Oppskrift på béarnaise med Hellstrøm

Se hvordan mesterkokken lager saus

Jepp, han er tilbake.

Publisert Oppdatert

I kveld klokken 20.00 er det premiere på Eyvind Hellstrøms nye TV-serie. TV3 følger opp sukseen Hellstrøm rydder opp med et beslektet konsept. Denne gangen skal Hellstrøm ikke gå på restaurant, men ta et tak på kjøkkenet hjemme hos folk.

Hellstrøm rydder opp - hjemme

I serien skal Hellstrøm besøke familier og personer som alle har en ting til felles: De kan ikke lage mat. Posesupper, ferdigmat og pizza skal utraderes fra kjøkkenet. Hellstrøms oppgave er å gi en lynrask innføring i kokkekunstens ABC. Målet er å gjøre en hver i stand til å lage hverdagsmat - fra bunnen.

Vi har fått en liten smakebit på det første programmet:

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!I flere sesonger fulgte vi på Klikk med i Hellstrøms fotspor for å se om endringene på restaurantene ble varig. Vi har også gleden av å ha den O store ribbevideoen med hans signatur på. Du finner mange Hellstrømoppskrifter her.

Denne gangen skal vi forsøke å vise de viktigste matlaginssekvensene og komme med en fristende oppskrift. Den første får du her:

Derfor heter det béarnaise-saus

Kjær saus, mange navn.

På fransk heter det Sauce béarnaise. På norsk varierer skrivemåten. Sausen regnes som et "barn" av Hollandaise-saus og er en av fem grunnsauser i det franske kjøkken. Sausen kommer slett ikke fra den sveitsiske hovedstaden Bern, men fra den franske provinsen Béarn.

Den kjente franske kokken Collinet regnes som opphavsmann (han oppfant også potetretten pommes de terre soufflées). Collinet serverte den i 1836 ved åpningen av restauranten Le Pavillon Henri IV i Saint-Germain-en-Laye, i nærheten av Paris. Restauranten var oppkalt etter Kong Henri den fjerde av Frankrike (1589-1610), som selv var gourmet og født i Béarn.

Kilde: wikipedia.

"Stekt Torsk Furnes med varm béarnaise"

Du trenger:

4 stykker torsk med skinn à ca 150gr

Havsalt

1 dl olivenolje

250 gr usaltet smør

1 ss finhakket sjalottløk

1 dl tørr hvitvin

1 dl hvitvinseddik

1 ss sherryeddik

3 ss kaldt vann

3 eggeplommer

1 ss hakket frisk estragon

1 ss finhakket frisk kjørvel

½ sitron

Salt

Hvit pepper

Slik gjør du:

Smelt smøret. La melkestoffet synke til bunns slik at smøret blir helt klaret.

Ha 1 ss av det smeltede smøret i en kjele.

Tilsett sjalottløken og la det frese et par minutter uten å ta farge.

Tilsett hvitvin og eddik og kok til det får en marmeladeaktig konsistens.

Bland inn 1 ss sherryeddik og sett gryten til side.

Pisk sammen 3 eggeplommer og 3 ss kaldt vann i en bolle til en luftig konsistens.

Hell eggeplommene i gryten med sjalottløken og pisk videre over svak varme til konsistensen blir tykkere. Hell i litt og litt av det klarede smøret mens du hele tiden pisker. Smak til med salt og pepper. Tilsett 1ss sherryeddik og saften av en halv sitron.

Dryss torskefiletene med havsalt og mariner i ca 30minutter. Skyll av saltet og tørk fisken med papir. Stek torsken i litt olivenolje i teflonpanne på svak varme i ca 12-15 minutter. Stek kun på skinnsiden.

Anrett fisken med skinnsiden opp. La skinnet løsne lett fra fiskekjøttet. Server med varm bearnaisesaus og ønsket tilbehør.

(Over 22.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du DeLuxe-poteter

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning