Sokkeregler

Her er de verste sokketabbene, gutter!

Åtte sokkeregler du bør kunne.

HVILKEN ER RIKTIG?: Skal sokkene egentlig matche buksa eller skoene? Svaret får du under.
HVILKEN ER RIKTIG?: Skal sokkene egentlig matche buksa eller skoene? Svaret får du under. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Okay, så er kanskje ikke sokker det menn flest går rundt og bekymrer seg mest for.

(Et unntak er selvfølgelig når du sitter igjen med en enslig sokk etter klesvasken. Hvor den andre sokken er blitt av, finnes det faktisk flere teorier om.)

Klær og mote skal, for all del, aldri by på sorger. Men fortsatt er det lett å klø seg litt i hodet om morgenen, før den store festkvelden eller seilbåtturen, idet man skal slenge på seg et sokkepar.

For har man først gjort seg litt flid, og er fornøyd med hvordan det utvalgte antrekket ser ut, er det jo kjipt at noe så banalt som sokker skal trekke ned hele greia.

- Den største tabben en mann kan begå her, er å tenke at sokker ikke er en del av antrekket, slik at han bare tar et par sokker i blinde, sier stylist Erlend Elias Bragstad og legger til:

- La oss si du skal gå i dress og tar tennissokker på, eller er iført treningsklær og bruker dressokker. Da har du bomma helt, sier Bragstad.

Ja, akkurat når det gjelder treningssokker og dressokker, burde vel saken være klinklende klar: Bruk sokkene til det tiltenkte formålet.

Men fortsatt er det stor forskjell på materialer, farger, lengder og bruk.

Så har du lyst til å heve sokke-gamet ditt, er det bare å sjekke ut disse åtte «sokk og bruk»-reglene. Og ja, vi bruker ordet «regler» relativt løst her:

1. Sokkene skal matche buksa

Velg nøytrale farger som ikke skiller seg ut.

Hvem enn det er som har fortalt deg at sokkene burde matche skoene, lyver.

Til en dress bør sokkene ha samme fargesjanger som buksene. Svarte sokker til en svart dress, blå sokker til en blå dress og grå sokker til en grå dress, sier Chris-Eirik Nikolaisen, avdelingsleder ved Ferner Jacobsen.

Grunnen til at sokkene burde matche buksa og ikke skoene, er todelt:

Først og fremst sørger det for at sokkene ikke kommer i fokus, og lar dressen være antrekkets stjerne.

Men i tillegg gir matchende sokker og bukser en litt forlengende effekt av beina, samt bedre flyt i antrekket generelt, da fargene glir over i hverandre.

Dette er også spesielt greit i situasjoner hvor du må ta av deg skoene, for å unngå at sokkene ikke skriker etter oppmerksomheten.

- Jeg er jo veldig for at vi står fritt og kan skape en personlig vri på antrekket ved hjelp av sokkevalget. Men går du i svart, blå eller grå dress,  er det greit å kjøre nøytrale sokker som ikke skiller seg ut, råder Bragstad.

2. Styr unna gimmick-sokker

Dette er en av de verste sokketabbene.

MATCH MED BUKSA: Sokkene skal matche buksene, ikke skoene. Da virker beina lengre, antrekket får en bedre flyt og sokkene lyser ikke opp hvis du plutselig tar av deg skoene.
MATCH MED BUKSA: Sokkene skal matche buksene, ikke skoene. Da virker beina lengre, antrekket får en bedre flyt og sokkene lyser ikke opp hvis du plutselig tar av deg skoene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Sokker er vel ikke verdens mest spennende plagg å kjøpe, så fristelsen for å velge mønster, striper eller (kanskje enda verre) humor, kan oppstå.

- Å velge humoristiske sokker er helt klart en av de største sokketabbene du kan begå, sier Daniel Authen Moe, Junior Account Manager ved PR-byrået Spalt PR.

Det er kanskje vel og bra å sporte Homer Simpson-sokker på guttekveld eller hjemme hos seg selv på en søndag, men når disse sniker seg frem under buksene på en bar eller jobbfest, er det vanskelig å bli tatt seriøst.

Men det er ikke bare humor-sokker som kan by på problemer for antrekket.

- Velger du en jakke- og buksekombo, er det helt okay å ha litt kontrast til sokkene, men ikke for mye farger eller striper, råder Nikolaisen.

Igjen er det dette med at sokkene skiller seg veldig fra antrekket, som gjør at de også stjeler oppmerksomhet.

Ensfargede sokker, som matcher buksene, er derfor alltid tryggest.

Men er man typen som liker å leke seg med trender og ønsker å bruke sokkene som et motetilbehør, er dette en regel du godt kan bryte.

- En kontrastfarge kan være en fin detalj, så lenge han som har tatt på seg sokkene er stilsikker nok til å velge en farge som komplementerer resten av antrekket, sier Moe.

Et enkelt tips kan derfor være å hente opp en annen farge fra antrekket. For eksempel matche sokkene med slipset, genseren eller skjorta.

3. Bruk lange sokker

Et svært omdiskutert tema blant gutta, men ekspertene er enige.

Lengden på sokkene er et mye omdiskutert tema.

DROPP HUMOREN: Haha - humorsokker kan være morsomt i familiært bekjentskap. Men dropp disse på jobbfest, date eller andre steder hvor folk ikke kjenner deg så godt.
DROPP HUMOREN: Haha - humorsokker kan være morsomt i familiært bekjentskap. Men dropp disse på jobbfest, date eller andre steder hvor folk ikke kjenner deg så godt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Skal de være så korte som mulig, stoppe ved ankelen eller strekke seg over leggen?

Stort sett velger menn sokker etter hva som føles mest behagelig på foten, men ekspertene er helt enige i hvor lange de egentlig burde være.

- Sokker som slutter rett over ankelen er ofte den perfekte lengden for de fleste. Men de må være lange nok til at leggen fortsatt dekkes hvis beina skal krysses, mener Moe.

Nikolaisen mener også at lengden er det viktigste.

- Generelt burde sokker som brukes under bukser være så lange som mulig, slik at en hårete legg aldri titter frem, sier han.

Så husk å teste sokkene i både stående og sittende stilling, med beina i kors og ankelen hvilende over motsatt kne, for å sjekke at hverken hud eller hår stikker ut.

4. Sokker og shorts

Ah, det evig aktuelle spørsmålet: Skal du egentlig bruke sokker til shorts?

Vi kan ikke unngå at mannfolk flest bruker, eller har brukt, tykke og bulkete tennissokker sammen med shorts om sommeren, eller på trening.

Og for all del - digger du det, så skal du få lov til å kjøre på.

PERFEKT LENGDE: Sokker som dekker hårete legger er den perfekte lengden, ifølge ekspertene.
PERFEKT LENGDE: Sokker som dekker hårete legger er den perfekte lengden, ifølge ekspertene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstokc.com

Men sjansen for at du vil ose av en sterk 80- eller 90-tallsstil, er absolutt til stede.

- Til shorts, treningstights eller om sommeren når du går med oppbrettede bukser og seilersko, burde du droppe lange sokker og heller velge ankelsokker. Da skjuler du ofte at du har på sokker, og det ser ut som du går barbeint, mener Bragstad.

Nikolaisen er dog litt strengere når det kommer til bruken av ankelsokker.

- Disse skal kun brukes i en sportslig sammenheng. Aldri til fritidsshorts! Velg da heller helt usynlige fotsokker, som kun dekker tær, såle og hæl.

Men én ting er ekspertene helt enige i.

- Hvis du har behov for å bruke sokker sammen med shorts, sørg i det minste for at de ikke er synlige, råder Moe.

5. Når er det lov å gå barbeint?

Du bør i hvert fall styre unna det i visse tilfeller.

-  Duikan fint droppe sokkene uavhengig av årstiden, men jeg anbefaler å gjøre det i sommerhalvåret. En fotsokk vil være med på å gjøre dette mer behagelig, mener Nikolaisen.

- Ved shortsbruk, og selvsagt i sandaler eller til en sommerlig og pent skåret lindress, er det helt lov å gå barbeint, sier Moe.

Bragstad er derimot ikke en forkjemper for å droppe sokkene når du bruker sko.

SHORTS: Ankelsokker og fotsokker er tingen når du bruker korte bukser eller shorts, spesielt hvis det ikke er treningsshorts det er snakk om.
SHORTS: Ankelsokker og fotsokker er tingen når du bruker korte bukser eller shorts, spesielt hvis det ikke er treningsshorts det er snakk om. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

- Du dropper bare sokker i sandaler, flip flops og lignende åpen skotøy. Du dropper ikke sokker i noen form for tette sko; det er uhygienisk og skaper mye fotsvette, gnagsår og vond lukt, sier han.

6. Bruk dressokker til pensko

Ikke like innlysende for alle.

Dette virker kanskje innlysende, men det er fortsatt overraskende mange som stapper et par klumpete tennissokker ned i smale pensko.

Kanskje er tanken at disse er varmere, eller kanskje (og mest sannsynlig) tenker du ikke videre over det i det hele tatt.

Men at tennissokker sammen med en fin dress og pensko rett og slett virker billig, er ikke det eneste uheldige her.

Tennissokker har ofte vanskeligere for å holde seg oppe, og kan derfor skape en ubehagelig gnissing på hælen - i tillegg til at bulkene klemmer på feil steder, mot den harde teksturen på penskoene.

DROPP SOKKENE: Hva enn du gjør - aldri bruk sokker i sandaler! Det virker både imot sandalens hensikt, og ser særdeles lite bra ut.
DROPP SOKKENE: Hva enn du gjør - aldri bruk sokker i sandaler! Det virker både imot sandalens hensikt, og ser særdeles lite bra ut. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Dressko er derimot glattere, og holder seg bedre på leggen, slik at skoen også føles mer behagelig.

For de som syns at dresssokker kan bli for stramme, har Bragstad et godt råd.

-  Et tips til menn som sliter med vann i beina, hovne bein eller generelt syns at sokker strammer veldig, er å kjøpe sokker uten linnestrikk. De former seg godt etter foten, men strammer ikke og er dermed veldig behagelig til enhver anledning.

7. Hvilket materiale er egentlig best?

Som med alle klær, er det mange muligheter og store fallgruver her.

Når sokkelengden er på plass, fargene matcher det de skal matche og passformen er behagelig, er det én siste ting du burde tenke på.

Nemlig hvilket materiale sokken burde være laget av. Som med alle klær, er det mange muligheter og store fallgruver her.

At sokken ikke burde inneholde polyester, håper vi er en kjent sak, da dette materialet puster svært lite.

Som mennesker er vi ikke designet til å bruke klær, og skotøy generelt har en lei tendens til å forhindre svettekjertlene fra å gjøre jobben sin; nemlig å få svette bort og vekk fra kroppen.

- Bruk mest mulig ull. Ull holder deg tørr og puster godt, i tillegg holder du deg varm på bena, råder Nikolaisen.

DRESS: Dresokker til en fin dress, burde vel være en no-brainer?
DRESS: Dresokker til en fin dress, burde vel være en no-brainer? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

- Kjør på med hundre prosent bomull om sommeren, og ull- og bomullsblanding om vinteren, tipser Moe.

- Myke bomullssokker med en god strikk, er favoritten, sier Bragstad.

8. Bruk og kast

De har faktisk en utløpsdato.

Opp med hånda alle som har sokker i skuffen, akkurat nå, som har vært der i minst fem år?

Ja da, ingen av oss er perfekte, og de fleste er "skyldige" når det gjelder å beholde undertøy generelt, langt over utløpsdatoen.

- Når sokkene har fått hull, kast i vei! Hvite sokker som ikke er hvite lengre, strikken er borte, formen slapp eller de har blitt nuppete. Kast! Vi kaster altfor sjelden sokker, sier Bragstad.

Moe er helt enig.

- Du bør si deg ferdig med et sokkepar når de falmer og mister farge, samt er så tynnslitt at det straks går hull. Og hvis strikken er blitt slapp.

La oss være ærlige; hullete, misfargede og slappe sokker, som kanskje ikke matcher en gang, ser aldri bra ut.

HVA ER BEST?: Sjekk hva sokkene egentlig er laget av for å sørge for best komfort og passform.
HVA ER BEST?: Sjekk hva sokkene egentlig er laget av for å sørge for best komfort og passform. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Og signalene du dessverre sender, er at du er for lat til å gjøre noe med det.

Så dropp heller en øl eller to hvis nødvendig, og kjøp deg et par, eller ti, nye sokker!

KAST: Du vet nok akkurat hvilke sokker fra undertøyskuffen som kan kastes akkurat nå - så sett igang og kast!
KAST: Du vet nok akkurat hvilke sokker fra undertøyskuffen som kan kastes akkurat nå - så sett igang og kast! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning