Klassiske kjoler

Tidenes mest uforglemmelige kjoler

Visse kjoler blir legendariske. Flere av dem fordi de er fantastisk vakre. Noen fordi de er særegne. Og et par fordi de rett og slett skriker høyt etter oppmerksomhet.

IKONISKE KJOLER: Dristige, sexy, merkelige og vakre. Disse kjolene glemmer vi aldri.
IKONISKE KJOLER: Dristige, sexy, merkelige og vakre. Disse kjolene glemmer vi aldri. Foto: FOTO: Stella
Publisert Oppdatert

Vi har samlet 16 av tidenes mest uforglemmelige kjoler - enten det innebærer nydelige kreasjoner, store mengder kjøtt eller en haug med sikkerhetsnåler.

Og ikke bare er kjolene helt umulige å glemme. De har også sine helt egne Wikipedia-sider.

1. Havfruekjolen

Den smykkebelagte havfruekjolen fra Oscar-utdelingen i 2009 - båret av Anne Hathaway og designet av Giorgio Armani, har blant annet blitt kåret av amerikanske Cosmopolitan til tidenes vakreste Oscar-kjole.

Magasinet skrev: «Vi visste, ved første øyekast, at Anne kom til å skape store overskrifter i den fantastiske kjolen».

Hathaway valgte minimalt med tilbehør for å sette den skinnende kjolen i fokus.

2. Svanekjolen

Hvem kan vel glemme synet av den islandske artisten Björk iført den svært spesielle svanekjolen under Oscar-utdelingen i 2001?

Kjolen, som er designet av Marjan Pejoski, ble både hyllet og kritisert, og er den dag i dag like hatet som den er elsket.

Kjolen har i ettertid blitt kåret til den niende mest ikoniske rød løper-kjolen gjennom tidene.

3. «Den rosa kjolen»

Denne kjolen fra Ralph Lauren, som Gwyneth Paltrow bar under Oscar-utdelingene i 1999, blir av flere kun omtalt som «Den rosa kjolen».

Den duse drømmen av en kreasjon har blitt rost opp i skyene av flere motekritikere, og Paltrow selv har i ettertid fått æren av å bringe fargen rosa tilbake i motebildet.

4. Kjøttkjolen

Lady Gaga er kjent for sine svært så spektakulære antrekk, men i 2010 tok hun sin tradisjon for oppsiktsvekkende kjoler til nye høyder.

Da troppet hun nemlig opp i rått kjøtt fra topp til tå på MTV Video Music Awards. Kjolen ble i ettertid omtalt i media som «kjøttkjolen». Ikke et veldig oppfinnsomt navn, altså. Kjolen består nemlig av 100 prosent biffkjøtt.

WIKI-KJOLER: Havfruekjolen til Anne Hathaway, svanekjolen til Björk, Gwyneth Paltrow i den rosa kjolen fra Ralph Lauren og Lady Gagas kjøttkjole.
WIKI-KJOLER: Havfruekjolen til Anne Hathaway, svanekjolen til Björk, Gwyneth Paltrow i den rosa kjolen fra Ralph Lauren og Lady Gagas kjøttkjole. Foto: FOTO: Stella

5. Den pudderrosa Versace-kjolen

Den rosa, stroppløse fjærkreasjonen fra Versace ble båret av Penelope Cruz under Oscar-utdelingen i 2007.

Kjolen skapte nok et uforglemmelig Oscar-øyeblikk, og Cruz selv fikk ros for valg av farge, fasong og hvordan kjolen satt som støpt på henne.

6. Audrey Hepburns «lille sorte»

Denne kjolen, som Audrey Hepburn hadde på seg i «Breakfast at Tiffany's» fra 1961, har blitt kåret til tidenes beste filmantrekk.

Til kjolen bar skuespillerinnen et perlekjede og et par svarte hansker, og håret var elegant oppsatt og pyntet med glitrende detaljer.

Det var designeren Hubert de Givenchy selv som laget kjolen til bestevenninnen Audrey. I dag er kjolen kanskje den mest kjente «lille sorte» noensinne.

7. Prinsesse Dianas brudekjole

Da prinsesse Diana giftet seg med prins Charles i 1981, snakket de aller fleste om den eventyrlige brudekjolen hennes.

Kjolen ble designet av ekteparet David og Elizabeth Emanuel, hadde store puffermer og var laget av silke, taft og blonder.

Slepet var over 7 meter langt og brudekjolen var håndbrodert med 10.000 perler.

8. Diors satengkjole

GLEMMER ALDRI: Den pudderrosa kjolen til Penelope Cruz, Audrey Hepburns «lille sorte» og prinsesse Dianas brudekjole.
GLEMMER ALDRI: Den pudderrosa kjolen til Penelope Cruz, Audrey Hepburns «lille sorte» og prinsesse Dianas brudekjole. Foto: FOTO: Stella

En vintage-kjole i sateng fra Dior som ble brukt av selveste Kate Moss under en motegalla i London i 2007.

Den vakre kjolen er fra 1940-tallet, men det var langt fra den eneste grunnen til at den fikk så mye oppmerksomhet. Kate klarte nemlig å revne den flere steder under gallaen. Verst var det da kjolen revnet på høyre siden over baken til supermodellen, slik at halve rumpen ble synlig.

9. Julia Roberts i Valentino

Under Oscar-utdelingen i 2001 møtte vakre Julia Roberts opp i en svart og hvit kjole fra Valentino. Kreasjonen var en vintage-kjole fra den italienske designeres arkiv, og skulle understreke den klassiske Hollywood-stilen.

Kjolen ble så populær at den straks ble kopiert og solgt som ballkjole over hele USA til så og si alle amerikanske ungjenter.

10. Katherine Heigl i Vermilion Escada

Fra Oscar-utdelingen i 2008. Heigl fikk spesielt ros for å kombinere de røde leppene til den knallrøde kjolen, og flere har i ettertid omtalt kjolen som «wow-kjolen».

11. Rita Hayworths svarte satengkjole

I filmen Gilda som kom i 1946, hadde skuespillerinnen Rita Hayworth på seg en svart satengkjole laget av den amerikanske kostymedesigneren Jean Louise.

ELEGANT; Satengkjolen i gull fra Dior - båret av selveste Kate Moss, Julia Roberts i en svart og hvit Valentino og Katherine Heigl i Vermilion Escada.
ELEGANT; Satengkjolen i gull fra Dior - båret av selveste Kate Moss, Julia Roberts i en svart og hvit Valentino og Katherine Heigl i Vermilion Escada. Foto: FOTO: Stella

Kjolen ble et bilde på femme fatale, så vel som et ikon - både når det kom til moten og kinoen.

Kjolen førte også til at filmen Gilda inneholder et av de beste moteøyeblikkene i filmens historie.

12. Brudekjolen til Kate Middleton

Da Kate Middleton giftet seg med prins William i 2011, gikk hun til alters i en drøm av en kjole designet av Sarah Burton for Alexander McQueen.

Kjolen hadde lange ermer og overdel i blonder, og var et designmessig nikk til kjolen Grace Kelly giftet seg i 1956.

13. Sikkerhetsnålkjolen

Designet av Gianni Versace. Motehuset havnet for alvor på alles lepper i 1994, da den relativt ukjente modellen Elizabeth Hurley var iført en dristig svart kjole med store sikkerhetsnåler, mens hun ledsaget kjæresten Hugh Grant til filmpremieren på «Fire bryllup og en gravferd».

Kreasjonen skapte ikke bare karrieren til Hurley, men gjorde Versace til det hotteste navnet på motehimmelen.

14. Den safrangule Vera Wang

Nok en Oscar-kjole som fikk de aller fleste til å gape høyt og lenge. Denne kreasjonen var det skuespillerinne Michelle Williams som var iført i 2006.

Kjolen er designet av Vera Wang, og flere påpekte at Williams så ut som hun kom rett ut av en Hollywood-film.

VAKRE: Rita Hayworth i den ikoniske svarte satengkjolen, brudekjolen til Kate Middleton og sikkerhetsnålkjolen til Elisabeth Hurley.
VAKRE: Rita Hayworth i den ikoniske svarte satengkjolen, brudekjolen til Kate Middleton og sikkerhetsnålkjolen til Elisabeth Hurley. Foto: FOTO: Stella

15. Marilyn Monroes hvite kjole

Denne kjolen ble brukte i filmen «The Seven Year Itch», i 1955, og omtales som en ikonisk kjole for både film- og moteverdenen.

De aller fleste husker vel det verdensberømte bildet av en smilende Marilyn som prøver å holde skjørtet på den hvite kjolen nede mens vinden blåser opp fra undergrunnen.

16. Den grønne Versace-kjolen

Selv om noen blir husket for hvordan de strålte i sine flotte kjoler, er det også de som blir husket for sine meget avslørende kjolevalg.

Under Grammy-utdelingen i 2000 dukket Jennifer Lopez opp i en grønnmønstret chiffon-kjolen fra Versace, med en utringning så dyp at den viste navlen - og en like høy splitt foran.

Jennifer Lopez skapte store overskrifter, og moteekspertene både elsket og hatet den.

Les også:

Her er designeren alle snakker om

Følg Klikk Mote på Facebook

Dette er vårens fineste jakke

UFORGLEMMELIG: Michelle Williams i safranfarget Vera Wang, Marilyn Monroe i sin legendariske hvite kjole og Jennifer Lopez i den gjennomsiktige Versace-kjolen.
UFORGLEMMELIG: Michelle Williams i safranfarget Vera Wang, Marilyn Monroe i sin legendariske hvite kjole og Jennifer Lopez i den gjennomsiktige Versace-kjolen. Foto: FOTO: Stella

Slik får du et spennende antrekk

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning