Gutter: Når bør dere trimme håret under armene og nedentil?

Gjør dere dette, gutta?

Så ofte bør du trimme kroppshårene - om du ikke er blant dem som fjerner hver eneste rubb og stubb. Eller sparer i lange baner...

ENTEN ELLER, TROR DU? Nei, du må faktisk ikke velge mellom den nokså hårete Alec Baldwin-looken eller den helt glattbarberte svømmerlooken à la Michael Phelps . Det finnes nemlig en nokså gyllen middelvei, gutter...
ENTEN ELLER, TROR DU? Nei, du må faktisk ikke velge mellom den nokså hårete Alec Baldwin-looken eller den helt glattbarberte svømmerlooken à la Michael Phelps . Det finnes nemlig en nokså gyllen middelvei, gutter... Foto: FOTO: Printscreen fra filmen Miami Blues, Stella Pictures
Publisert Oppdatert
Stuss! Det er ikke pent med en høy skog.

Det er helt klart et utømmelig tema dette med menn og kroppshår - eller «guygiene» som det nå kalles.

Og denne gangen er det faktisk litt god, gammeldags stussing av armhuler og området «der nede» som står på agendaen. Det er nemlig en kunst å få til riktig, skal vi tro GQ Magazine rett:

- Når det kommer til menn og kroppshårtrimming, ser det ut til å være en hårfin linje mellom det å se ut som en huleboer og et av medlemmene i One Direction, skriver herremagasinet på sine nettsider i en fersk kroppshårguide dedikert til alle menn der ute som enda ikke har funnet sin måte å håndtere kroppshåret sitt på.

Vi bestemte oss for å ta saken i egne hender. Eller. I hvert fall høre hva ekspertene hadde å si om saken.

- Det er ikke pent med en høy skog

Også et raskt googlesøk kan fortelle om heftige diskusjoner, engasjerende foruminnlegg og en nokså fremtredende usikkerhet rundt dette med kroppshår, lengde og mengde blant alle dem ikke går for den helt glattbarberte looken.

- Det er ikke akkurat noe vi snakker om i guttegjengen. Men er det greit å trimme kroppshårene? Jeg vil nødig ta alt, men ser jo nå at det ligner litt for mye på en vill jungel - både her og der, skriver en oppgitt forumdeltaker.

Til det har Guro Høgås, hudpleier og daglig leder ved hudpleiesalongen Bare Clinic, bare én ting å si:

- Stuss! Det er ikke pent med en høy skog, sier hun og fortsetter:

- Det trenger så absolutt ikke å være superkort - hverken nedentil eller under armene. Men gå heller for en lengde på mellom en og tre centimeter enn lange hårstrå på mellom fire og syv centimeter.

HVORDAN VIL DU HA DET?: Som Robbie Williams, kanskje?  Eller Brad Pitt (her i en litt yngre utgave fra filmen «Thelma & Louise?» Eller kanskje en mellomting? Det er selvfølgelig opp til deg (og dama?).
HVORDAN VIL DU HA DET?: Som Robbie Williams, kanskje? Eller Brad Pitt (her i en litt yngre utgave fra filmen «Thelma & Louise?» Eller kanskje en mellomting? Det er selvfølgelig opp til deg (og dama?). Foto: FOTO: Stella Pictures

Kan holde svettelukten i sjakk

Mange opplever at det blir enklere å holde svettelukt i sjakk, og dermed dufter bedre.

Også Kinga Grimestad, daglig leder ved hudpleiesalongen Sanz i Oslo, mener stussing av kroppshår blant menn er et must - dersom du vanligvis ikke fjerner hver eneste rubb og stubb.

- Å trimme armhulehår og området nedentil bør være en del av din vanlige hygienerutine. Selv synes jeg at de fleste mellom 18 og 45 år bør prøve det fra tid til annen, sier Grimestad.

Hun trekker frem flere fordeler ved å trimme kroppshåret i ny og ne - foruten de estetiske sidene som at du for eksempel føler deg renere, ryddigere og freshere.

- Mange opplever at det blir enklere å holde svettelukt i sjakk, og dermed dufter bedre, sier Grimestad.

Det sier Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, seg enig i:

- Vedrørende hår og svetting er det nok slik at økt behåring kan gi mer svette i disse områdene fordi du kan bli varmere, og dermed øker svetteproduksjonen. Samtidig er det slik at å fjerne alt hår, ikke vil fungere som behandling mot et svetteproblem, sier Veer.

Ikke bare gull og grønne skoger

RIKTIG REDSKAP: Ekspertene råder deg til å stusse kroppshårene med jevne mellomrom dersom du ikke er blant dem som vanligvis fjerner hvert eneste hårstrå på kroppen. De poengterer likevel at du passer på å bruke riktig utstyr. Og at du har en god plan - før du begynner trimmingen.
RIKTIG REDSKAP: Ekspertene råder deg til å stusse kroppshårene med jevne mellomrom dersom du ikke er blant dem som vanligvis fjerner hvert eneste hårstrå på kroppen. De poengterer likevel at du passer på å bruke riktig utstyr. Og at du har en god plan - før du begynner trimmingen. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Det finnes også de som hevder at å stusse håret under armene og nedentil, vil fremme veksten av nye, friske hår.

Dette mener jentene:

Det er kanskje ikke så overraskende at også jenter har en del de skulle sagt på akkurat dette området.

Derfor har nettsiden AskMen.com laget kroppshårguiden «Body Hair Dos & Don'ts», skrevet av en jente, på vegne av jenter, til gutta.

- Når det kommer til kroppshår er det svært lite som skiller sexy fra skummelt. Tenk deg derfor nøye om før du går amok med barberhøvelen, råder skribent Sarah Stefanson i saken, før hun kategoriserer både armhuler og området nedentil som «do trim».

- Det er imidlertid feil da kroppshårene vil følge sine vanlige vekstfaser - enten du stusser eller ei, sier Veer og utdyper:

- I den første fasen (anagen) vil håret vokse cirka én centimeter i måneden. Denne fasen kan vare i tre år. Deretter følger neste fase (katagen) der håret dør, før det går inn i en siste fasen - hvilefasen (telogen).

Veer mener derfor at fordi håret stort sett vokser cirka én centimeter i måneden, bør det også stusses månedlig - dersom du ønsker å holde en viss lengde.

- Ellers trimmer du selvfølgelig etter ønske, og gjentar stussen så fort du synes det blir for langt. Ved stussing kan en egnet liten saks være tingen. Det finnes også maskiner du kan stille inn etter ønsket lengde. Ved barbering bør du bruke rent utstyr for å hindre småinfeksjoner. Du bør også ta deg tid, og ha en klar plan, sier Veer.

Ifølge Høgås er det derimot kun ett redskap som fungerer nær dine edle deler:

- Bruk en maskin, og pass på så du ikke kutter pungen, råder hun deg.

Et sikkert tegn på at du trenger en stuss

Ifølge GQs kroppshårguide, er det særlig ett tegn som tyder på at du så absolutt bør vurdere en stuss under armene.

- Ser du at det stikker ut hår både her og der - til tross for at du har på deg en t-skjorte, eller du får en skikkelig busk så fort du ikler deg en singlet, er det på tide å ta grep, skriver GQ.

Også nedentil tipser herremagasinet gutta om å være «sånn passe frisert».

Veer mener likevel at stussing av kroppshår, til syvende og sist, er et personlig valg der både «å gjøre eller ikke gjøre» er helt greit.

- Å stusse litt av og til er kanskje et kompromiss der du holder områdene ryddig uten å være helt hårløs, sier Veer og legger til:

- Ut ifra et biologisk eller funksjonsperspektiv, er nok stussing av kroppshår mindre nyttig, men hvis du føler deg bedre er det jo greit. Fra et evolusjonært ståsted er kroppshårets viktigste funksjonen å holde på varmen. Videre har vi hår på hodet for å beskytte mot solen, og øyebryn for å lede vann og svette vekk fra øyene. I tillegg vil hår også kunne oppfatte berøring og således kommunisere med verden omkring oss.

Les også:

Legg ned barberhøvelen

Nå kan du gi underlivet ditt en skinnende makeover

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning