Vi har testet kjøttdeig av storfe

Kjøttdeigen som smaker best

Vi har testet 14 kjøttdeiger.

TEST: Tore Teigen og Kjell Haavi i full gang med testingen.
TEST: Tore Teigen og Kjell Haavi i full gang med testingen. Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Kjøttdeig er kongen av hverdagsmaten, enten du skal lage saftige kjøttboller, en god lasagne, eller rett og slett en god tomatsuppe.

Den gode nyheten er at mesteparten av den kjøttdeigen vi har testet er av bra kvalitet. To seksere og fem femmere av 14 testede kjøttdeiger er et bevis på nettopp det.

Vi har kun testet fersk kjøttdeig fra storfe. Riktignok er noen av typene basert på delvis fryst råvare, men alle kjøttdeigene er ferske i den forstand at de ikke er fryst når du kjøper dem.

Testen

Testen er gjort av Tore Teigen og Kjell Haavi. Begge pølsemakere og slaktere med lang erfaring fra kjøttbransjen.

Vi har veid kjøttdeigen, deretter stekt den som en hamburger. Så har vi veid den etterpå for å se hvor stort svinnet er. Deretter er hver enkelt vare smakt og vurdert av ekspertene våre. De variantene uten tilsatt salt smaker naturlig nok mindre. Det har vi tatt høyde for i karaktergivingen.

Vi har valgt å teste alle variantene vi har funnet hos de store kjedene.

Alle oppgitte priser er per kilo

Hva er kjøttdeig?

Kjøttdeig kan lages av hvilken som helst råvare, og det består av avskjær fra alle deler av dyret. Vi har konsentrert oss om den som er laget av storfe. Krav til kjøttdeig er at den ikke skal inneholde mer enn 14 prosent fett, og det kan kun tilsettes maksimalt en prosent salt og fem prosent vann.

Vannet tilsettes for å få opp vekta. Saltet konserverer og aktiverer proteiner i kjøttet slik at det holder bedre på kjøttsaften under varmebehandling.

Hvilken kjøttdeig til hva?

Kjøttdeig med tilsatt salt egner seg når du skal lage karbonader, hamburgere, kjøttboller. Kort sagt alt som lages i fasong.

Kjøttdeig uten salt egner seg når du skal bruke kjøttet i gryteretter, lasagne og lignende.

Vurder kjøttdeigen

Kjøttdeig bør være så fersk som mulig. Den skal ha en frisk og fin rødfarge. Jo gråere den er jo eldre er den. Er det dynget på masse produkter i disken slik at varene blir liggende over kjølebarrieren er det et dårlig tegn. Når du har handlet gjelder det å få kjøttdeigen fort i kjøleskapet.

Selv superfersk kjøttdeig som er oppbevart riktig kan ødelegges om du tilbereder den feil. Det viktigste da er at du steker den riktig.

Alle produktene er gitt karakter fra en til seks, der seks er best og en er dårligst.

Les også:

Her er den sunneste kjøttdeigen

Bakt potet med kjøttdeig

Oppskrift på tynn pizza

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen