Test av kabonader og kjøttkaker:

Testet kjøttkaker og karbonader. Vinneren er soleklar

Det nærmer seg middagstid, og raskt! Ferdigstekte kjøttkaker eller karbonader kan være en rask løsning, men hva bør du velge? Ernæringsfysiologen har testet ni ulike typer, og bare én får terningkast 6.

MANGE VARIANTER: I kjøledisken finner du et bredt utvalg av kjøttkaker og karbonader. Men hvilken skal vi velge?
Publisert Sist oppdatert

Kjøttprosenten i ferdigstekte kjøttkaker og karbonader varierer ofte betydelig. Et høyere kjøttinnhold indikerer vanligvis et produkt med mindre fyllstoffer og mer ren næring. 

Kjøtt inneholder viktige næringsstoffer som protein, jern og vitamin B12, og høyere kjøttprosent gir en mer proteinrik og smakfull opplevelse. Men pass på – produkter med lavere kjøttprosent inneholder ofte flere tilsetningsstoffer for å kompensere for tekstur og smak.

I mange ferdigstekte kjøttkaker og karbonader brukes karbohydratrike bindemidler som potetmel, maisstivelse og tapioka. Disse ingrediensene binder sammen kjøttet og gir produktet en jevnere konsistens. 

Saltinnhold – en skjult helsefare

Selv om bindemidler kan være nødvendige for å holde produktet sammen, reduserer de kjøttinnholdet og gir mindre plass til protein. For de som ønsker en høyere kjøttandel og mer naturlig smak, er det lurt å velge produkter med lavere karbohydratinnhold.

Mange ferdigprodukter, inkludert kjøttkaker og karbonader, har et høyt saltinnhold. Salt brukes som smakstilsetning og konserveringsmiddel, men et for høyt inntak kan føre til helseproblemer som høyt blodtrykk. 

Se etter alternativer med redusert saltinnhold, eller vurder å lage en del av måltidet fra bunnen for å ha mer kontroll over saltmengden.

Alternativer for økt proteininnhold

For å gjøre kjøttkaker og karbonader mer proteinrike uten å øke kjøttmengden, tilsetter produsentene ofte ulike proteinkonsentrater. 

Dette kan være animalske proteiner som svineprotein eller myseprotein (fra melk), men også proteinkilder som hydrolysert animalsk protein brukes.

En overraskende ingrediens som nå dukker opp i flere ferdigstekte kjøttkaker og karbonader er bambusfiber. Denne fiberen brukes for å forbedre teksturen i kjøttproduktene, samtidig som den binder vann.

Hva betyr terningkastene?

Kjøttkakene og karbonadene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen disse middagsproduktene mens 1 er mindre bra valg. Vi ønsker oss en kjøttkake eller karbonade med mye kjøtt, lite karbohydrater, lite fett og spesielt lite mettet fett. Og så ønsker vi oss mye protein og lite salt.

Hvert av de 9 produktene er gitt poeng mellom 1 og 9 for innhold av fett (1 for mest, 9 for minst), protein (1 for minst, 9 for mest), karbohydrater (9 for minst, 1 for mest), mengde kjøtt (1 for minst, 9 for mest), salt (1 for mest, 9 for minst) og mettet fett (1 for mest, 9 for minst) per 100 g vare. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 54 poeng. Ikke oppgitt informasjon får 1. Summen er gjort om til terningkast. Smaken er ikke vurdert - dette er en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis av produsentene. Produktene er vurdert ved besøk på meny.no, oda.no og produsentenes hjemmesider i september 2025.

First Price Karbonadekaker

Terningkast 2

First Price Karbonadekaker får bunnplassering med terningkast 2.

Leverandør: Unil AS

Nettovekt: 1 kg

Ca. pris: 76,90 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Ferdigstekte karbonadekaker.

De tre hovedingrediensene: Kjøtt (svin/storfe), vann, potetmel

Allergener: Melk

Antall tilsetningsstoffer: 1

Prosent kjøtt: 50 %

Kalorier: 221 kcal/100 g

Fett: 15 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 6 gram/100 gram

Karbohydrater: 8,5 gram/100 gram

Protein: 12 gram/100 gram

Salt: 1,3 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Disse rimelige karbonadekakene er testens svakeste produkt. De er laget av kjøtt fra svin og storfe og er i tillegg proteinberiket med både animalsk protein og myseproteinkonsentrat. De er nest lavest på kjøttinnhold og selv med tilleggene kommer ikke proteininnholdet høyere enn så vidt over middels. Det beste med karbonadene er et svært lavt saltinnhold. Her finner du testens høyeste innhold av karbohydrater, altså fyllstoff, fra potetmel, bambusfiber og potetfiber.

Toten Kjøtt Karbonader

Terningkast 3

Toten Kjøtt Karbonader får en 3-er.

Leverandør: Toten Kjøtt AS

Nettovekt: 370 gram

Ca. pris: 72,90 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Ferdigstekte karbonader, skikkelig håndverk fra Toten.

De tre hovedingrediensene: Svinekjøtt, vann, storfekjøtt

Allergener: Melk

Antall tilsetningsstoffer: 2

Prosent kjøtt: Ikke oppgitt

Kalorier: 228 kcal/100 g

Fett: 16,5 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 3,4 gram/100 gram

Karbohydrater: 8,4 gram/100 gram

Protein: 11,6 gram/100 gram

Salt: 1,6 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Det som trekker disse karbonadene opp fra en karakter to, er det laveste innholdet av mettede fettsyrer i testen. For øvrig er produktet ikke merket med prosentandel kjøtt, det trekker ned. Proteininnholdet er nest lavest av testproduktene. Fettinnholdet er desidert høyest i testen og minner mer om kjøttkaker enn karbonader. Det er brukt mye bindemidler i form av potetmel, som vises i et høyt innhold av karbohydrater. Karbonadene er tilsatt svineprotein og karamell som fargestoff.

 

Folkets Kjøttkaker av storfe og svin

Terningkast 4

Folkets kjøttkaker av storfe og svin får terningkast 4

Leverandør: Unil AS

Nettovekt: 550 gram

Ca. pris: 69,90 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Ferdigstekte kjøttkaker av storfe og svin.

De tre hovedingrediensene: Kjøtt av storfe og svin, vann, potetmel

Allergener: Ingen

Antall tilsetningsstoffer: 1

Prosent kjøtt: 67 %

Kalorier: 207 kcal/100 g

Fett: 14 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 5,8 gram/100 gram

Karbohydrater: 7,7 gram/100 gram

Protein: 12 gram/100 gram

Salt: 1,5 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Dette kjøttkakealternativet er gjennomsnittlig på det meste. Saltinnholdet er som mange andre produkter i testen, og karbohydratinnholdet likeså. Det som trekker disse storfe- og svinekakene opp på en firer, er et litt lavere fettinnhold og et noe høyere proteininnhold. Det er brukt ett tilsetningsstoff i kjøttkakene, og andre ingredienser som animalsk protein, maisprotein og bambusfiber er brukt.

Grove karbonader med løk

Terningkast 4

Brødr. Ringstad Grove karbonader med løk får terningkast 4.

Leverandør: Brødr. Ringstad

Nettovekt: 270 gram

Ca. pris: 92,00 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Håndstekte karbonader med grovpreget struktur og saftig konsistens.

De tre hovedingrediensene: Kjøtt av svin og storfe, vann, stivelse

Allergener: Melk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Prosent kjøtt: 65 %

Kalorier: 214 kcal/100 g

Fett: 14,8 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 5,9 gram/100 gram

Karbohydrater: 7,4 gram/100 gram

Protein: 12,2 gram/100 gram

Salt: 1,6 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

De grove karbonadene gir inntrykk av å inneholde mye kjøtt, og det gjør de også, med sine 65 prosent. Dette gjenspeiles i et ganske bra proteininnhold, noe vi jo ønsker oss av en karbonade. Saltinnholdet er på det jevne. Det som trekker ned fra en femmer, er innholdet av fett og mettede fettsyrer, disse er i det høyeste laget. Selv om løk nevnes i navnet, er % løk ikke oppgitt bak, slik regelverket krever. Antakelig er det lite, det er mindre løk enn stivelse, i alle fall.

 

Meny Karbonader

Terningkast 4

Meny Karbonader får en 4-er på terningen.

Leverandør: Matbørsen AS

Nettovekt: 200 gram

Ca. pris: 56,90 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Hjemmelaget og håndstekt karbonade.

De tre hovedingrediensene: Storfekjøtt, vann, krydderblanding

Allergener: Melk

Antall tilsetningsstoffer: 1

Prosent kjøtt: 52 %

Kalorier: 190 kcal/100 g

Fett: 12 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 5,3 gram/100 gram

Karbohydrater: 7,7 gram/100 gram

Protein: 12 gram/100 gram

Salt: 1,5 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Disse «hjemmelagde» kjøttkakene inneholder et av testens laveste innhold av kjøtt, men de klarer å bevare et terningkast fire likevel. Det skyldes et bra innhold (altså lavt) av totalt fett - bra for livvidden og hjertet, og et ganske bra og lavt innhold av salt også. Du finner ingredienser som myseproteinkonsentrat og mysepulver i karbonadene, og fiber som inulin, psyllium og havrefiber - og ett tilsetningsstoff. Pakken på 200 gram er beregnet til en porsjon.

 

Gilde Ekte norske Kjøttkaker

Terningkast 4

Gilde Ekte norske kjøttkaker får terningkast 4.

Leverandør: Nortura SA

Nettovekt: 800 gram

Ca. pris: 122 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Laget med kjøtt fra norsk storfe og svin.

De tre hovedingrediensene: Kjøtt av storfe og svin, vann, melk

Allergener: melk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Prosent kjøtt: 58 %

Kalorier: 179 kcal/100 g

Fett: 13 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 5,2 gram/100 gram

Karbohydrater: 6,8 gram/100 gram

Protein: 11 gram/100 gram

Salt: 1,6 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Det aller beste kjøttkakealternativet i testen! Her er det brukt kjøtt fra både svin og storfe, og i tillegg er det brukt hodekjøtt av storfe, men prosenten på dette oppgis ikke. Det beste med disse kjøttkakene, er mengden mettede fettsyrer, som er forholdsvis lav. Ellers er det meste på den «riktige» siden av midt på treet, bortsett fra saltet og kjøttprosenten. Den er under middels med sine 58 prosent. Det er fint at det ikke er brukt tilsetningsstoffer.

 

Gilde Norges mest spiste Karbonader

Terningkast 5

Gilde Norges mest spiste karbonader får en 5-er.

Leverandør: Nortura SA

Nettovekt: 720 gram

Ca. pris: 97,20 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Kun storfekjøtt, alltid norsk kjøtt.

De tre hovedingrediensene: Kjøtt av storfe, vann, melk

Allergener: Melk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Prosent kjøtt: 61 %

Kalorier: 172 kcal/100 g

Fett: 11 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 5,1 gram/100 gram

Karbohydrater: 6,9 gram/100 gram

Protein: 12 gram/100 gram

Salt: 1,6 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Nok et bra produkt i testen er disse karbonadene fra Gilde. De gjør det jevnt over bra, med testens nest laveste innhold av fett og tredje best på mettede fettsyrer. Mye av dette skyldes nok innholdet på 61 prosent kjøtt, og i tillegg en ikke oppgitt mengde hodekjøtt. Det som trekker ned fra en sekser, er et noe lavere proteininnhold enn de beste – men det er over gjennomsnittet likevel. Det er få ingredienser i karbonadene (som når vi lager dem selv, nesten), og ingen tilsetningsstoffer.

 

Folkets Karbonader

Terningkast 5

Folkets Karbonader tar andreplassen med terningkast 5.

Leverandør: Unil AS

Nettovekt: 525 gram

Ca. pris: 69,90 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Ferdigstekte karbonader av storfe.

De tre hovedingrediensene: Kjøtt av storfe, vann, potetmel

Allergener: Ingen

Antall tilsetningsstoffer: 1

Prosent kjøtt: 68 %

Kalorier: 196 kcal/100 g

Fett: 12 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 5,4 gram/100 gram

Karbohydrater: 7,9 gram/100 gram

Protein: 13 gram/100 gram

Salt: 1,5 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

En sterk nummer to i testen. Folkets karbonader inneholder testens desidert høyeste andel rent kjøtt, kun fra storfe. De har dermed også testens nest høyeste innhold av protein. Karbonadene er tilsatt animalsk protein og maisprotein også. Det er bare ett tilsetningsstoff i karbonadene, men til gjengjeld finner vi ingredienser som ikke er så vanlige å ha hjemme – bambusfiber og dekstrose. Det er nokså lite salt i disse karbonadene, det er flott med tanke på blodtrykket.

 

Biffkarbonader

Terningkast 6

Brødr. Ringstad Biffkarbonader vinner med testens eneste terningakst 6.

Leverandør: Brødr. Ringstad

Nettovekt: 450 gram

Ca. pris: 129,40 kroner

Beskrivelse fra produsenten: Kjøtt på blodig alvor.

De tre hovedingrediensene: Storfekjøtt, vann, stivelse

Allergener: Melk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Prosent kjøtt: 66 %

Kalorier: 168 kcal/100 g

Fett: 9,3 gram/100 gram

Herav mettede fettsyrer: 4,2 gram/100 gram

Karbohydrater: 7,3 gram/100 gram

Protein: 13,4 gram/100 gram

Salt: 1,6 gram/100 gram

Ernæringskommentar:

Brødr. Ringstad mener alvor når de serverer oss disse karbonadene. Med et flott innhold av kjøtt, er det ikke merkelig at de kommer på topplassering når det gjelder protein. De har også aller lavest innhold av fett blant produktene. Det samme gjelder for mengden mettede fettsyrer – det er lavt og dermed bra for både hjertet og livlinjen. Så navnet – biffkarbonader – passer godt, karbonadene ligger tett opptil en ren biff, med ganske få ekstra ingredienser. Innholdet av salt er litt over middels.