Hårfjerning

Slik får du perfekt resultat ved hårfjerning

Ekspertene har gitt sine beste tips.

HÅRFRI: Snart skal vi kaste klærne for sol og sommer igjen. Slik blir du glatt og hårfri. FOTO: Colourbox
HÅRFRI: Snart skal vi kaste klærne for sol og sommer igjen. Slik blir du glatt og hårfri. FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Varme dager og lyse netter er like rundt hjørnet, og nok en gang skal vi kaste tykke strømpebukser, lange ermer og lag-på-lag.

Men når naken hud atter en gang skal frem i lyset, ja så kreves det en innsats for å fikse hårete bein, overgrodd bikinilinje og underarmer som ikke er klare for verken strand eller stroppeløs.

De aller fleste kvinner fjerner i dag uønsket hårvekst i varierende grad.

Noen nøyer seg med å hastig barbere legger og armhuler når de tar morgendusjen, mens for andre er det full brasiliansk og laserangrep som gjelder i kampen mot kroppshåret.

Det er mange metoder å velge mellom når du skal fjerne hår, og ikke alltid lett å vite hva som er best, enklest og mest effektivt.

Ikke fortvil, her er guiden du trenger for å bli hårfri til sommerferien:

Barbering

Kjapt, greit og billig.

BYTT OFTE: Ikke barber deg med et gammelt og sløvt barberblad. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BYTT OFTE: Ikke barber deg med et gammelt og sløvt barberblad. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Det er kanskje den aller kjappeste og også billigste måten å kvitte seg med uønsket kroppshår på, kan gjøres selv hjemme på badet og krevet ikke mye verken tid eller utstyr.

Men det finnes faktisk fallgruver, så om du vil unngå både inngrodde hår, småsår og nuppete hud, bør du få med deg ekspertenes anbefalinger.

Eksfolier først

Før du går i gang med å barbere både legger og bikinilinje, bør du først skrubbe huden med en kroppsskrubb.

- Når du eksfolierer huden, fjerner du døde hudceller og løfter også hårene, slik at når du så barberer deg, får du en tettere og jevnere barbering, forklarer Nicola Vendrell, hudpleier og klinikksjef hos Face It Sandvika.

- Dette bør du gjøre på legger, bikinilinje og under armhulen om du skal barbere der også. Bruk et eksfolieringsprodukt eller en litt grov vaskeklut eller en eksfolieringsvott.

Vendrell forklarer at du ved å eksfoliere før du barberer, i stor grad vil unngå både inngrodde hår, som kan bli både betente og vonde, og også de klassiske nuppene mange sliter med etter barbering.

Dusj først, barber etterpå

I tillegg er det faktisk av betydning når du barberer deg.

- Ikke barber leggene eller andre deler av kroppen med en gang du går inn i dusjen, råder Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef hos Skintific.

- Om du venter til slutten av dusjen, når du har stått en stund under det varme vannet, er huden varmere, hårene mykere og det er lettere å få en jevn barbering og unngå kutt og småsår i huden.

Hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter er enig.

- Huden bør alltid være fuktig og varm før du begynner å barbere deg. Det gir en jevnere og mer skånsom barbering, da dampen vil åpne porene og gjøre barberingen enklere og glattere, forklarer Veer.

Det er også best å barbere seg på kvelden om du kan.

- Da får huden bruke natten til å roe seg ned før du igjen må ha på klær og materialer som kanskje gnisser mot huden, forklarer Stokke.

- Du vil blant annet i stor grad unngå at huden blir tørr og rød etter barbering ved å gjøre dette.

Nytt blad og bruk barberskum

Det er mange som bommer her, og dropper barberskum eller gelé, og som ikke er flinke nok til å bytte blad på barberhøvelen. Det kan du fort komme til angre på, advarer ekspertene.

- Bruk rent og nytt utstyr, alltid, råder Veer.

Vendrell er enig.

- Bytt blad på barberhøvelen oftere enn du tror du trenger å gjøre det, forklarer hudpleieren.

- Det er mye lettere å skjære seg og få en ujevn barbering om bladet er sløvt. Mitt beste råd er å bytte blad annenhver uke om du barberer deg annenhver dag.

Du bør heller ikke slurve med bruken av barberskum.

- Skum eller gelé er egentlig det samme, poenget er at det skal fungere som en støtdemper mellom hud og høvel, forklarer Stokke.

- Det skal hjelpe til å gjøre at høvelen glir raskere og lettere over huden, og det skal skåne huden din fra høvelens skarpe blader.

Barber deg i riktig retning

Det er slett ikke likegyldig hvilken retning du drar høvelen i når du barberer deg.

- Først må du barbere deg i den retningen håret vokser. Dette reduserer risiko for inngrodde hår, gir et jevnere resultat og er raskere, råder Vendrell.

Når du så har gjort det, og fått med deg mesteparten av håret, så kan du barbere mot hårets vokseretning, for å være sikker på at du har fått med deg alt.

- Men vær særlig varsom når du barberer mot hårets retning, da dette utgjør større fare for kutt og irritasjon av huden.

Ulemper ved barbering

Selv om barbering er den metoden de aller fleste kvinner bruker for å fjerne uønsket hårvekst, har den en del ulemper.

- Ved barbering vokser alt håret ut igjen i samme tempo. Noe som gjør at håret jo blir raskt synlig igjen, forklarer Stokke.

Barbering irriterer også huden, og kan føre til at den blir tørr.

- Nettopp derfor er det viktig å holde huden mykt og fuktmettet mellom barberinger, råder Vendrell.

Inngrodde hår kan også bli et problem forklarer hudpleieren.

- Unngå inngrodde hår ved å eksfoliere før barbering, og barber deg på slutten av dusjen, når huden er myk og varm.

Voksing

Varer lengre og gir helt glatt resultat.

BARBERING: Svært mange av oss barberer bort uønsket kroppshår, men er det egentlig den beste måten å gjøre det på? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
BARBERING: Svært mange av oss barberer bort uønsket kroppshår, men er det egentlig den beste måten å gjøre det på? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Det blir stadig mer populært å vokse vekk hår, enten man gjør det hjemme eller får hjelp av proffene.

Tips!

En tradisjonell bikinivoks fjerner hår framme på venusberget og langs sidene, altså i de områdene som naturlig nok er mest synlige når man har på seg bikini eller badedrakt. Mens en brasiliansk voks innebærer at man fjerner alt hår overalt, fremme, på sidene, bak og alt imellom - noen ganger med unntak en en liten flystripe foran.

Det vil si at med en tradisjonell bikinivoks kan du som oftest beholde trusene på, mens ved en brasiliansk voks må de av.

Voks er i likhet med barbering en kjapp og ikke så kostbar måte å fjerne hår på, og fordelen er at håret bruker lengre tid på å vokse ut igjen enn det gjør ved barbering.

Varer lengre

Det er nettopp at resultatet er mer langvarig som er det beste med voksing.

- Særlig før ferien er jo dette verdt å merke seg, forklarer Nicola Vendrell, hudpleier og klinikksjef hos Face It Sandvika.

- Om du skal velge mellom voks og barbering her, vil jeg alltid anbefale voks, da dette gir tre til fire uker før håret vokser ut igjen, og i tillegg er hårene som vokser ut ofte mykere og mindre enn hårene du fjernet i utgangspunktet.

Eksfolier først

I likhet med ved barbering er det også med voks viktig å eksfoliere huden i forkant av behandlingen - men aldri i etterkant.

- Skrubbing løfter hårene og gjør at voksen får bedre "tak", forklarer hudpleier Jane S. Gjerde hos Råh i Oslo.

- Dette gjør at du unngår inngrodde hår og nupper i huden. Men husk å aldri eksfolier eller skrubb like etter voksing. Da er huden sår og sensitiv, og den røffe behandlingen kan føre til sår i huden som det i verste fall kan gå betennelse i.

Ikke så vondt som du tror

Mange frykter at voksing skal gjøre svært vondt. Men ifølge ekspertene er det aldri så ille som du tror.

- Dessuten er det veldig raskt over, beroliger Gjerde.

- De aller fleste synes å mene at den første gangen man vokser er verst, og så blir det mindre og mindre vondt for hver gang.

Bedre for bikinilinje

Hudpleieren anbefaler voksing som hårfjerningmetode til både legger og armhuler, men særlig til bikinilinjen.

- Du vil få et mye jevnere og penere resultat om du velger å vokse bikinilinjen enn om du barberer, råder Vendrell.

- Mange velger å fjerne alt hår nedentil, også kalt brasiliansk voksing, særlig før sommerferien og bikinitid, mens for andre igjen holder det med bikinilinjen.

Unngå sol og sex like etter voksing

Det finnes mange smarte tips å ta seg for å gjøre voksingen enda bedre og mindre vond:

 - Det kan være smart å legge voksetimen til like etter du har hatt menstruasjon den måneden. Da er nemlig smerteterskelen din noe høyere enn resten av måneden, råder Vendrell.

Eksperten anbefaler også at du legger inn tid til voksing omtrent hver fjerde uke.

- Hårene bør være ca én cm lange ved voksing.

Det er også viktig å passe på hygienen når du vokser.

- Møt opp nydusjet til timen, og unngå også sex i et døgn i etterkant. Det samme gjelder sol. Unngå å få direkte sollys på det nyvoksede området de første 24 timene, råder Vendrell.

Du skal også unngå bading i klorbasseng det første døgnet etter voksetimen, mye for å unngå infeksjonsfare.

- Husk på at huden er litt "åpen" etter at du har vokset vekk hår, forklarer hudpleier og fagsjef Ann Kristin Stokke hos Skintific.

- Og nettopp derfor skal du være litt varsom med hva du utsetter huden for at både kjemisk og fysisk påvirkning i timene etter voksing.

Parfymerte hudkremer bør du også vente med, råder eksperten.

- Og ikke klø, selv om det klør. Smør deg heller med litt mild og uparfymert fuktighetskrem.

Epilering

Effektivt med "au!"-faktor.

En stadig mer populær måte å fjerne hår på hjemme, er ved hjelp av en epileringsmaskin.

VOKSING: Kan gjøres hjemme eller hos hudpleier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
VOKSING: Kan gjøres hjemme eller hos hudpleier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ANSIKT: Mange vokser også uønsket hår på overleppe, kinn m.m. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ANSIKT: Mange vokser også uønsket hår på overleppe, kinn m.m. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Disse finner du kjøpt på elektroforretninger, og er enkelt forklart en slags håndmaskin utstyrt med mange små "pinsetter" som napper uønsket hårvekst ut ved hårroten.

- Disse maskinene er som regel enkle i bruk, og fjerner effektivt hår, forklarer hudpleier Jane S. Gjerde hos Råh i Oslo.

- Håret holder seg borte i opp til 6 uker, men mange synes disse maskinene kan være litt smertefulle i bruk, da håret jo rykkes opp med roten.

En av fordelene med epilering er at hårene vokser ut igjen mykere enn håret du opprinnelig fjernet, og etter gjentatt bruk vil en kunne få færre og lysere hår.

- Det er også et problem at mange sliter med inngrodde hår etter epilering, forklarer hudpleier og klinikksjef hos Face It Sandvika, Nicola Vendrell.

- Husk derfor å eksfoliere huden regelmessig om dette er måten du fjerner hår på. Men vær varsom med å skrubbe huden til noen dager etter epilering, da huden vil være sensitiv og ofte litt sår.

Hårfjerningskrem

Billig, smertefritt og grisete.

- Hårfjerningskremer fjerner hår fra hudoverflaten ved å reagere kjemisk med proteinstrukturene i håret på kroppen din, forklarer hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann Kristin Stokke.

-  Etter at kremen har sittet på en kort stund, vil hårfibrene "smuldre" opp, og du kan vaske eller skylle av håret. Hårfjerningskrem fjerner hårene smertefritt, men resultatet kan ha begrenset varighet.

EPILERING: Effektivt med "au!"-faktor. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
EPILERING: Effektivt med "au!"-faktor. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Hudpleieren fraråder imidlertid å bruke metoden for å fjerne hår i bikinisonen.

- Vi snakker om ganske sterke virkemidler i kremene, som du kanskje ikke vil ha helt nært intimsonen.

TIPS: Test alltid kremen på et lite hudområde før du går i gang med å bruke den, særlig om det er i ansiktet du skal fjerne hår, da noen kan få allergiske reaksjoner.

IPL (Intense Pulsed Light)

Dyrt - men borte for alltid.

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å fjerne uønsket hårvekst permanent med ulike salong-behandlinger.

En av disse er IPL (som står for Intense Pulsed Light), hvor hvitt pulserende lys brukes til å ødelegge hårfollikkelen. Behandlingen er svært effektiv på mørkt hår, men fungerer ikke så godt på lyse eller røde hår.

- For deg med mye og mørk hårvekst er dette en effektiv, om enn litt tidskrevende, måte å fjerne uønsket hår på, forklarer hudpleier og klinikksjef hos Face It Sandvika, Nicola Vendrell.

HÅRFJERNINGSKREM: Enkelt og billig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HÅRFJERNINGSKREM: Enkelt og billig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Lyset fanges opp av pigmentet i hårstråene, slik at for å kunne få effekt av en behandling med IPL, må hårene ha en viss andel pigment (farge) i seg.

Behandlingen er også nokså kostbar, og du vil trenge flere behandlinger for å bli kvitt alt hår.

Hudpleier Jane S. Gjerde hos Råh er enig:

- Grunnen til at du trenger flere behandlinger, er at IPL kun er effektiv på hår i vekstfasen, da disse fremdeles er festet til hårfollikkelen. Flesteparten av hårene dine befinner seg i hvilefasen, og det betyr at man trenger flere behandlinger for å ta håret i riktig fase.

Hudpleieren spår at mange vil trenge så mye som mellom fem til ti behandlinger for å bli hårfrie.

Elektrolyse

Best for blonde hår.

Elektrolyse kalles også nåleepilasjon, og fungerer best på blonde eller grå hår.

- Denne permanente behandlingen består i å føre en tynn nål ned i hårsekken på hvert enkelt hår, forklarer hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann Kristin Stokke.

- Nålen løsner håret fra hårsekken ved bruk av en meget lav elektrisk strøm. Etter bare noen sekunder kan håret dras ut med en pinsett.

Når dette er gjort, slås strømmen av, og nålen dras ut av huden.

LASER: Flere og flere velger permanent hårfjerning med laser. Det koster en del, men resultatet (etter noen runder med behandling) er permanent. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
LASER: Flere og flere velger permanent hårfjerning med laser. Det koster en del, men resultatet (etter noen runder med behandling) er permanent. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Behandlingen krever ofte at man gjentar den noen ganger før håret er vekk for alltid.

- Hårsekken blir jo til slutt helt ødelagt, slik at håret faktisk ikke kan vokse tilbake igjen, forklarer hudpleiren.

- Derfor kalles denne metoden, som noen mener er litt vond å gjennomføre, en permanent hårfjerning.

ELEKTROLYSE: Effektivt for å fjerne blonde eller grå hår. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ELEKTROLYSE: Effektivt for å fjerne blonde eller grå hår. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også