Hvordan smake sjokolade

Slik smaker du sjokolade

De færreste har noen gang prøvd dette.

SLIK SMAKER DU SJOKOLADE: Det er fem teknikker til virkelig å smake på sjokoladen. Her er de.
SLIK SMAKER DU SJOKOLADE: Det er fem teknikker til virkelig å smake på sjokoladen. Her er de. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

Akkurat som vin, fortjener sjokolade som er laget av dyktige sjokolademakere din fulle oppmerksomhet.

Og den beste måten å yte sjokoladen mest respekt, er å organisere en skikkelig sjokoladesmaking med venner og familie.

Da kan du virkelig fokusere på nytelsen, sammenligne smaksnotatene og få en smakfull stund sammen.

Gjør et utvalg

Du kan velge et tema (sjokolade med fyll, sjokolade fra bestemte produsenter, sjokolade som lages av spesielle bønner eller hva som helst).

Sørg for at du kjøper inn nok sjokolade. Dersom dere for eksempel er seks stykker, så kjøp inn ni biter av hver (eller sørg for at bitene kan deles i ni biter). Da er det mulighet for at noen kan smake flere ganger på noen biter.

Velg rett tidspunkt

Det beste tidspunktet å smake sjokolade på er tidlig på formiddagen eller sent på ettermiddagen.

Akkurat når du begynner å bli litt sulten. Unngå røyking og kaffe før smakingen ettersom det påvirker smaks- og luktesansen.

Hold seansen i et rom som er lyst og luftig, ikke for varmt og ikke for kaldt - og uten sterke lukter.

Rens munnen

Hvor kraftige sjokoladene er påvirker rekkefølgen - melkesjokolader og andre milde varianter smakes først, og sjokolade med høyere kakaoinnhold kommer senere - og til slutt de mest spesielle som for eksempel har stedsopprinnelse.

Drikk friskt vann mellom hver smaking. Du kan også bruke biter av eple eller spise litt brød (uten pålegg).

Slipp alle sansene løs

Ta deg tid til å se på sjokoladen (prøv å beskrive fargen, er den skinnende eller matt?). Knekk sjokoladen og kjenn etter hvordan teksturen er (knekker den lett og elegant, er den bløt eller knuses den i mange biter som en kjeks?). Skjær fylt sjokolade i skiver og se hvor mye sjokolade som er brukt.

Lukt på sjokoladen før du putter den i munnen. Tygg lett, la den smelte på tungen, pust gjennom nesen med munnen lukket. På den måten får du smake hele sjokoladens bouquet. Ha et åpent sinn og la inntrykkene og dine smaksassosiasjoner komme.

Skriv det ned

Vær så nøye du klarer i beskrivelsene. Bruk presise adjektiver (som rund, varm, fruktig, frisk, floral, eik, tanniner, søt, bittersøt, karamellisert, kraftfull, intense, balansert, elegant, silkemyk, kremete, bitter, syrlig, pikant, aromatisk...). Legg merke til hvor lenge smakene varer og nyt sjokoladen.

Forsøk å la være å kommentere dine inntrykk høyt når dere smaker, så unngår dere å forstyrre hverandre. Sammenlign notatene når alle har fått sjansen til å gjøre seg opp en mening.

Skaff deg en notatbok som du kan bruke til flere smakstester. Hvorfor? Jo, fordi det ikke blir lenge til neste gang dere vil gjør det igjen!

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen