Oppskrifter for en hel uke

En ukemeny for deg

Her er ukemenyen du har fortjent!

Publisert Oppdatert

Endelig mandag!

Her kommer ukens ukemeny. Dersom den, mot all formodning, ikke skulle falle i smak finner du nok en ukemeny du liker her hvor vi har samlet alle sammen.

Mandag: Fiskegrateng

Når jeg sier fiskegrateng har jeg overhodet ikke den salt makaroniblandingen du finner i frossendisken i tankene. Ikke på noen måte. Jeg snakker om den gode ideen det er å lage en herlig hvit saus med fisk, grønnsaker og pasta som du baker i ovnen med litt brødkrum som blir sprø, gyllen og velsmakende når du tar du den ut av ovnen. Dette er overhodet ikke vanskelig, men du må kunne å lage en hvit saus.

Tirsdag: Spagetti og pepper

På tirsdag serveres en av mine hurtigmatfavoritter, nemlig spagetti og pepper. Det høres kjedelig ut - det er jeg enig i. Men jeg oppfordrer sterkt til å teste ut denne oppskriften. I alle fall kan jeg garantere at du får et helt nytt forhold til pepper med denne retten...

Onsdag: Potetsuppe

Vichysoisse, potetsuppe, er en fransk klassiker som etter sigende oppsto i USA. Den franske kokken fikk plutselig mange gjester og måtte lage mye mat på kort tid. Han hadde masse purre og potet. Og som med alle dyktige kokker så klarte han å lage noe godt med det han hadde for hånden. Resultatet var en denne suppen som han oppkalte etter sin egen fødeby. Kokken het for øvrig Louis Diat og jobbet på Ritz i New York.

Dette er svært økonomisk mat. Jeg har regnet ut nøyaktig hvor billig det er her...

Torsdag: Kveite med godt tilbehør

Kveite er en delikat fisk som må behandles med forsiktighet og respekt, ellers slår den seg vrang og blir tørr og kjedelig. Stikkordet er temperatur. 50 grader bør holde - og jeg oppfordrer som vanlig til å bruke steketermometer.

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Enkel fiskegrateng

Alle elsker hjemmelaget fiskegrateng. Og med denne oppskriften på fiskegrateng skulle det være enkelt.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

600 g Torsk

75 g Smør

75 g Mel

6 dl Melk

250 g Makaroni

2 ss Worchestershiresaus

1 ts Sitron

0.5 stk Sitron, saften av den

1 knivsodd Kajennepepper

1 knivsodd Muskat, revet

Salt

2 stk Egg

4 skiver Brød

2 kvast Bladpersille

Fredag: Quesadilla

Quesadilla har blitt en av fredagsfavorittene mine. Jeg tror noe av hemmeligheten ligger i de sprø tortillaene. Det er overraskende hvor enkelt det er å få til i en stekepanne (se oppskriften nedenfor). Har du lyst på mer meksikansk mat har vi samlet litt til deg her.

Lørdag: Spareribs

Det er på tide med litt knasemat. Spareribs er supergodt og gjør seg like godt på vinteren som på sommeren. De her er dekket med sennep og honning som karamelliserer seg i ovnen (eller grillen). Server dem gjerne med litt guacamole eller kanskje en stor potetsalat.

Søndag: Lammefrikasse

Vi avslutter uka med en "norsk" klassiker. "Norsk" er neppe riktig, ettersom vi har fått denne fra Frankrike via Danmark, men nå har vi "gjort den til vår egen", som det heter. Igjen, du må kunne lage hvit saus, men ellers er dette ganske planke å lage. Dette er en av de rettene du får veldig mye smak igjen for innsatsen.

Ha en smakfull uke!

 

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

20 g Salt

1 l Vann

250 g Spagetti

10 stk Pepperkorn

4 ss Smør

2 ss Revet parmesan

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

500 g Poteter

0.5 stk Purre

20 g Parmesan

2 ss Kyllingkraft

1 stk Pølse

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning