SMINKE OM SOMMEREN: Er det egentlig bra for huden å bruke sminke når du soler deg?
SMINKE OM SOMMEREN: Er det egentlig bra for huden å bruke sminke når du soler deg? Foto: FOTO: Getty Images

Sminke om sommeren

Bruker du sminke når du soler deg?

Da bør du vite dette.

Publisert Oppdatert
KAN GI FLEKKER: Soler du deg med produkter på huden som inneholder mye alkohol eller parfyme kan du få forstyrrelser i hudens pigmentering, ifølge hudpleier Desireé Jakobsen.
KAN GI FLEKKER: Soler du deg med produkter på huden som inneholder mye alkohol eller parfyme kan du få forstyrrelser i hudens pigmentering, ifølge hudpleier Desireé Jakobsen. Foto: Yina Chang

Ikke bare en ny bikini eller sommerens fineste sandaler kan gjøre at du føler deg ekstra fresh på stranda. Mange liker også å bruke noen lag med sminke når de er ute i solen.

Men hvor lurt er egentlig det?

- Jeg får ofte spørsmål om dette. Mange tenker at det ikke er lurt å bruke sminke i sola, men det vil bare være en fordel i tillegg til solfaktor, sier Desireé Jakobsen, hudterapeut og faglærer i naturmedisinsk hudterapi.

Ifølge hudterapeuten er det i utgangspunktet ikke skadelig for huden å sole seg med sminke.

- Det er ikke skadelig så lenge sminken er av god kvalitet, sier hun.

Hun forklarer at det finnes mange sminkeprodukter på markedet i dag med både solfaktor og naturlige stoffer som inneholder solfiltre. Sinkdioksid og titaniumdioksid er to eksempler på slike stoffer.

- Ja takk, begge deler

Flere tenker derfor kanskje de kan droppe solkremen til fordel for sminke med solfaktor.

- Jeg vil heller si ja takk, begge deler! Legg gjerne sminke over solkremen for enda bedre solbeskyttelse og for at solkremen under skal holde seg lenger, råder Jakobsen. 

Hudterapeuten mener mange ikke smører seg med den nødvendige mengden solkrem, og det fører til dårligere beskyttelse mot solen.   

- Sminke over solkremen som gjerne også inneholder naturlige solfiltre eller solfaktor vil bare være et pluss, mener hun.

Også kosmetisk lege Rolah Lønning gir grønt lys for sminke på stranda, men ville ikke gått for både sminke og solkrem.

- Jeg ville gått for en lett farget solkrem, som finnes på mange apoteker, sier hun.

Selv om en del sminke på markedet inneholder naturlige stoffer som beskytter mot solen, bør du ikke satse på at dette holder som solbeskyttelse alene, mener de to.

- Enkelte former for sminke inneholder fysiske filtre som titaniumdioksid eller sinkoksid, og kan beskytte noe mot solen. Det er likevel sjeldent nok innhold av disse stoffene til at du oppnår en nevneverdig solbeskyttelse, sier Lønning.

Statens Strålevern skriver på sine nettsider at det er viktig å ta hensyn til at bruk av kosmetikk, og spesielt parfyme, etterbarberingsvann og liknende kan gi varige skjolder i huden. De råder til å fjerne all kosmetikk og ikke bruke parfyme før soling.

- Unngå dette

Utvalget av sminke og hudprodukter er enormt, og det kan være vanskelig å vite hva som er kvalitetsprodukter og hva som er mindre bra. Likevel har de to hudekspertene noen råd på veien.

- Unngå sminke med mye alkohol eller parfyme. Det kan forstyrre den naturlige floraen i huden, og gjøre den dårligere beskyttet mot sola. Det kan føre til forstyrrelser i pigmenteringer eller soppinfeksjoner i huden, sier Jakobsen. 

SJELDEN NOK: Selv om sminke inneholder stoffer som fungerer som solfiltre, er det sjelden nok innhold til å beskytte huden nevneverdig, mener kosmetisk lege Rolah Lønning.
SJELDEN NOK: Selv om sminke inneholder stoffer som fungerer som solfiltre, er det sjelden nok innhold til å beskytte huden nevneverdig, mener kosmetisk lege Rolah Lønning. Foto: Trond Oliversen.

Hun fraråder også å sole seg med såkalte sterke alkoholbaserte produkter med bakteriedrepende midler, laget mot for eksempel aknehud.

- Sminke som inneholder mineraloljer vil tilstoppe hudens porer, og kombinerer du dette med svette, saltvann, skitt og smuss, har du høyere risiko for tilstoppede porer og kviseutbrudd, sier Lønning.

Ifølge den kosmetiske legen kan også syrer som AHA (Alphahydroxy Acid) og BHA (Betahydroxy Acid) gjøre huden sensitiv for UV-lys og solskader.

- Produkter med disse stoffene bør kun brukes om natten om sommeren, det samme gjelder vitamin A-syreprodukter, sier hun.

Undersøk på egenhånd

Jakobsen råder deg til å undersøke både produkt og produsent før du kjøper sminke.

- Det er vanskelig å stole på det som står skrevet på pakningen eller i reklameannonse. Bare fordi det er økologisk, organisk eller en verdenskjent modell reklamerer for et produkt, betyr ikke det at det er av god kvalitet.

Hun legger også til at solfaktor måles ulikt i forskjellige land.

- For eksempel er en europeisk faktor 15 en amerikansk faktor 30. Tenk over dette når du er i utlandet, avslutter Jakobsen.  

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen