Sminketips

Feil farge på sminken kan gi deg grå hud

Slik legger du perfekt sommersminke.

SMINKETIPS: Du kan med fordel droppe den tyngste sminken når det er sommer.
SMINKETIPS: Du kan med fordel droppe den tyngste sminken når det er sommer. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

- Start alltid med solfaktor eller ha solfaktor i sminken, sier Jeanette Gjerde Olsen, som har flere års erfaring som hårstylist og makeupartist.

Hun råder deg til å gå for en lettere sminke om sommeren.

- Bruk gjerne mineralfoundation eller en dagkremer med farge. På dagene kan det holde med solkremer med litt farge og dekk, mener Olsen.

Sminketips til sommer

For det er ingen hemmelighet at sminke synes ekstra godt i solen. Du kan derfor med fordel legge den tyngste hud- og øyesminken igjen hjemme, skal vi tro ekspertene.

- Om du liker å sminke deg mye, er det greit å spare det til kvelden. Jeg personlig er mest glad i en naturlig øyensminke og heller fokusere på en god mascara for maks fylde og lengde, forklarer Olsen.

Sølvi Strifeldt er makeupartist og tidligere norgesmester i makeup. Hun er enig med Olsen.

- Bruk lite produkter, aller helst kun fargekorrigeringer, tipser hun og legger til at pudderbaserte produkter ofte er best på sommeren fordi det beholder gløden. Strifeldt råder deg da til å bruke en fuktighetsgivende spray ved siden av.

Når det gjelder blush bør du gå for en noe varmere fargetone enn rosa. Dette kan for eksempel være laksefarger, fersken eller bløte varme rosatoner.

Øyne

Ifølge Strifeldt kler du ofte flere farger om sommeren i forhold til vinterblek hud. Hun råder deg derfor til å leke med farger.

- Bruk gjerne friskere farger som gammelrosa, duse laksefarger eller ferskengrå, tipser makeupartisten.

Gå for farger som inneholder en kombinasjon av lys klar gul/gull og delikat rosa/rød, som rosé og sjampanje eller rødt gull. De gir som regel en fin glød til solfarget hud.

I globalen kan du bruke gråtoner som er ispedd beige, rosa eller blå, slik som gråbeige, røklilla, gammellilla, tåkelilla, gammelrosa, pudderrosa eller grårosa.

Ellers kan du bruke forskjellige gråtoner, men pass på at sminken ikke blir for mørk dersom du har mørk hudfarge.

-  I hvert fall om du har lite fett rundt øynene slik du gjerne får fra du er rundt 35. Da er det lurt å begynner å bevege seg oppover i lyshet og bevege seg mer mot friske farger og mer delikate rosatoner, for å unngå at du virker eldre og mer maskulin, sier Strifeldt.

Et annet tips kan være å farge bryn og vipper. Da trenger du ikke å bekymre deg for at sminken skal forsvinne i varmen, eller delvis forsvinne.

- Blå kajal på våtlinjen kan også være en kul detalj på sommerfesten i år, legger Olsen til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOLD DET ENKELT: - Bruk lite produkter, aller helst kun fargekorrigeringer, tipser Sølvi Strifeldt.
HOLD DET ENKELT: - Bruk lite produkter, aller helst kun fargekorrigeringer, tipser Sølvi Strifeldt. Foto: FOTO: Stella Pictures

Lepper

En ting mange glemmer er at leppene også trenger solfaktor. Bruk derfor en leppepomade med solbeskyttelse på dagtid. Disse finnes både med og uten farge.

- Det kan også være kult med en knallfarget leppestift - spesielt på kvelden. Farger i rosatoner eller oransj kan være veldig fint til solbrun hud, tipser Olsen.

Du bør imidlertid unngå for brune og lyse lepper, da dette vil gi deg et maskulint uttrykk, samt få deg til å se eldre ut.

- Velg heller en nude-farget leppestift med en anelse gammelrosa eller delikate rosatoner i. Unngå også for mye blå farge i leppestiften, da det fort kan få deg til å se «livløs», advarer Strifeldt.

Mange velger feil farge

En highlighter vil som regel fremheve og gi glød til huden. Men også her bør du velge farge med omhu.

- Unngå kalde farger inneholder hvitt, som for lyse pasteller, spesielt i hightlight om huden er brun. Dette vil gjøre huden gusten og grå, og gi deg et maskulint preg, sier Strifeldt.

Ifølge makeupartisten er det også flere som velger en for lys foundation, noe som vil gi et veldig grått resultat.

En generell regel er å unngå farger som minner om pigmentering og skitt. Husk at sminken skal forynge og forfriske, ikke gjøre deg «tung», trett, «syk» eller «gammel».

- Men husk, dette er kun veiledning Det viktigste er å ha det gøy med sminke! I utgangspunktet finnes det ingen regler, kun retningslinjer for de som ønsker veiledning, påpeker Strifeldt.

Få sminken til å vare hele dagen

For at sminken skal holde hele dagen, kan du bruke en primer under sminken.

- Det er vanskelig å få sminken til å sitte i varmen, men det finnes bedre pudder i dag enn for noen år siden, og man har også primere og fikseringsspray, forteller Strifeldt.

Hvor godt de ulike produktene virker på hver enkelt er vanskelig å forutsi, da vi alle utsondrer forskjellige mengder olje/syrer og svette, som er rene løsningsmiddel for sminke, men ofte kan silikonbasert sminke sitte bedre fordi den er mer motstandsdyktig mot både varme, fett, syrer og vann.

- Men bruk likevel en kombinasjon av både pudder og spray for å holde mest mulig på sminken, da kun pudder ofte resulterer i at det «kaker» seg på huden.

- Husk at «less is more», og ta utgangspunkt i at du antakeligvis må gjøre touchups i løpet av dagen, avslutter Strifeldt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning