Treningstips

Slik kommer du deg opp av sofaen!

Sliter du med å få trent? Det er heldigvis ikke så mye som skal til for å bli litt mer aktiv.

TRENINGSTIPS: Kamille-blogger og personlig trener Helene Drage gir deg noen enkle tips for å komme i gang med treningen.
TRENINGSTIPS: Kamille-blogger og personlig trener Helene Drage gir deg noen enkle tips for å komme i gang med treningen. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

De siste årene har trening, sunt kosthold og en generelt sunnere livsstil blitt mer og mer vanlig for de fleste av oss.

Mange er blitt flinkere til å trene, og tanken på å holde seg frisk og sunn er viktigere for mange av oss nå enn tidligere.

Dette er selvsagt veldig bra, men er vi egentlig så aktive som vi selv tror? Vi trener stadig mer, men blir samtidig stadig mer overvektige, hva er egentlig grunnen?

Les bloggen til Helene her!

Travle dager

Tenk på det, en normal hverdag for mange, inkludert meg selv til tider, ser slik ut: Vi våkner og kjører på jobb. Når vi først er på jobben så sitter en stor del av oss hele dagen på jobb.

Jeg jobber jo som t-bane sjåfør i tillegg til å være personlig trener, og jeg sitter MYE. Joda, jeg får meg en liten rusletur gjennom toget på endestasjonene ca 1 gang i timen, men det er det. Når jeg kommer hjem fra jobb noen ganger så har jeg direkte vondt i rumpa!

Uansett, man kommer hjem fra jobb, de fleste kjører da også. Så spiser man kanskje, før man stikker på trening, mange kjører også da.'

Les også: Dropp dietten - følg heller disse smarte rådene

Så er vi er aktive og trener i 60-90 minutter, før vi kjører hjem igjen og tilbringer resten av dagen på sofaen. Hvor aktive er vi egentlig da? Noen timers trening kan rett og slett ikke veie opp for all stillesittingen.

Mer energi

For mange er kanskje dette med hverdagsaktivitet en skikkelig klisje, jeg mener imidlertid at det har noe for seg. Visste du for eksempel at om du er vant til å sitte på jobb, men begynner å stå mens du jobber så kan du forbrenne like mye i løpet av en arbeidsdag som ved en intensiv time på mølla?

Mange forbrenner faktisk mer i løpet av en aktiv dag hvor man er på farten hele dagen, enn man gjør en dag hvor man kun trener og ellers er stillesittende. For mange er det nettopp økt hverdagsaktivitet som kan føre til at man begynner å se resultater!

Hva får du ut av det? For det første vil du føle deg bedre, få mer energi og ikke minst vil du redusere risiko for tidlig død med 35% i forhold til de som er inaktive. Her er noen enkle tips som får deg i gang:

Ta trappen i stedet for heisen:

Ja, det er skikkelig kjipt av og til, men det hjelper både på kondisjonen og formen generelt. Om noen uker vil du fly opp trappene istedet for å slepe deg avgårde.

VELG TRAPPA: Bare tenk på hvor mye gratis trim du får dersom du velger trappa fremfor heisen hver gang.
VELG TRAPPA: Bare tenk på hvor mye gratis trim du får dersom du velger trappa fremfor heisen hver gang. Foto: Foto: Privat

Beveg deg når du har muligheten:

Sykkel er et supert fremkomstmiddel nå når snøen forsvinner. Har du ikke sykkel finner du masse brukt til en grei pris på Finn!

Ja, kanskje det er litt langt til treningsenteret, men hvorfor ikke gå som en del av oppvarmingen så kan du i verste fall ta bussen hjem? Kanskje du kan gå eller stå mens du jobber, gå rundt mens man diskuterer ting eller ta deg en tur ut i sola i lunsjen?

Skaff deg en skritteller:

GRATIS MOSJON: I stedet for å kjøre til treningssenteret eller ta bussen til jobb, er sykkelen et ypperlig og ikke minst rimelig alternativ.
GRATIS MOSJON: I stedet for å kjøre til treningssenteret eller ta bussen til jobb, er sykkelen et ypperlig og ikke minst rimelig alternativ. Foto: Foto: Privat

Selv har jeg en Fitbit, og jeg er rett og slett blitt litt avhengig. Jeg har satt meg som mål å gå 10 000 skritt om dagen, men kommer jeg over så er det supert.

Med appen som følger med kan jeg nemlig konkurrere med vennene mine. Om jeg da ser at jeg mangler noen skritt på kvelden, så må jeg ut på tur for å nå dagens mål. En fin måte å bli mer bevisst på.

Velg gjøremål i stedet for tv-en:

Gå ut med søppel, gå rundt mens du snakker i telefonen, bli med og lek med barna istedet for å se på? Kanskje du kan skaffe deg en sykkel eller en ellipsemaskin som du kan bruke mens du ser på tv? Mulighetene er mange.

SKRITTELLER: Har du egentlig beveget deg så mye som du tror? Med en skritteller får du vite sannheten.
SKRITTELLER: Har du egentlig beveget deg så mye som du tror? Med en skritteller får du vite sannheten. Foto: Foto: Privat

Vær aktiv i helgene:

Det trenger ikke være en heldagstur i skogen, men hva med en tur i parken eller en tur i svømmehallen? Avtal en tur og en kaffe med en venn du ikke har sett på lenge, og slå to fluer i en smekk.

Lyst på en sunn frokost eller lunsj? Prøv disse deilige havrelappene

Gå kveldstur før du legger deg:

Mindre lys fra tv og mobil før du legger deg kan faktisk føre til at du sover bedre om natten, i tillegg sover mange bedre etter å ha fått litt frisk luft.

Perfekt til kveldskosen: Sunn kake med sjokolade og vanilje

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Enten du går tur med en venn eller nyter litt frisk luft alene, er det godt både for kropp og sjel.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Enten du går tur med en venn eller nyter litt frisk luft alene, er det godt både for kropp og sjel. Foto: Foto: Privat

Så om du ikke har kastet deg på treningsbølgen enda, fortvil ikke! Det er faktisk hverdagsaktiviteten som kan ha mest å si for helsen din, og gi deg den ekstra energien du trenger.

Husk, det er heldigvis aldri for sent å begynne!

NB! Vi opplyser om at Kamille-blogger Helene Drage er sponset av X-life.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning