfoundation, ifølge makeupartisten, også være en god løsning for noen med veldig sensitiv hud.

- De har ofte få ingredienser og tilfører dermed mindre risiko for reaksjon, samtidig som at dekkevnen kan varieres etter behov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLYTENDE FOUNDATION (f.v.): Max Factor Skin Luminizer Foundation 75 Golden, kr 185.
L'Oréal True Match Foundation Vanilla Rose, kr 179. Yves Saint Laurent Touche Éclat Le Teint BD30, kr 435. NYX Stay Matte Not Flat Liquid Foundation, kr 89. Giorgio Armani Maestro Glow 4, kr 540. H&M Liquid foundation Almond Beige, kr 99.
FLYTENDE FOUNDATION (f.v.): Max Factor Skin Luminizer Foundation 75 Golden, kr 185. L'Oréal True Match Foundation Vanilla Rose, kr 179. Yves Saint Laurent Touche Éclat Le Teint BD30, kr 435. NYX Stay Matte Not Flat Liquid Foundation, kr 89. Giorgio Armani Maestro Glow 4, kr 540. H&M Liquid foundation Almond Beige, kr 99. Foto: FOTO: Produsenten

Flytende foundation passer de fleste

Bogen forteller at utvalget av flytende foundation er så stort og tilpasset såpass mange hudtyper, at de aller fleste vil kunne finne noe som fungerer for seg.

- Stort sett ønsker kunder som er tørre i huden en flytende foundation, mens de som er mer fete i huden foretrekker pudder – men her er det igjen varianter innenfor begge kategorier, sier hun og legger til:

- Velg derfor den konsistensen som du selv trives best med!

Apelland er helt enig.

- Gå for det som passer din livsstil! En pudderfoundation er enkel å påføre og ha med seg i vesken, mens en flytende foundation gjerne krever litt mer tid foran speilet.

Likevel, selv om det finnes flytende foundation for alle hudtyper, vil de med en kombinert til tørr hud ha spesielt godt utbytte av den ekstra fukten og næringen en flytende foundation kan gi.

Påføring av pudderfoundation

For et lett dekk bruker du gjerne en litt stor pudderbørste som vil fordele et mer sparsomt lag av pudderet utover ansiktet.

- For å få mer dekk kan du bruke en tettere børste eller svamp, råder Bogen.

Apelland stemmer i, og forteller at det geniale med en god pudderfoundation er at du kan variere dekkevnen fra det minimale til heldekkende ved å velge forskjellig redskap.

- Aller finest blir det når du bygger foundation opp litt etter litt med en børste som ikke er for hard. Jobb i sirkelbevegelser så pudderet "smelter" inn i huden og avslutt gjerne med en fikserende spray så produktet ikke få ren pudrete finish, sier hun.

Og har du tidligere kjøpt en pudderfoundation som har vist seg å være for mørk, kan Apelland berolige deg med at dette ikke er så rart.

- En pudderfoundation kan bli litt mørkere når den blander seg med de naturlige oljene i huden din. Derfor er det viktig å ikke velge en foundation som er for mørk!

Artikkelen fortsetter under bildet.

PUDDERFOUNDATION (f.v.): H&M Perfecting powder Golden Beige, kr 99. Lancôme Teint Idole Ultra Compact 01 Beige Albâtre, kr 465. Max Factor Creme Puff Pressed Powder, kr 119. Urban Decay Naked Skin Compact Powder Medium Light, kr 285. Lindex Compact Powder Honey Beige, kr 79,50. Giorgio Armani Luminous Silk Compact 2, kr 385.
PUDDERFOUNDATION (f.v.): H&M Perfecting powder Golden Beige, kr 99. Lancôme Teint Idole Ultra Compact 01 Beige Albâtre, kr 465. Max Factor Creme Puff Pressed Powder, kr 119. Urban Decay Naked Skin Compact Powder Medium Light, kr 285. Lindex Compact Powder Honey Beige, kr 79,50. Giorgio Armani Luminous Silk Compact 2, kr 385. Foto: FOTO: Produsenten

Påføring av flytende foundation

En flytende foundation kan påføres på ulike måter, så her er det bare å finne seg en favoritt.

- Personlig syns jeg det er lettere og blir jevnere med en foundationbørste. Mange foretrekker fingrene, men disse eggformede blending-svampene er også kjekke å bruke. Husk bare å fukte dem først, sier Bogen.

Ifølge Apelland er det viktigste når du påfører flytende foundation at produktet smelter sammen med huden og ikke blir liggende som et lag utenpå.

- Til dette kan du bruke både pensler, svamper eller fingrene, men husk god hygiene uansett hvilket redskap du velger.

Bruk minimalt med produkt og start i de områdene du trenger mest dekk.

Og sørg for all del for at fargen passer hudtonen din.

- Er fargen riktig behøver du ikke legge foundation i hele ansiktet, og du vil derfor få et mer naturlig resultat, tipser Apelland.

Pudderfoundation over flytende foundation

Når du bruker en flytende foundation lyder sminkeregelen at "du trenger noe tørt over for at produktet skal holde seg på plass hele dagen".

- Jeg anbefaler alltid et settingpudder over en flytende foundation for å holde makeupen bedre på plass, men også for å få frem en penere rouge eller solpudder. Godt pigmenterte produkter som disse kaker seg lettere når de legges rett på flytende foundation, forteller Bogen.

Da holder det i massevis med et gjennomsiktig og tynt pudder som ikke gir ekstra dekk eller gjør stort mye ut av seg, annet enn å matte huden lett ned.

Men hva hvis du er ute etter en veldig dekkende base – kan du da legge en pudderfoundation over en flytende foundation?

- Vil du ha optimal dekk kan du fint kombinere flytende- og pudderfoundation, men da er det viktig å bruke god teknikk, sier Apelland og fortsetter:

- Husk å la den flytende foundation sette seg helt før du påfører pudderet i tynne lag med en børste. Det er også viktig å rense huden godt før og etter bruk av et tykkere lag foundation.

Bogen stemmer i.

- Gjerne det, men den er også fin å ha i vesken som en touch-up utover dagen.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning