STRØMPEBUKSEN TIL DEN LILLE SORTE

Ekspertene har talt: Styr unna denne strømpebuksen

Går du for den lille sorte i kveld? Sjekk hvilken strømpebukse du bør velge, og hvilken du bør droppe.

HUDFARGET SHINY, 20 DEN: Hudfarget strømpebukse er ikke fint, og i mine øyne får den enhver kjole til å se umoderne ut, sier Von Osten.
HUDFARGET SHINY, 20 DEN: Hudfarget strømpebukse er ikke fint, og i mine øyne får den enhver kjole til å se umoderne ut, sier Von Osten. Foto: Hanna Sundquist
Publisert Oppdatert
STYLIST: Christina Ledang. FOTO: Christian Bakstad
STYLIST: Christina Ledang. FOTO: Christian Bakstad
STYLIST: Vibeke Stiansen. FOTO: Gry Traaen
STYLIST: Vibeke Stiansen. FOTO: Gry Traaen
STYLIST: Anette von Osten. FOTO: Janne Rugland
STYLIST: Anette von Osten. FOTO: Janne Rugland

Det er lite som er bedre enn når sminken, håret og favorittkjolen er on point. Men hva med den omdiskuterte strømpebuksen? Skal den brukes i det hele tatt? Og hvilken skal du i så fall gå for?

Vi har fått tre dyktige stylister til å uttale seg om hvilken type strømpebukse som passer best til fest, med utgangspunkt i at du går for den lille sorte (som vi nesten alltid ender opp med!). Ja, en riktig strømpebukse kan faktisk løfte et antrekk ti hakk. Samtidig kan en feil strømpebukse spolere hele looken.

Stylistene VS, CL og AvO strides om hvilken strømpebuksetype som er mest optimal til den lille sorte, men er imidlertid enstemmige i at det spesielt er én type du bør styre unna.

- Jeg elsker strømpebukser, og har hele skuffen full! Til den lille sorte ville jeg ha vært forsiktig med for tynne strømpebukser. Spesielt hvis kjolen er lårkort kan en tynn strømpebukse gi inntrykk av tykkere og misfargede bein, sier Ledang.

Verstingen kommer kanskje ikke så overraskende.

- Ikke gå for hudfargede strømpebukser, under noen omstendigheter. Det blir helt feil å late som at du går med bare bein. Kle deg etter hvilken sesong vi er i, råder Ledang.

Von Osten er enig.

- Hudfarget strømpebukse er ikke fint, og i mine øyne får den enhver kjole til å se umoderne ut. Om du må ha bare bein til kjolen, ville jeg ha brukt en sort strømpebukse på vei til festen, og heller tatt den av når jeg kommer frem, sier hun.

I tillegg til de strømpebuksene vi har forhørt oss om, er stylistene positive til å gå for en variant med mønster.

- En strømpebukse med mønster, glitter eller strass kan løfte opp et antrekk og være et smykke i seg selv. Men husk at du må se an kjolen før du tar helt av, hvis den lille sorte har mange detaljer kan det bli for mye med en avansert strømpebukse, sier Stiansen og legger til:

- En flerfarget strømpebukse kan også være kult, så lenge du klarer å skape harmoni i hele antrekket. Hva med å prøve seg på en strømpebukse med gull, sølv eller en rød? Det kan fungere som et morsomt tilbehør.

Se hva ekspertene har å si om disse seks forskjellige strømpebuksene:

Sort, shiny, 20 denier

Både ja og tja ...

- Nei, sier Ledang uten å nøle.

- Tynne strømpebukser er ikke pent. Beina ser tykkere ut med en tynn strømpebukse, og huden kan se gråbrun ut. Når den tynne strømpebuksen attpåtil er sort skaper strømpebuksen en sort samme rundt beina som gjør at de ser tykkere ut, sier hun.

Stiansen er ikke helt enig.

- En gammel moteregel var at jo mer pyntet du skulle være, jo tynnere strømpebukse skulle du ha. Den gjelder selvfølgelig ikke i dag når alle går i hva de selv vil. Men jeg synes personlig at det kan være fint hvis huden vises litt gjennom strømpebuksen, spesielt hvis kjolen er helt sort. Da unngår du at looken blir for hard og sort, sier hun og legger til:

- Hvis du for eksempel har blåmerker på beina som du vil skjule, eller liker å føle deg litt mer kledd, ville jeg ha gått for en tykkere variant.

Von Osten er imidlertid positiv til denne.

- Jeg synes sorte strømpebukser med 20 denier gjør seg best til den lille sorte. I utgangspunktet er jeg ikke så glad i shiny strømpebukser, så aller helst ville jeg ha hatt denne i matt, sier hun.

Sort, matt, 40 denier

Passer til det meste.

SORT, 20 DEN: Jeg synes sorte strømpebukser med 20 denier gjør seg best til den lille sorte, sier Anette von Osten.
SORT, 20 DEN: Jeg synes sorte strømpebukser med 20 denier gjør seg best til den lille sorte, sier Anette von Osten. Foto: Hanna Sundquist

- Dette er en av mine favoritter. Den passer til nesten alt, samtidig som den er litt tettere enn den forrige, noe som gjør at jeg føler meg mer vel i kortere kjoler og skjørt. Aller helst ville jeg ha gått for denne med litt shine i, sier Stiansen.

Von Osten synes denne også kan funke.

- Selv om jeg personlig synes at strømpebukser med 20 denier passer best til den lille sorte på fest, synes jeg at en med 40 denier kan funke bra den også, sier hun.

Ledang er ikke helt overbevist.

- Jeg synes denne også er i tynneste laget. Hvis du for eksempel har cellulitter vil ikke denne strømpebuksen skjule det. I likhet med den forrige synes det veldig godt om du trekker en tråd i denne. Det blir da rugler i strømpebuksen, noe som resulterer i at det ser ut som du har stygge bein, sier hun og legger til:

- Denne kan funke om du går for en 90-tallslook.

Sort, matt, 70 denier

Gir illusjon av lange, tynne bein.

- Dette er min absolutte favoritt. Den gir illusjon av tette og lange bein, samtidig som den har en oppstrammingseffekt. Alle ben blir penere med denne strømpebuksen, sier Ledang.

SORT MATT, 40 DEN: - Dette er en av mine favoritter. Den passer til nesten alt, samtidig som den er litt tettere enn den forrige, sier Stiansen.
SORT MATT, 40 DEN: - Dette er en av mine favoritter. Den passer til nesten alt, samtidig som den er litt tettere enn den forrige, sier Stiansen. Foto: Hanna Sundquist

Sorte, lange bein? Ja, takk!

- Denne vil også gjøre at du føler deg litt mer påkledd hvis kjolen er kort, sier hun.

Stiansen liker også denne varianten, men sier at en tykk, matt strømpebukse kan bli litt for hverdagslig.

- Vi bor i et av verdens kaldeste land, så denne strømpebuksen kan uten tvil bli en vinner på kalde og sene kvelder. Likevel synes jeg den går litt over i kategorien tights, noe som kan bi litt kjedelig, sier hun.

Om den tykke strømpebuksen gir en for hverdagslig look, kommer selvsagt an på kjolen.

- Hvis den lille sorte har mye stæsj, som paljetter eller glitter, kan det være kledelig med en tykk, sort strømpebukse. Men hvis kjolen er helt basic, synes jeg det kan bli litt kjedelig, sier Stiansen.

Von Osten synes også denne blir for hverdagslig for festbruk.

- En veldig tett og sort strømpebukse sammen med en sort kjole vil gjøre at antrekket går i ett, og blir litt for kjedelig og hverdagslig til festbruk, sier hun.

Mørkeblå, 70 denier

Ekspertene er positive til denne.

- Tidligere var det slik at man ikke skulle blande sort og blått. Det gjelder ikke lenger, sier Stiansen og legger til:

- Det meste er lov så lenge du selv føler deg vel. Personlig tenker jeg at det kan skape et kult og spennende uttrykk med et innslag av blått, så lenge du har en helhet og harmoni i antrekket.

SORT MATT, 70 DEN: De lærde strides om denne strømpebuksen er mest optimal eller ikke ...
SORT MATT, 70 DEN: De lærde strides om denne strømpebuksen er mest optimal eller ikke ... Foto: Hanna Sundquist

Ledang stemmer i.

- En blå strømpebukse kan være fint, så lenge det er et poeng med å bruke den. Hvis du ikke har et innslag av noe annet blått, som for eksempel en blå veske, blå sko eller et blått smykke, kan det se ut som du har blingsa og tatt på deg en blå strømpebukse med en feiltakelse, sier hun.

Hudfarget, matt, 20 denier

Stylistene er enstemmige i at dette er den verste varianten du kan gå for.

- Nei, nei og atter nei. Jeg kjenner jeg blir irritert bare av å se på denne strømpebuksen! Denne kan ikke se bra ut på selv de peneste beinene, sier Ledang.

Hun liker den ikke av flere grunner.

- Du vil få en diffus, gråbrun hudfarge av denne. Jeg får litt flyvertinne-følelse. En sort kjole er aldri pent til hudfargede strømpebukser. Dette blir både tacky og harry. Kanskje denne er så stygg at den snart blir kul?, sier hun.

BLÅ, 70 DEN: En blå strømpebukse kan være fint, så lenge det er et poeng med å bruke den, mener stylistene.
BLÅ, 70 DEN: En blå strømpebukse kan være fint, så lenge det er et poeng med å bruke den, mener stylistene. Foto: Hanna Sundquist

Stiansen lar seg heller ikke begeistre av denne.

- Jeg er ikke fan av hudfargede strømpebukser, men hvis du absolutt skal gå for en hudfarget strømpebukse, gå for all del ikke for den matte varianten. Denne bidrar ikke til annet enn et kjedelig uttrykk, sier hun.

I tillegg blir fargevalget ofte uheldig.

- Det er fort gjort å bomme på farge her, noe som kan sammenliknes med det ser ut som du har valgt feil foundation i ansiktet. Du kan lett få en uheldig rosa- eller oransjetone i huden. Hvis du insisterer på å gå for denne strømpebuksevarianten, bør du heller gå for en lysere variant. En mørkere blir helt feil, sier hun og understreker:

- Denne strømpebuksen er rett og slett for tantete.

Likevel mener Ledang at alle jenter bør eie slike strømpebukser.

- De er geniale å ha under bukser på vinteren. De varmer litt ekstra, samtidig som plaggene legger seg bedre.

Hudfarget, shiny, 20 denier

Overhodet ikke en favoritt, men hakket bedre enn verstingen.

- Jeg liker ikke hudfargede strømpebukser fordi jeg synes det blir feil å late som at det ikke er vinter. Kle deg etter sesongen vi er i, råder Ledang.

Stiansen er ikke i tvil.

- Enten dropper du strømpebuksen, eller så går du for en annen farge. På vinteren skal man ha strømper på, og da er det lite kledelig med en strømpebukse som skal se ut som den er huden din, sier hun.

Hvis du likevel vil gå for en hudfarget strømebukse er den shiny varianten å foretrekke fremfor den matte.

HUDFARGET MATT, 20 DEN: Stylistene er enige om at du bør holde deg langt unna denne strømpebuksen.
HUDFARGET MATT, 20 DEN: Stylistene er enige om at du bør holde deg langt unna denne strømpebuksen. Foto: Hanna Sundquist

- Hvis strømpebuksen skinner, synes det at du har en strømpebukse på, og at du ikke prøver å late som at du går uten, sier Stiansen.

- Likevel synes jeg ikke denne passer til den lille sorte. Da ville jeg i så fall ha gått for en kjole i en dus farge, sier Ledang.

Von Osten mener du heller bør gå uten strømper fremfor en hudfarget.

- Hudfarget strømpebukse er ikke fint, og i mine øyne får den enhver kjole til å se umoderne ut. Om du må ha bare bein til kjolen, ville jeg ha brukt en sort strømpebukse på vei til festen, og heller tatt den av når jeg kommer frem, sier hun.

HUDFARGET SHINY, 20 DEN: Hudfarget strømpebukse er ikke fint, og i mine øyne får den enhver kjole til å se umoderne ut, sier Von Osten.
HUDFARGET SHINY, 20 DEN: Hudfarget strømpebukse er ikke fint, og i mine øyne får den enhver kjole til å se umoderne ut, sier Von Osten. Foto: Hanna Sundquist

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning