Foundation-guide

Finn riktig foundation til din hudtype

Foundation er hele grunnlaget for en fin makeup, men det er ikke lett å orientere seg i produktjungelen. Ta utgangspunkt i hudtypen din, så finner du den som gir det beste resultatet for nettopp deg.

VELG RIKTIG FOUNDATION: Foundation er hele grunnlaget for en fin makeup. Derfor er det også viktig at du velger det produktet som passer best til deg og din hudtype. Og at du påfører det riktig. - Pass på så du ikke bruker for mye av produktet! Det blålige lyset om vinteren er mye hardere enn varmt sommerlys, og framhever alle detaljer og skavanker i ansiktet, advarer Julie Botnen, skjønnhetsansvarlig i Det Nye. Hvordan du unngår denne, og andre foundation-tabber, får du svar på her!
VELG RIKTIG FOUNDATION: Foundation er hele grunnlaget for en fin makeup. Derfor er det også viktig at du velger det produktet som passer best til deg og din hudtype. Og at du påfører det riktig. - Pass på så du ikke bruker for mye av produktet! Det blålige lyset om vinteren er mye hardere enn varmt sommerlys, og framhever alle detaljer og skavanker i ansiktet, advarer Julie Botnen, skjønnhetsansvarlig i Det Nye. Hvordan du unngår denne, og andre foundation-tabber, får du svar på her! Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert
Pass på så du ikke bruker for mye av produktet! Det blålige lyset om vinteren er mye hardere enn varmt sommerlys, og fremhever alle detaljer og skavanker i ansiktet.

- Vinterhud har helt andre behov og gjerne en annen farge enn ellers på året, og det er litt make it or break it å finne riktig foundation, sier Det Nyes skjønnhetsansvarlig, Julie Botnen.

Det er nemlig sånn at de aller fleste er tørrere i huden om vinteren på grunn av temperaturforandringer og den tørre, varme inneluften.

- Det beste tipset er å ha to, tre forskjellige nyanser liggende, så du kan blande foundationen for å få et perfekt resultat, sier Botnen, og legger til:

- Du vil alltid se friskere ut dersom du velger en foundation som er en halv nyanse mørkere enn hudtonen din.

Unngå tabbene

Botnen advarer deg videre mot særlig én vanlig foundation-tabbe.

- Pass på så du ikke bruker for mye av produktet! Det blålige lyset om vinteren er mye hardere enn varmt sommerlys, og fremhever alle detaljer og skavanker i ansiktet, sier Botnen.

Hun anbefaler deg derfor å sminke deg i naturlig lys, eller ta med et håndspeil bort til vinduet for å sjekke resultatet for å være sikker.

- De fleste foundationkremene som finnes på markedet er mer eller mindre intelligente, og kan tilpasse seg huden de brukes på. Så blir opp til deg om du vil velge en helt dekkende, eller en mer transparent foundation med mer glød. Bli kjent med huden din, og hvordan den reagerer på vinteren, for å finne fram til de riktige produktene, sier Botnen.

Under finner du en foundation-guide som gir deg svaret på hvilken foundation som passer akkurat din hudtype.

Normal hud

En normal hudtype kjennetegnes ved at den hverken føles tørr, stram eller fet, og du kan bruke de fleste foundationer. Men er huden tørr på overflaten, bør du ha en foundation som tilfører ekstra fukt.

Har du en tendens til å bli blank i T-sonen eller foretrekker en matt look, velg en foundation med lett mattende effekt i tillegg.

NORMAL HUD: Fra venstre: Giorgio Armani Maestro fusion makeup compact, SPF 29, kr 455. Jane Iredale liquid
minerals gir et naturlig resultat og pleie til huden,
kr 615. Lancôme Teint visionnaire skin perfecting makeup duo, kr 440.
NORMAL HUD: Fra venstre: Giorgio Armani Maestro fusion makeup compact, SPF 29, kr 455. Jane Iredale liquid minerals gir et naturlig resultat og pleie til huden, kr 615. Lancôme Teint visionnaire skin perfecting makeup duo, kr 440. Foto: FOTO: Produsentene

Fet og kombinert hud

Har du en utfordring med urenheter eller blank hud, er en foundation som gir en matt overflate riktig for deg. BB-krem, som står for Blemish Balm eller Beauty Balm fordi det kan dekke urenheter i en fei.

Husk også å gi huden masse fukt, så den ikke tørker ut.

Tørr hud uten glød

FET OG KOMBINERT HUD: Fra venstre: Clarins Ever matte SPF 15, oljefri foundation, kr 250. bareMinerals 100 % mineral
foundation, kr 460. Inika Liquid mineral foundation, kr 399.
FET OG KOMBINERT HUD: Fra venstre: Clarins Ever matte SPF 15, oljefri foundation, kr 250. bareMinerals 100 % mineral foundation, kr 460. Inika Liquid mineral foundation, kr 399. Foto: FOTO. Produsentene

En tørr hud kan ha tendens til tørrhetslinjer og flassing. Du trenger derfor masse fukt under foundationen, samt en god foundation som bekjemper samme problem.

Velg flytende og lette foundationer som inneholder pleiende oljer og ikke dekker for mye.

Mørkere hudnyanser

En mørk hud kan se grå og livløs ut hvis du ikke bruker en foundation med varme undertoner.

TØRR HUD UTEN GLØD: Fra venstre: Kjær Weis foundation dekker lett og kan fint brukes som concealer også. Best resultat får du ved å påføre denne med fingrene. kr 420. L'Oréal Paris Lumi magique foundation, kr 179. Bobbi Brown Luminous moisturizing treatment foundation gir huden godt med fukt. kr 395.
TØRR HUD UTEN GLØD: Fra venstre: Kjær Weis foundation dekker lett og kan fint brukes som concealer også. Best resultat får du ved å påføre denne med fingrene. kr 420. L'Oréal Paris Lumi magique foundation, kr 179. Bobbi Brown Luminous moisturizing treatment foundation gir huden godt med fukt. kr 395. Foto: FOTO: Produsentene

I tillegg til å finne riktig nyanse er det selvsagt også viktig at du tenker på hvilke andre behov huden din har, om du trenger fukt eller fett, og om du ønsker et naturlig, dekkende eller mattende resultat.

Røde partier eller pigmentflekker

En ujevn hudtone kan i mange tilfeller skyldes sprengte blodkar eller pigmentflekker, som kan være et resultat av blant annet solskader.

Det er vanlige problemer, og nå er det kommet mange foundationer med fokus på nettopp dette. De inneholder lysnende og pleiende ingredienser med god dekkevne.

MØRKERE HUDNYANSER: Fra venstre: Lancôme Teint visionnaire
har en smart concealer i lokket, og passer til deg med normal hud. kr 440. MAC Studio fix fluid, SPF15, gir en naturlig, matt finish og har medium dekkevne. kr 255. MAC Studio fix powder foundation matter ned fete partier og gir full dekkevne. Er fin å ha i vesken og bruke til en quickfix i løpet av dagen. kr 225. Giorgio Armani Luminious silk foundation er en lett, oljefri foundation. Den dekker bra og passer godt til en litt fetere hudtype. kr 420.
MØRKERE HUDNYANSER: Fra venstre: Lancôme Teint visionnaire har en smart concealer i lokket, og passer til deg med normal hud. kr 440. MAC Studio fix fluid, SPF15, gir en naturlig, matt finish og har medium dekkevne. kr 255. MAC Studio fix powder foundation matter ned fete partier og gir full dekkevne. Er fin å ha i vesken og bruke til en quickfix i løpet av dagen. kr 225. Giorgio Armani Luminious silk foundation er en lett, oljefri foundation. Den dekker bra og passer godt til en litt fetere hudtype. kr 420. Foto: FOTO: Produsentene

BB-krem

Nå finnes det nærmest ikke et eneste skjønnhetsmerke som ikke har kremen i sitt sortiment. Det nyeste innenfor kombinert hudpleie og makeup er CC-krem, er et multiprodukt som fungerer både som fuktighetskrem, concealer, solbeskyttelse, serum og lett foundation i samme krem.

Dette er produktet for deg som ønsker en naturlig og fin overflate.

CC-krem

RØDE PARTIER ELLER PIGMENTFLEKKER: Fra venstre: Shiseido Sheer and perfect foundation, SPF 15, kr 375. Clinique Redness solutions makeup, SPF 15, kr 285. Darphin Melaperfect anti-dark spots correcting foundation, SPF 15, kr 339.
RØDE PARTIER ELLER PIGMENTFLEKKER: Fra venstre: Shiseido Sheer and perfect foundation, SPF 15, kr 375. Clinique Redness solutions makeup, SPF 15, kr 285. Darphin Melaperfect anti-dark spots correcting foundation, SPF 15, kr 339. Foto: FOTO: Produsentene

Det nyeste innenfor kombinert hudpleie og makeup er CC-krem, som er etterfølgeren til BB-kremen. CC står for Color and Correct, og vi snakker om en krem som har de samme egenskaper som lillesøsteren BB, men med mer fokus på fargekorrigering.

Den dekker mer, og fargen tilpasser seg hudtonen din for en perfekt dekkevne.

Les også:

Trenden som tar ett år å fullføre

BB-KREM: Fra venstre: Estée Lauder Daywear anti-oxidant BB crème, SPF 35, kr 330. Dior Hydra life BB cream, SPF 30, kr 490. L'Oréal Paris Nude magique BB cream, kr 179.
BB-KREM: Fra venstre: Estée Lauder Daywear anti-oxidant BB crème, SPF 35, kr 330. Dior Hydra life BB cream, SPF 30, kr 490. L'Oréal Paris Nude magique BB cream, kr 179. Foto: FOTO: Produsentene

- Endelig har norske jenter skjønt det

Nå er «de-aging» den nye snakkisen

CC-KREM: Fra venstre: Max Factor CC instant complexion enhancer, SPF 10, kr 159. Chanel CC complete correction, SPF 30, gir en glødende og naturlig dekket hud. Kr 585. Supergoop CC cream daily correct, SPF 35, kr 260.
CC-KREM: Fra venstre: Max Factor CC instant complexion enhancer, SPF 10, kr 159. Chanel CC complete correction, SPF 30, gir en glødende og naturlig dekket hud. Kr 585. Supergoop CC cream daily correct, SPF 35, kr 260. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning