Hvordan bli klar til ferie

Forbered kroppen på sol og varme med disse eksperttipsene

Hodet er kanskje klar for ferie, men er kroppen din det?

EKSFOLIERING: Invester i en god skrubbhanske og peel forsiktig av døde hudceller. FOTO: Hanna Sundquist
EKSFOLIERING: Invester i en god skrubbhanske og peel forsiktig av døde hudceller. FOTO: Hanna Sundquist Foto: FOTO: Hanna Sundquist
Publisert Oppdatert

De fleste vil føle seg freshe og fine på ferie selv om du bare skal slappe av og kose deg, så hvorfor ikke få det meste unnagjort før du reiser?

- Når du skal ut og reise til solrike steder er det noen forberedelser som er greit å gjøre i forkant. Alt fra peeling til pedikyr og farging av vipper kan være deilig å ha unnagjort før du setter deg på flyet. Forberedelsene du gjør hjemme kan absolutt bidra til at du føler deg mer vel på ferie.

Det sier Kjersti Mikkelborg, hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hud- og skjønnhetsklinikken Spaspa.

Sølvi Strifeldt, en av Norges mest anerkjente makeupartister, stemmer i.

- Mitt beste tips til å gjøre kroppen sommerklar er å kvitte seg med alle døde hudceller før du går ut i solen. Dette for å unngå skjolder, og for at solen skal nå de friske cellene som kan ligge skjult under et lag med tørre og gamle hudceller, sier hun.

Mikkelborgs må-ha i toalettvesken på ferie er uten tvil en pleiende fuktmaske.

- Etter en lang dag på stranden er det perfekt å la huden bade i fukt. Smør gjerne på masken og la den virke over natten, så fremst du vet at huden tåler det, sier hun.

Bli ferieklar og kvitt nuppete bikinilinje, solbrenthet og sprukne føtter på 1, 2, 3! Her gir vi deg nemlig oppskriften på hvordan du blir fresh og ferieklar:

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Huden

Spesielt én ting er viktig for å unngå skjoldete hud.

- De fleste ønsker seg en jevn, gylden og langvarig brunfarge. Dette oppnår du aller best hvis du peeler kroppen og ansiktet i forkant, sier hud- og kroppsterapeut Kjersti Mikkelborg.

Da fjerner du døde hudceller, og en ny og frisk hud vil dermed gi deg det beste utgangspunktet.

- Mange peeler også huden med fruktsyrer, noe som kan funke bra. Om du bruker milde former for peeling om kvelden går det nok fint å gå ut i solen neste dag, sier makeupartist Sølvi Strifeldt.

Vær forsiktig med kjemisk peeling

Hun anbefaler å ta seg et langt bad for å bløte opp huden, så kan du bruke en vaskeklut eller en hampvott til å skrubbe huden fri for døde hudceller.

- Da unngår du at døde hudceller ødelegger for brunfargen. Vær imidlertid klar over at sterke peelinger, deriblant kjemisk peeling, ikke egner seg dersom du har tenkt å tilbringe tiden i solen. Dette fordi den gjør huden opp til 50 prosent mer lysfølsom og tar bort det øverste laget av huden, sier Strifeldt.

- Da kan du ende opp med solbrent hud og pigmentflekker fordi hudens tykkelse har mye å si for hvor godt man er beskyttet mot solen, legger hun til.

Mikkelborg er enig i at eksfolieringen må gjøres med omtanke.

- Når du har peelet huden blir du mye lettere brent. Nypeelet hud med høy faktor som ikke krampsoles vil gi det beste utgangspunktet for en langvarig og fin brunfarge, sier hun.

Føttene

Vift med tærne og føl deg vel.

EKSFOLIERING: Invester i en god skrubbhanske og peel forsiktig av døde hudceller.
EKSFOLIERING: Invester i en god skrubbhanske og peel forsiktig av døde hudceller. Foto: FOTO: Hanna Sundquist

Når det er varmt og fint ute lufter du bena mer også, og da er det digg å ha sommerklare føtter.

- Ønsker du å gjøre det lille ekstra før du reiser, anbefaler jeg å ta en velgjørende fotpleie med fuktighet og skrubb der du fjerner hard hud. Dette kan gjøres hjemme eller hos velværeklinikker, sier hud- og kroppsterapeut Kjersti Mikkelborg.

Med andre ord er det bare å finne frem fotfilen og file i vei, så unngår du tørr, hard og sprukket hud på føttene. Det kan være en fordel om du har myket opp føttene i vann før du filer.

Deretter anbefaler Mikkelborg å legge schellac på tåneglene.

- Dette er en lakk som sitter i minst 14 dager, og er perfekt til både hender og tær. Med schellac på ferie slipper du å tenke på lakk, filing og klipping. Her kan du velge mellom alle regnbuens farger. Du kan også gå for klassisk fransk manikyr, sier hun. 

Hårfjerning

Det er spesielt èn ting du må huske på om du vokser bikinilinja.

Det kan være ubehagelig å sprade rundt i bikini, vel vitende om hårtustene som stikker frem bak bikinitrusen.

FOTFIL: Unngå hard og sprukket hud på føttene i sommer. Finn frem fotfilen og fil i vei!
FOTFIL: Unngå hard og sprukket hud på føttene i sommer. Finn frem fotfilen og fil i vei! Foto: FOTO: Hanna Sundquist

- Jeg synes det er veldig greit å vokse legger, bikini og armhuler før en solferie. Da varer hårfjerningen lenge, og du slipper å tenke på det de neste dagene, sier hud- og kroppsterapeut Kjersti Mikkelborg.

- Jeg anbefaler alltid å få unnagjort voksingen tre til fire dager før du reiser, slik at huden får roet seg ned etter voksingen, legger hun til.

Ellers kan det ende med nupper og rød hud.

- Hvis du vokser dagen før, kan huden reagere med å bli rød og irritert i solen. Hvis du derimot er vant til å vokse, går det helt fint, så lenge du er oppmerksom på at du smører deg ekstra godt med høy solfaktor, siden huden da er ”nypeelet” etter voksingen, råder hun.  

Vippene

Føl deg vel uten sminke.

For mange kan det være befriende å kunne gå uten sminke uten å føle at man mister piffen helt.

- Dersom du bruker lite sminke til vanlig, vil du elske å farge vippene før du reiser. Dette ser svært naturlig ut, og du slipper å bruke noe som helst sminke på dagtid. På kvelden kan det være passende å legge på litt ekstra sminke, sier Kjersti Mikkelborg.

HÅRFJERNING: Voks bort hår tre til fire dager før avreise.
HÅRFJERNING: Voks bort hår tre til fire dager før avreise. Foto: FOTO: Hanna Sundquist

Vippeextensions perfekt på ferie

Om du derimot ønsker deg en litt mer dramatisk look, vil vippeextensions være noe for deg.

- Med vippeforlengelse trenger du bare å ta en dusj og stelle håret, så er du good to go! Pass på at du oppsøker en profesjonell terapeut som er seriøs, sier Mikkelborg.

Hun minner om at det finnes mye forskjellig på markedet, og at du bør sørge for å lese deg opp på klinikkene på forhånd.

- Mange opplever at vippene limes sammen i hverandre på grunn av slurv. Men, er en jobb er gjort nøyaktig og ordentlig, vil det skåne dine egne vipper, samtidig som de vil vare lenger.

Aria Dylan, brynsstylist og eier av brynssalongen Dylan Studio, sier at de på denne tiden av året får inn mange kunder som vil få ferieklare vipper.

- Farging av vipper eller vippeextensions er praktisk og kledelig for de aller fleste. Tenk så deilig å slippe og bruke maskara i bassenget! Gå til noen profesjonelle som gir deg et godt resultat, anbefaler han.

Husk og ta godt vare på vippene dine hvis du har extensions.

- Ikke plukk på dem, unngå oljebaserte produkter, hold dem rene og ikke bruk maskara. Det er også lurt å kjøpe med en vippekost som du kan gre dem med. Pass på å gre dem når vippene er tørre, råder Mikkelborg.

Øyenbrynene

Farge hjemme eller ikke?

Aria Dylan, brynsstylist og eier av brynssalongen Dylan Studio, vil på det varmeste anbefale å farge øyenbrynene i forkant av ferien.

- Når du er ute i solskinn blir brynene eksponert for UV-stråler, noe som blekner fargen på hårene. Permanent øyenbrynsfarge er en ypperlig måte å unngå dette på. Jeg pleier å anbefale at du farger brynene dine to til tre dager før avreise, sier han.

Husk dette ved hjemmefarging

MASKARA: Dropp maskaraen på ferie og farg vippene i forkant eller gå for vippeextensions.
MASKARA: Dropp maskaraen på ferie og farg vippene i forkant eller gå for vippeextensions. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
MASKARA: Dropp maskaraen på ferie og farg vippene i forkant eller gå for vippeextensions.
MASKARA: Dropp maskaraen på ferie og farg vippene i forkant eller gå for vippeextensions. Foto: FOTO: Hanna Sundquist

Det mest optimale er nok å gå til en salong og få brynene farget, men hva bør man huske på om man går for hjemmefarging?

- Det viktigste er å tenke på fargen. Aldri gå for en mørkere tone enn din naturlige. For mørke bryn kan fort føre til et for hardt utseende. Bruk tid på å finne en farge som vil passe dine ansiktstoner, råder Dylan.

Og for all del: Ikke bruk hårfarge.

- Det kommer til å bli altfor sterkt og kanskje til og med etsende på huden rundt øynene. Noe annet viktig du bør være klar over er at de fleste fargene ment for hjemmefarging oppgir at du må la fargen virke i 10-15 minutter, sier Dylan og fortsetter:

- Etter min mening er det beste å la fargen virke i 1-3 minutter. Da blir ikke fargen for skarp, samtidig som du har mer kontroll. Fargen varer som regel i fire til fem uker.

Hud- og kroppsterapeut Kjersti Mikkelborg sier det er smart å ta utgangspunkt i egen hårfarge når du skal finne den riktige brynsfargen.

- Så fremst du ikke har helt hvitt hår, er det ofte en fordel å sammenligne øyenbrynsfargen med hårtonen du har. I tillegg anbefaler jeg alltid å farge brynene en tone mørkere før ferien siden de ofte blir bleiket fort i solen. Da varer fargen lenger, sier hun.

BRYNSFARGE: Legg igjen øyenbrynsblyanten hjemme og farg brynene i forkant. Befriende!
BRYNSFARGE: Legg igjen øyenbrynsblyanten hjemme og farg brynene i forkant. Befriende! Foto: FOTO: Guro Sønnesyn
BRYNSFARGE: Legg igjen øyenbrynsblyanten hjemme og farg brynene i forkant. Befriende!
BRYNSFARGE: Legg igjen øyenbrynsblyanten hjemme og farg brynene i forkant. Befriende! Foto: FOTO: Hanna Sundquist

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning