Hårfjerning med laser

Skal du bli hårfri til sommeren, må du begynne nå

Det tar nemlig litt lengre tid enn du tror.

HÅRFRI: Mange ønsker å være hårfri i bikiniområdet, og flere og flere tyr nå til laser for å fjerne dem permanent. FOTO: Thinkstock
HÅRFRI: Mange ønsker å være hårfri i bikiniområdet, og flere og flere tyr nå til laser for å fjerne dem permanent. FOTO: Thinkstock Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Do's & don'ts:

  • Man bør barbere seg dagen før behandling
  • Man bør ikke få sterk sol på området tre uker før behandling.
  • Man bør også vente i tre uker etter behandling med å eksponere området for sol, og det er viktig å bruke solkrem med høy faktor, gjerne sun-block.
  • En laser behandling kan ikke gjennomføres på et område som nylig er blitt vokset, etter voksing må håret vokse ut i minst en måned.
  • Man bør ikke utføre laser når man er gravid, men det er ikke noe problem når man ammer
  • Områder som er tatovert behandles ikke da laseren kan ødelegge tatoveringen

Kilder: Elite Helse, Mayo Clinic

Det barberes, epileres og vokses alt for å forsøke å få vekk det uønskede håret i underlivet.

I tillegg er det flere og flere som nå tar vekk hår med laser, som skal gi en permanent fjerning av hårene.

- Dette er en relativt ny type behandling, men jeg tror det kommer til å bli like vanlig som en frisørtime for neste generasjon, sier klinikksjef ved Elite Helse, Isabella Bukurie Krasniqi, til Klikk Mote.

Dreper hårsekkene

Ifølge Mayo Clinic virker laseren ved at varmen fra laserstålen penetrerer ned i huden til hårsekkene, også kalt folliklene, og skader disse ved hjelp av varme. Når hårsekken er ødelagt, kan den heller ikke produsere hår.

Men, det er bare hår som er i den aktive vekstsyklusen som blir berørt av behandlingen, fordi det kun er disse hårene som er festet til folliklene.

Therese Engblom ved Elite Helse forteller at alt hår går igjennom ulike vekstfaser: tidlig vekst, aktiv vekst, regresjon og hvile.

Det vil derfor bare være en prosentandel av hårene som er i aktiv vekst, og dette er grunnen til at man trenger flere behandlinger.

- Det tar tid før en hårsekk skrumper inn og dør, så du vil miste håret først to til tre uker etter behandling, forteller Engblom.

Du er derfor nødt til å smøre deg med tålmodighet, og ikke forvente at du skal se umiddelbare resultater.

Krever seks behandlinger

Ifølge Engblom trenger man gjennomsnittlig seks behandlinger – avhengig av hårvekstsyklus og hvor hårfri du ønsker å være.

Pris per behandling:

De nøyaktige prisene varierer fra sted til sted, og kan også være avhengig av hvor stort område av håret i underlivet man ønsker å behandle – noen ønsker bare å fjerne hårene i bikinilinjen, mens andre ønsker en brazillian.

Her er eksempler på priser hos ulike klinikker:

Akademiklinikken: Fra 1200 kroner

Aviva Helse: Fra 1500 kroner

Drammen Laserklinikk: Fra 1200 kroner

Elite Helse: 1500 kroner

Klinikk Oslo: Fra 1600 kroner

Oslo Hudlegesenter: 1800 kroner

Teres Colosseum: Fra 2000 kroner

Total Beauty Laser: Fra 1350 kroner

- Fordi en hårsekk bare ødelegges i en aktiv vekstfase, vil hårveksten reduseres for hver behandling, forteller hun.

På sine nettsider skriver Mayo Clinic at antall behandlinger varierer fra person til person, men at man oppnår best resultat med fire til seks behandlinger med et antall ukers mellomrom.

- Man bør ta en kur med suksessive behandlinger med fire ukers mellomrom for å se optimale resultater, forteller Krasniqi.

Fjerning av hår med laser er en permanent hårfjerning, men man kan likevel oppleve at det kommer hår på området som er behandlet.

- Det kan produseres nye hårsekker, disse produseres i ulike faser. Det kan dermed komme tilbake litt hårvekst, slik at noen kan ha behov for vedlikehold, men aldri like mye som tidligere, opplyser Krasniqi.

Fordeler og ulemper

Det finnes fordeler og ulemper ved både barbering, voksing og hårfjerning med laser.

De to opplagte ulempene med sistnevnte er at det tar tid før hårene blir helt borte – i tillegg til at mange nok synes at det kan bli i dyreste laget.

Men fordelen er at du faktisk kan barbere deg mellom hver behandling, noe du ikke kan gjøre hvis du vokser deg.

- Du kan trimme og barbere deg så mye du ønsker mellom behandlingene. Barberingen vil ikke endre den type hår som allerede vokser ut, opplyser Engblom.

Men du kan ikke vokse eller nappe ut hårene.

- Plukking eller napping trekker hårene ut av hårsekken og forstyrrer vekstsyklusen, forteller Engblom.

En ekstra liten bonus er at en laserbehandling motvirker inngrodde hår og nupper i huden.

- Når du fjerner hår med laser, får du ingen inngrodde hår, og det er mer hygienisk enn barbering og voksing, sier Krasniqi.

Dessuten høres det jo ganske forlokkende ut å bli kvitt hårene for godt!

PERMANENT: Fjerning av hår med laser er en permanent hårfjerning, men man kan likevel oppleve at det kommer hår på området som er behandlet.
PERMANENT: Fjerning av hår med laser er en permanent hårfjerning, men man kan likevel oppleve at det kommer hår på området som er behandlet. Foto: FOTO: Thinkstock

Hår eller ikke hår – det er spørsmålet

Krasniqi forteller at det er veldig vanlig med en såkalt «brazilian» hvor man fjerner alt håret nedentil, men mange tar også bare bikinilinjen.

Disse kan behandles:

Det finnes mange ulike typer laser på markedet, og antall behandlinger og resultat avhenger av hvilken type laser som brukes.

Ny teknologi utvikles stadig, og dette gjør at flere kan fjerne hår med laser nå enn tidligere.

Noen lasere fungerer på flere hår- og hudtyper, men generelt oppnår man best resultat ved mørkt hår og lys hud.

Tidligere kunne man ikke fjerne hår med laser på mørkere hudtyper, men teknologisk utvikling gjør dette mulig i dag. Det er likevel viktig å påpeke at det kun er visse lasere man kan bruke på mørk hud.

Generelt fungerer hårfjerning med laser dårlig på blondt, grått og rødt hår, men også her skjer det mange teknologiske nyutviklinger. Hvitt hår går ikke an å behandle.

Kilder: Mayo Clinic, Elite Helse

- Det er mer hygienisk å fjerne alt håret nedentil, og det er blitt veldig populært å fjerne alt, opplyser hun.

At det er mer hygienisk og renslig å fjerne alt håret i underlivet er gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo Universitetssykehus uenig i.

- For noe tull, det er da ikke vanskelig å vaske seg fordi om det er litt hår der? De fleste vasker seg dessuten for mye og bruker for mye såpe, og ødelegger den naturlige bakteriefloraen som beskytter huden, sier hun til Klikk Mote.

Hun forteller videre at hår i underlivet er like nyttig, eller unyttig, som alt annet hår på kroppen.

- Hvis vi skal spekulere i hvorfor vi har relativt mye hår akkurat på de stedene vi har det, blir det vel mest gjetting. Kunne det ha vært et seksuelt signal som signaliserer kjønnsmodenhet og øker tiltrekningen? Hår under armene og nedentil minsker gnissing av hud mot hud og motvirker sårhet? Det forsterker virkningen av feromoner?

Ikke farlig eller skadelig

Det er med andre ord fortsatt uvisst hvorfor vi mennesker har hår, og betydningen av det.

Gynekologen konkluderer med at det verken har noen helsemessige fordeler eller ulemper med å fjerne hår i underlivet – så lenge ikke huden blir sår og irritert, og at det ikke er farligere å fjerne hår med laser der enn andre steder på kroppen.

Man bør likevel velge sted med omhu.

- Hårfjerning med laser er trygt hvis man går til en klinikk med riktig utstyr og opplæring, sier hudlege Ole Martin Rørdam.

Han har sin egen private hudklinikk i Trondheim, i tillegg til at han jobber som hudlege og forsker ved Universitetet i Madrid.

Han forteller at det viktigste er at man beskytter øynene, fordi de ikke tåler laserlyset. Laseren må også ha kjøling slik at behandlingen ikke blir smertefull. Kjølingen vil også hjelpe til med å forhindre forbrenning.

- Men med disse forutsetningene så kan man trygt fjerne hår, også genitalt, forteller hudlegen.

Han påpeker at man bør være mer forsiktig ved hårfjerning med laser i underlivet.

- Huden i underlivet er litt tynnere og mer følsom, så den som behandler må ha god opplæring og bra laserutstyr, påpeker Rørdam.

Veldig populært – både blant kvinner og menn

- Vi ser at det er blitt mer vanlig og populært å prioritere sin egen kropp den siste tiden, forteller Krasniqi.

Utseendet har mye å si, ikke bare for hvordan vil selv føler oss, men også i arbeidslivet. I mange bransjer er det viktig at man ser opplagt og bra ut for å kunne hevde seg.

I tillegg lever vi i en tid hvor det av mange ikke er akseptert å ha hår på visse områder av kroppen, som for eksempel i underlivet.

- Selv de med dårlig økonomi prioriterer hårfjerning. Tidligere var dette en luksusbehandling for de som hadde god råd, men nå gjør alle det, opplyser klinikksjefen.

Hun forteller at de som kommer til dem for å fjerne hår med laser, er 60 prosent kvinner og 40 prosent menn.

- Hos kvinner er bikinilinjen, under armene og bena de mest populære områdene å behandle, forteller hun.

- På menn er de vanligste områdene skuldre, rygg, armer og magestripen, sier Engblom.

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også