Munster og gewurstraminer

Ost og vin som passer sammen

Endelig: En perfekt kombinasjon av ost og vin.

OST OG VIN: Perfekt sammen! Munster og Gewurztraminer.
OST OG VIN: Perfekt sammen! Munster og Gewurztraminer. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Innimellom skjer det. Man kommer over en noe nytt og du tenker: Hvorfor i all verden har ingen fortalt meg om det her?

Det kan være en teknikk. For eksempel saltbakt fisk - eller kylling - med et så saftig resultat at du blir vippet av stolen.

Første gangen du prøver den salige kombinasjonen mellom østers og riktig vin og liker det er en slik opplevelse (det sitter som oftest etter tredje forsøk). Eller oppdager, slik resten av verden for lengst har gjort, hvor godt kylling med kanel er.

En rar ost og en merkelig vin

Denne gangen handler det om en merkelig kombinasjon av en sær ost og den særeste vinen. Vi begynner med osten. Den har et tyskklingende navn, men kommer fra Frankrike.

Munsterost lages i Vosges-fjellene i den lille byen med samme navn. Osten ble sannsynligvis laget av munker allerede på 1300-tallet. I dag har Munster en såkalt AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) som betyr at osten må komme fra et særskilt geografisk område og lages etter gitte, utarbeidede metoder.

Munster er ikke en ost man er likegyldig til. Det går ikke an å trekke på skuldrene og gå videre i livet uten på en eller annen måte å bli berørt. Som med all seriøs ost avfyrer duften reflekser i deg. Den sier: - Dette må du ikke spise.

Bevis på høykultur

I det øyblikket hvor duftmolekylene avfyrer sanseapparatets reseptorer møtes kultur og natur i et svært interessant kryss. Våre menneskelige instinkter kaster seg ut i en voldsom brytekamp mot Fornuften med nysgjerrigheten som viktigste våpen. Ære være den første som, med nervene i helspenn, tok den første biten av denne osten.

Kraftig ost er for meg et symbol på menneskenes fornuft, dristighet og vitebegjær. Munster, og dens likesinnede, beviser menneskenes overlegne, kulturelle utvikling og evne til å la fornuften seire over frykt og uvitenhet. En kraftig ost sier like mye om menneskeheten som all verdens litteratur.

Selv om duften i første omgang er kraftig, er faktisk ikke smaken så voldsom. Den nytes best bare med litt brød som brytes. Mange liker også å legge spisskumfrø (ikke karvefrø) som blir enda bedre om de varmes lett i en tørr panne.

Så var det vinen!

Og den er ikke despor mindre særegen. Det finnes hundrevis av druetyper man lager vin på. Gewurztraminer er kanskje den mest karakteristiske av dem alle. Gewürz betyr krydret på tysk og det er begynnelsen på beskrivelsen av smaken og duften på denne vinen.

Det sies gjerne at denne vinen dufter som en blomstereng. Blomster, særlig roser, pasjonsfrukt og litchie (den asiatiske frukten) blir oftest trukket fram for å beskrive vinene.

Nå er det så snedig innrettet at nettopp denne vinen har sitt hjem i samme området som Munster, nemlig Alsace i Frankrike. For ordens skyld: Alsace ligger helt på grensen til Tyskland og har i lange perioder vært under tysk kontroll. Vi ser det på formen til vinflaskene i dag ettersom de stadig har den karakteristiske tyske formen med høye, slanke flasker.

Hva passer Gewurztraminer til?

Gewurztraminer er nettopp kjent for å passe sammen med Munster-ost. I tillegg har den ry på seg til å være en av relativt få viner som passer til asiatisk mat. Røkt laks og Gewurztraminer er også en klassiker.

Det lages vin av Gewurztraminer i Italia, California, Canada and Australia i tillegg til Alsace. Men, i denne sammenhengen er det helt naturlig å velge en fra samme region som osten. Det finnes et godt utvalg av disse vinene på Vinmonopolet. Jeg valgte Trimbach sin som er et sikkert valg. Den koster 155 kroner.

Jeg har prøvd å drikke Gewurztraminer alene. Og det blir for meg ofte altfor voldsomt og blomstrete. Og akkurat på samme måte er det med Munster-osten. Den klarer seg ikke helt på egen hånd. Men, når de to kommer til samme bord blir det fest i munnen og alle er invitert.

Så herved er det altså anbefalt: Munster og Gewurztraminer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning