Klassiske sminketabber - sminkevideo- DIY

Hvordan legger du eyeliner, øyeskygge og rouge?

Selv om man elsker makeup aldri så mye, er det ikke alltid lett å vite hvilken form man skal ha på øyeskyggen, eller hvordan man egentlig skal få eyelineren til å bli fin.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det vi får flest spørsmål om, er hvordan vi skal få til å legge rougen fint, å få til øyenskyggen uten å se ut som om man har fått seg en på trynet, og hvordan i all verden man skal legge den akk så vanskelige flytende eyelineren.

Her viser Klikk Motes sminkevideo-makeupartist, Tove Eggen, de enkleste triksene som sørger for at sminken alltid er plettfri.

Hun demonstrerer ved å vise de vanligste sminkefeilene på halve ansiktet. Den andre halvparten sminkes teknisk riktig.

Det er (vår) venstre side som får feil sminke. Gjettet du riktig?

Gi oss feedback

Klikk Motes sminkevideosatsing er helt ny, så kommenter flittig under med spørsmål, ris og ros så vi kan lage best mulig videoer for dere.

Har du ønsker om type videoer, eller spørsmål til makeupartisten, Tove, så er det bare å kommentere i vei!

DETTE SIER MAKEUPARTIST, TOVE EGGEN, OM SMINKEN:

I videoen starter jeg med lagt foundation, pudder, solpudder, øyebryn og lett skygge over øvre øyelokk.

De tre vanlige sminketabbene vi skal rette opp i er øyeskygge i global, flytende eyeliner og rouge.

ØVRIG SMINKE BRUKT I VIDEOEN: 1. Treat & Cover Concealer stick fra IsaDora (kr 105), 2. Lily Cole Hi Shine Lip Treatment i fargen Go Play fra The Body Shop (kr 159), 3. Glam Bronze Wild Instinct i fargen 301 fra L'Oréal Paris (kr 99), 4. The Falsies Feather-Look Volum Express Mascara fra Maybelline (kr 135 ), 5. Le Teint Touche Éclat fra YSL (kr 410), 6.  Lumi highlighter-penn fra L'Oréal Paris (kr 135), 7. Fit Me foundation fra Maybelline (kr 139), 8. Wonder Powder i fargen Sahara fra Make Up Store (kr 395), 9. Color Tattoo 24 Hours Gel-Cream Eyeshadow i fargen On and On Bronze fra Maybelline Eyestudio (kr 99).
ØVRIG SMINKE BRUKT I VIDEOEN: 1. Treat & Cover Concealer stick fra IsaDora (kr 105), 2. Lily Cole Hi Shine Lip Treatment i fargen Go Play fra The Body Shop (kr 159), 3. Glam Bronze Wild Instinct i fargen 301 fra L'Oréal Paris (kr 99), 4. The Falsies Feather-Look Volum Express Mascara fra Maybelline (kr 135 ), 5. Le Teint Touche Éclat fra YSL (kr 410), 6. Lumi highlighter-penn fra L'Oréal Paris (kr 135), 7. Fit Me foundation fra Maybelline (kr 139), 8. Wonder Powder i fargen Sahara fra Make Up Store (kr 395), 9. Color Tattoo 24 Hours Gel-Cream Eyeshadow i fargen On and On Bronze fra Maybelline Eyestudio (kr 99). Foto: FOTO: Produsentene.
FEIL OG RIKTIG ØYESKYGGE I GLOBAL: Til venstre er skyggen lagt for hardt og vingete. Kanten opp mot brynet er nesten vannrett, og tar altfor mye fokus. Til høyre følger skyggen øyets naturlige form, og ser mer flatterende ut.
FEIL OG RIKTIG ØYESKYGGE I GLOBAL: Til venstre er skyggen lagt for hardt og vingete. Kanten opp mot brynet er nesten vannrett, og tar altfor mye fokus. Til høyre følger skyggen øyets naturlige form, og ser mer flatterende ut. Foto: FOTO: Tove Eggen

Øyeskygge i global

Jeg begynner med å vise hvordan man vanligvis bommer på øyeskyggen. Det er særlig selve formen som er litt vanskelig å få til. Dette ser jeg ofte hos kundene mine som kommer på sminkekurs, og generelt på jenter ute, på trikken og på gata.

Feil

Den vanligste feilen er at øyeskyggen blir dratt for høyt opp og for langt ut i globalen, og så forsvinner deler av formen raskt bak lokket når øynene er åpne igjen.

Dette gjør at vi bryter de estetiske linjene som øyet i seg selv skaper, og fokuset faller på formen skyggen lager, istedenfor på irisen av øyet - hvor fokuset burde ligge. Kort sagt vil folk se legge merke til øyeskyggen din i stedet for å se hvilke fantastisk vakre øyne du har.

Selv om vi er flinke til å duse ut skyggene slik at det ikke blir noen skarpe kanter, og selv om vi velger riktige farger, kan en feil form på øyeskyggen ødelegge hele uttrykket.

Dette er en helt vanlig felle som er lett å falle i, men heldigvis har jeg noen enkle knep for å rette opp i det.

Riktig

Begynn med å børste litt av den overflødige øyeskyggen på baksiden av hånden, for å passe på at du ikke legger for mye øyeskygge på en gang. Legg så skyggen fra midten av global, det vil si rett opp fra iris når du ser i speilet, og jobb den sakte utover og avrund i kantene.

Hvis du ser på formen vippekanten din har når du ser rett frem, så er det nøyaktig denne formen vi vil få til i global også. Da blir alt så mye enklere. Skyggen skal nærmest forsvinne mot nesebenet. Legg også litt av den samme skyggen under øyet, med fokus i ytterkant, for å skape en helhet og ramme inn øynene.

Tips: Jobb alltid alle produkter litt av på hånden før du påfører de på ansiktet, slik at du bedre ser hva du egentlig har å jobbe med...

Flytende eyeliner

ØYESKYGGER: 1.  Color Riche Quads fra L'Oréal Paris (kr 149), 2. Eyeshadow Quad i fargene Precious Pinks fra Yves Rocher (kr 159), 3. Eyestudio Quads fra Maybelline (kr 135), 4. Trio Eyeshadow i fargen Orion fra Rimmel (kr 85).
ØYESKYGGER: 1. Color Riche Quads fra L'Oréal Paris (kr 149), 2. Eyeshadow Quad i fargene Precious Pinks fra Yves Rocher (kr 159), 3. Eyestudio Quads fra Maybelline (kr 135), 4. Trio Eyeshadow i fargen Orion fra Rimmel (kr 85). Foto: FOTO: Produsentene.
FEIL OG RIKTIG EYELINER: Feil til venstre. Riktig til høyre. Til venstre er eyelineren for bred, slik at den dekker hele lokket og gjør øyet mindre og mer innsunket. Avslutningen i ytterkant er også for bred. Til høyre er eyelineren generelt tynnere og jevnere. Tynn og fin innerst. Ender i en vinge som gir løft til øyet. Avslutningen er også  tynn og fin, som gjør at eyelineren kan gå litt "i ett" med vippene når maskaraen kommer på.
FEIL OG RIKTIG EYELINER: Feil til venstre. Riktig til høyre. Til venstre er eyelineren for bred, slik at den dekker hele lokket og gjør øyet mindre og mer innsunket. Avslutningen i ytterkant er også for bred. Til høyre er eyelineren generelt tynnere og jevnere. Tynn og fin innerst. Ender i en vinge som gir løft til øyet. Avslutningen er også tynn og fin, som gjør at eyelineren kan gå litt "i ett" med vippene når maskaraen kommer på. Foto: FOTO: Tove Eggen

Flytende eyeliner er ikke lett, og det er noe ferske, så vel som profesjonelle makeupartister sliter med.

Det viktigste med flytende eyeliner er å ha retningslinjer å forholde seg til. Kan man disse, er det bare øvingen som mangler og en stødig hånd skader ikke.

Feil

Fordi eyeliner kan være noe nervepirrende, er det mange som vil få påføringen unnagjort så raskt så mulig. Da legger mange ofte en helt strek fra innerst i øyekroken og ut i en vinge i ytterkant.

Det er så å si umulig å få til en jevn og fin linje, som gir et løft til blikket på denne måten dessverre. Linjen ender som oftest opp med å bli alt for tykk, slik at den «spiser» opp lokket, og retningen følger ikke de naturlige linjene som vippekanten har, og vil derfor virke rar og krokete i vingen.

Riktig

Først, prøv ut flere type eyelinerprodukter på et parfymeri, og finn den som du føler du jobber best og stødig med.

Husk at vi skal ta oss god tid, pust rolig (mange holder pusten - ikke gjør det!) og begynn å legge fra midten av vippekanten i utover gående små strøk.

La linjen være så tynn som mulig, selv om du kanskje vil jobbe den opp tykkere senere.

Å legge kosten eller penselen flat - altså horisontalt, er et veldig godt tips i begynnelsen. Jobb linjen helt ut til ytterkanten, der det bare er tre-fire vipper igjen. Stopp opp og sjekk linjen din flere ganger i speilet mens du gjør dette for å være sikker på at du er på rett spor.

Så skal vi markere vingen. Enden på vingen skal være i retningen av rett over øret. Lag et lite merke der du vil at enden skal være, og jobb fra dette merket og inn mot vippekanten igjen. Stopp opp og se i speilet igjen.

Legg så hodet bakover og se ned i speilet, og jevn ut vingen slik at den legger seg helt flat i denne posituren. Sørg for at eyelineren går helt ned til siste vipp og fylles inn. Når du retter opp hodet igjen nå, så skal vingen være perfekt.

Husk at tuppen på vingen skal være så tynn som mulig. Hvis det er vanskelig å få den tynn kan du bare legge den som best du bare kan. Plasser så ringfingeren helt ytterst på enden og dra i eyelineren i retning av rett over øret. Slik kan du jukse deg til en tynnere avslutning, som egentlig bare er svakere - men det ser jo ingen!

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Fyll så inners i øyekroken med eyeliner ved å løfte hodet lett, se rett frem og legg eyelineren fra undersiden og opp. Her skal vi altså ikke tegne rett på lokket. Så er det bare å tegne en tynn strek i gleppen vi sitter igjen med og voilà - en perfekt flytende eyeliner lagt!

Men igjen, øvelse gjør mester...

Rouge

Rouge bruker vi flittig, og selv om denne er ment til å gi en indre friskhet, glød og løft til kinnet, ender vi ofte opp med harde streker som gjør ansiktet flatere og strengere.

Feil

FEIL OG RIKTIG LAGT ROUGE: Feil til venstre, riktig til høyre. Til venstre er rougen litt i voldsomste laget. At den er lagt bredt og skarpt nedover gjør at ansiktet blir flatt (og veldig rosa). Til høyre er rougen lagt mye mykere. Den starter like under kinnbein og gir kinnbeinet et lite løft samtidig som den gir glød til eplekinnene.
FEIL OG RIKTIG LAGT ROUGE: Feil til venstre, riktig til høyre. Til venstre er rougen litt i voldsomste laget. At den er lagt bredt og skarpt nedover gjør at ansiktet blir flatt (og veldig rosa). Til høyre er rougen lagt mye mykere. Den starter like under kinnbein og gir kinnbeinet et lite løft samtidig som den gir glød til eplekinnene. Foto: FOTO: Tove Eggen

Den første og største feilen er helt klart å legge kosten rett fra rougen til kinnet. Så legger mange rougen under kinnbenet, helt fra hårfestet og altfor langt frem mot nesa. Dette er en veldig gammeldags 80-tallslook, som rett og slett ikke blir særlig flatterende for noen.

Send oss dine bilder!

Vi vil gjerne se DIN versjon av denne makeupen, så smink i vei og send oss bildene dine. Kanskje de kommer med i neste sminkevideo!

Du kan sende bildet til [email protected] eller merke det med #klikkmote på Instagram.

Riktig

Start med å børste av litt overflødig rouge på hånden. Så finner du midten av mellomrommet mellom øret og nesa, og så midten av oversiden og undersiden av kinnbenet. Her skal vi starte med å legge rougen lett og forsiktig.

Jobb deg frem mot nesa i retning av rett over munnviken, men stopp cirka to fingerbredder fra nesevingen. Jobb så bakover mot øret og lag en J-form. Da slipper rougen taket akkurat før hårfestet, ved kjeveleddet, som er mest flatterende for alle.

Jobb i en motsatt J-form på venstre side. Slik skaper vi er fantastisk løft til kinnbenet, som passer til alle ansiktsformer og makeuplooks. Dus ut kantene med foundationkosten, for å være helt sikker på at resultatet blir så naturlig som mulig.

Ferdig!

Legg ekstra godt merke til forskjellen på de to sidene av ansiktet mitt.

Ser du at venstre side er mye flatere, skrikende og litt sur? Mens den andre siden er dus, harmoniserende og gladere rett og slett.

Som dere ser har jeg lagt feil som mange gjør, uten å overdrive det hele.

ROUGE: 1. Full Bloom Ultra Flush Blush i fargen Sweet Pink fra Too Faced (kr 225), 2. Dream Touch Blush fra Maybelline (kr 129), 3. Blusher i fargen Salsarose fra MAC (kr 180), 4. Studio Grinding Blush HD i fargen Aprikos fra NYX Cosmetics (kr 299).
ROUGE: 1. Full Bloom Ultra Flush Blush i fargen Sweet Pink fra Too Faced (kr 225), 2. Dream Touch Blush fra Maybelline (kr 129), 3. Blusher i fargen Salsarose fra MAC (kr 180), 4. Studio Grinding Blush HD i fargen Aprikos fra NYX Cosmetics (kr 299). Foto: FOTO: Produsentene

For heldigvis er det bare små justeringer som skal til for å få det perfekte resultatet!

Før og etter sminke

Ingen tvil om at litt sminke kan gjøre susen!

Vi vil høre din mening! Skriv gjerne under i kommentarfeltet om hva du syntes om denne videoen. Kommer budskapet tydelig frem? Er vi tydelige nok? Liker du artikkelen og bildene som hører til?

Kom også gjerne med ønsker om hvilke andre videoer du gjerne vil se.

Les også:

FEIL OG RIKTIG: De vanligste feilene ser du til venstre: feil form på øyeskyggen, for bred og brutal eyeliner og for bred og hard rouge. Til høyre ser du hvordan det bør se ut...
FEIL OG RIKTIG: De vanligste feilene ser du til venstre: feil form på øyeskyggen, for bred og brutal eyeliner og for bred og hard rouge. Til høyre ser du hvordan det bør se ut... Foto: FOTO: Tove Eggen

Går du brunkremfella? Slik legger du foundation perfekt!

Her er verdens fem mest populære frisyrer

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og få mote- og skjønnhetstips på e-post hver uke

Slik blir du like vakker som Maria Skappel

Bildet som har over 400 000 likes på Facebook !

FØR/ETTER: Med riktig påføring av eyeliner, øyeskygge og rouge gir man er flott løft til et ansikt.
FØR/ETTER: Med riktig påføring av eyeliner, øyeskygge og rouge gir man er flott løft til et ansikt. Foto: FOTO: Tove Eggen

Dette tror bloggerne på i høst

Slik løser du 10 vanlige skjønnhetskriser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning