Herremote: slik skal dressen sitte

Slik skal dressen sitte

En dress ser uten tvil finest ut når den er tilpasset akkurat deg.

Publisert Oppdatert

Med både julebord, julaften og nyttårsaften på trappene, er det ikke få ganger dressen skal på i ukene fremover. Da kan det være greit å vite at dressen og tilbehøret er i skjønneste orden før pynteanledningene kommer på rekke og rad.

Derfor har vi sammen med Calle Ferner, butikksjef hos Ferner Jacobsen i Stortingsgata i Oslo, laget tre videoer om hvordan dressen skal sitte, hvordan du knyter slips og hvordan du knyter sløyfe.

Først ut er videoen om hvordan dressen skal sitte. For ingenting er vel mer irriterende å finne ut idet du kler på deg at dressen er litt for liten eller for stor siden sist?

Ferner trekker frem tre ting han synes er viktig å huske på når man skal se om en dress passer eller ikke.

Nei, ermet skal ikke være så langt

Ifølge eksperten er det altfor mange som tror jakkeermet skal være lenger enn det det egentlig skal.

- Når kunder prøver dressjakker hever de armene så ermet trekker seg tilbake og sier jakken er altfor kort i armene. Det er det verste jeg ser, for den er ikke det. «Du går jo aldri sånn?» sier jeg da. Jakken er ikke for kort.

Armlengden skal være så lang at 1,5-2 centimeter vises av skjorten - jakken skal ikke skjule hele skjorteermet.

- Jakken er for lang når ermet kommer ned på knokene, og er for kort når den viser for mye av skjorten. Det er når du holder armene ned inntil kroppen du finner ut om jakken er for kort eller lang, sier Ferner.

SÅ LANG DRESSJAKKE: En dressjakke skal aldri skjule hele skjorteermet. 1,5-2 cm av skjorten skal vise under jakken.
SÅ LANG DRESSJAKKE: En dressjakke skal aldri skjule hele skjorteermet. 1,5-2 cm av skjorten skal vise under jakken. Foto: FOTO: Erik Hannemann

Slik skal jakkelengden være

Neste steg på listen er hvor lang selve jakken skal være. Dette er noe som varierer fra modell til modell.

- Den jakken jeg har på meg, er en klassisk, moderne modell, som skal dekke setet, sier Ferner og fortsetter:

- Som en generell tommelfingerregel, skal jakken dekke setet, eller rumpa på godt norsk - eller være kortere.

Forskjell på smal og vanlig dressbukse

Når det gjelder hvor lang buksa skal være, er dette også avhengig av hvilken dressmodell du har. Som tidligere nevnt har Ferner på seg en smal modell.

- Denne skal ikke være for lang på bena, for da vil den legge seg i rynker og folder, som blir og ser helt feil ut, sier han.

En smal dressbukse skal ikke være lenger enn at den så vidt toucher bak på toppen av skoen, mens en klassisk og videre dressbukse skal være lenger.

- Den skal legge seg over skoen og touche nedpå helen.

Ikke for stram, ikke for vid

Det er også viktig at en dressjakke er passelig rundt livet. Verken for liten og for stor dressjakke ser ikke særlig pent ut.

- Du skal ha plass til to fingre mellom skjorten og dressjakken din. Dette gjelder vel og merke en enkeltspent, klassisk dressjakke. Får du rynker bak på ryggen, sidesplittene eller sidene på centisplitten står ut, er jakken for liten, sier Ferner.

Og er du usikker på kleskoden når du for eksempel skal på julebord, er du alltid safe med dress.

- På julebord er der både og, noen pynter seg veldig mens andre kommer i jeans og blazer. I dress er man alltid velkledd, sier Ferner.

En dress er også lettere å dresse ned om tilfellet er at du er den eneste som har tatt på finstasen.

- Det er bedre å ta på seg slips og heller ta det av seg om du er den eneste med det. Da slipper man også å fjerne ribbefettet på slipset før julaften, ler han.

Vil du gå for et nedtonet dressantrekk på julebord og droppe slipset fra begynnelsen av, er der andre ting du kan erstatte det med for å i alle fall piffe den opp litt.

- Jeg synes det er fint å legge litt i detaljene, som å bruke brystlommetørkle. Det er lov å være litt jålete i 2014. Og så er det jo julebord bare én gang i året.

IKKE GJØR DETTE: Når du skal sjekke om dressjakken er passelig i armlengden, er ikke dette måten å finne det ut på. Det er noe av det verste Calle Ferner ser. - Du går jo aldri sånn?
IKKE GJØR DETTE: Når du skal sjekke om dressjakken er passelig i armlengden, er ikke dette måten å finne det ut på. Det er noe av det verste Calle Ferner ser. - Du går jo aldri sånn? Foto: FOTO: Erik Hannemann

Dette må alle menn vite om dresser

I en videoartikkel postet på Lifehack, får du se syv ting hver eneste mann bør vite om dresser. Blant annet sier de at en av de største feilene du kan gjøre, er å kjøpe en sort jakke og kombinere den med et par sorte bukser du allerede har.

- En dress skal være en matchende bukse og jakke laget av det samme materialet og kjøpt på samme tid, sier dresseksperten i videoen.

Han anbefaler også at du kjøper dressjakke med to knapper og ikke tre, det ser best ut på de fleste. La også den nederste knappen alltid være åpen.

- Fest den øverste knappen når du står, og la den være åpen når du sitter.

Størrelse har også en del å si, så pass på at du får den hjelpen du trenger til å finne din perfekte dress.

- En av de største feilene menn gjør er å kjøpe for stor dress.  Dressen skal klemme figuren din så nærme som mulig, uten å være for stram, sier dresseksperten.

Les også:

Nei, du kan ikke bruke denne som blazer

Så enkelt rydder du i klesskapet

Unngå denne skofargen til sort dress

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning