Slik finner du riktig strømpebukser

Ser dette kjent ut?

Lei av strømpebukser som rakner, rives opp og ruller nedover magen?

STRØMPEBUKSER SOM SIGER: Alle jenter har opplevd at strømpebuksen etterhvert ender opp med å sige nedover lårene, og at skrittet til slutt havner nesten nede ved knærne.
STRØMPEBUKSER SOM SIGER: Alle jenter har opplevd at strømpebuksen etterhvert ender opp med å sige nedover lårene, og at skrittet til slutt havner nesten nede ved knærne. Foto: FOTO: Silje Golf
Publisert Oppdatert

Sats på kvalitet

Bekkevold mener man kan unngå mye strømpebuksestress om man bare velger en litt dyrere variant i bedre kvalitet enn å kjøpe mange billige.

- Det er veldig stor forskjell på kvalitet i strømpebukse. Det er som det meste annet, man får det man betaler for. 

Det er også forskjeller i hvor mye stretch og hvilke materialer som er brukt.

- De dyreste strømpene har proporsjonalt stretch strikket inn der hvor man behøver det mest, og har også strikket lycraen inn i andre gode materialer for god komfort, forteller Bekkevold.

Solheim mener at det kan lønne seg å sjekke hvor god stretch det er i strømpebuksen før du kjøper den.

- Har den lite eller dårlig stretch, vil du nok også ha problemer med å få den til å holde seg oppe, sier hun.

- Er kvaliteten dårlig får du også i tillegg gjerne «knær» i strømpebuksene, skrittet havner ned mellom lårene og du blir enda mer plaget med at de sklir nedover magen, legger hun til.

Om sommeren er det bare, brune legger under kjolen som gjelder, men når nettene blir lange og kulda setter inn er det uaktuelt for de aller fleste av oss å droppe strømpebuksa under den lekre festkjolen.

Dessverre finnes det mange skjær i sjøen, både når det gjelder å finne den rette strømpebuksa og ikke minst få den til å vare til festen er over.

Hvem kjenner seg vel ikke igjen i paljetter og pynt som lager revner i strømpebuksa før man er ute av døren? Eller at strikken oppe ruller seg nedover og ender opp som en bul nederst på magen?

Og hva er det egentlig som er grunnen til at uansett hvor mange ganger du sniker deg ut på toalettet for å trekke strømpebuksa opp igjen, så går det ikke mange minuttene før den har seget nedover mellom lårene, og du har endt opp med skrittet nede rundt knærne igjen?

Velg riktig størrelse

Mange bommer stort på størrelse når det gjelder strømpebukser, og kjøper enten for smått i håp om at den skal ha en slags hold-in effekt, og for stort for å sikre seg mot at den ikke føles for kort i beina. Dette gjør du dumt i mener ekspertene.

- Tommelfingerregelen er å velge den størrelsen man vanligvis bruker i klær, sier Beathe Solheim hos undertøysbutikken Bestunder.no til Det Nye.

- Er du normalt sett en medium, så velg det i strømpebukser også, understreker hun.

Blir de for store eller for små er nemlig faren for at de begynner å rulle seg nedover magen større.

Salgssjef Marianne Bekkevold i Wolford er enig i at det er kjempeviktig å få riktig størrelse på strømpebuksen.

- Vi opplever at mange som ikke har kjøpt våre strømpebukser tidligere helgarderer på størrelse og kjøper for stor. Men når de faktisk får på seg en strømpebukse som sitter som den skal, så blir det som en a-ha opplevelse, forteller hun

Bekkevold forklarer at det er med strømpebukser som med BH-er.

- Med den riktige størrelsen skal man nesten ikke kjenne at den er på.

Susann Leikanger hos H&M Norge tror mange kjøper størrelser som er for store fordi strømpebukser rett og slett ser ganske små ut når man tar de ut av pakken og holder dem opp.

- Mange er redd for at en for liten strømpebukse skal skli ned eller gå hull i raskere, men faktisk er det for store størrelser som gjør at strømpebuksen ruller seg nedover mangen. Og gjør den først dette, så får man ikke den fulle hold-in eller push-up effekten som mange ønsker seg, sier hun.

Pass også på at strømpebusene er lange nok til deg, for ellers vil du få skrittet i strømpebuksene litt ned mellom lårene.

- Og da vil du bli plaget med at de sklir ned uansett hvor mye du trekker dem opp, forklarer Solheim.

STRØMPER SOM RAKNER: Hvor irriterende er det ikke at strømpebuksen rakner når man er på fest.
STRØMPER SOM RAKNER: Hvor irriterende er det ikke at strømpebuksen rakner når man er på fest. Foto: FOTO: Silje Golf

Vær varsom når du kler på deg

For å unngå hull og revner i strømpebuksen har innkjøpssjef hos Lindex, Malin Lewrén, flere gode tips:

- Vær forsiktig når du tar på strømpene, og pass på lange negler. Et godt tips kan være å ta på seg hansker mens man tar på strømpebuksen, sier hun.

Underskjørt kan være en annen smart investering for strømpebuksen.

- Har du kjole med skarpe dekorasjoner eller påsydd pynt som kommer borti strømpene, kan det være smart å velge et underskjørt for å unngå hull.

Leikanger har også gode råd å komme med:

- For å unngå rifter i strømpebuksen når man tar den på seg, er det et tips å rulle strømpebuksen rundt en knyttneve for å strekke den litt forsiktig ut, forklarer eksperten.

Rull deretter strømpene sammen før du stikker foten inn i dem og fører dem oppover leggene. Det kan være lurt å være litt fuktig på hendene.

- Vær varsom når du tar den på. Pass opp for skarpe negler, og bruk fingertupper for å trekke strømpebuksen forsiktig opp litt og litt slik at det tynne materialet ikke blir skadet.

Ta av ringer, armbånd og klokke før du begynner å dra på deg strømpebuksen.

- Det er viktig å huske å justere den hele veien - også hver gang man er på toalettet. Man merker fort at strømpebuksen vil sige litt nedover hvis man ikke har gjort det, sier Bekkevold.

BEGYNN NEDERST: Strømpebuksene skal forsiktig rulles på. FOTO: Trine Jensen
BEGYNN NEDERST: Strømpebuksene skal forsiktig rulles på. FOTO: Trine Jensen

Ha neglelakk i veska

Er ulykken først ute, og du har vært uheldig og fått en rift i strømpebuksen i løpet av kvelden, kan du prøve følgende:

RAKNER: Pynt og skarpe kanter kan fort føre til at de tynne strømpebuksene rakner.
RAKNER: Pynt og skarpe kanter kan fort føre til at de tynne strømpebuksene rakner. Foto: FOTO: Silje Golf

Slik vasker du strømpebuksene

Når det gjelder vask av strømper er det noen som anbefaler håndvask for å unngå at tråder trekkes, men Bekkevold holder en knapp på maskin.

- Bruk vaskepose og vask i maskin på 30 grader.

Lewrén er enig:

- Benytt også et vaskemiddel som er laget for ull- eller håndvask, da vil du garantert få lengre ut av strømpebuksene dine.

- Påfør blank neglelakk på og rundt riften, så låser du «sårkanten» og forhindrer at hullet blir større, tipser Lewrén.

Leikanger har også hørt om det effektive neglelakktipset.

- Men husk også at en hullete strømpebukse fort kan ødelegge kvelden. Så ha alltid med en i reserve i vesken, råder hun.

Et annet godt tips er å ty til en hårspray.

- Du kan også forsterke utsatte partier på strømpebuksen, som for eksempel knær eller føttene langs skokanten, med en lett dusj hårspray med en gang du har tatt strømpebuksen på, forteller Lewrén.

Velg strømpebukser ut fra kjolen

Det finnes mange typer og varianter når det kommer til strømpebukser, og det finnes ikke et fasitsvar på hvilken type man bør velge. Ekspertene er likevel enige om at man bør velge ut fra hva man skal ha den til.

- En tynn, svart strømpebukse med mønster, shimmer eller søm kan gi det lille ekstra til en ellers enkel partykjole, mener Leikanger.

- Mens en ensfarget svart variant er et valg som oftest ikke blir feil. Velg den du synes er mest flatterende for anledningen.

I dag kommer de aller fleste typer strømpebukser også med shapingeffekt, hvis du for eksempel ønske rå gi rumpa et løft.

- Som regel kan du velge mellom light, medium og firm shapingeffekter – avhengig av hvor mye shaping man vil ha. Disse former og holder inne både mage, hofter og rumpe, forklarer Lewrén.

Leikanger forteller at det er mange som velger en strømpebukse med control-top eller push-up effekt til festkjolen, da disse sitter godt på og holder inn på de rette stedene.

- Push-up strømpebukser gir deg den perfekte rumpa i tillegg til at den holder inn ekstra godt over magen.

KJØPE NYE: Mange finner at de til stadighet må kjøpe nye strømpebukser for de går hull i. Men da gjør du kanskje disse feilene? FOTO: Trine Jensen
KJØPE NYE: Mange finner at de til stadighet må kjøpe nye strømpebukser for de går hull i. Men da gjør du kanskje disse feilene? FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning