Oppskrifter til helgen

Oppskriftene du trenger i helgen

Mens vi venter på no' godt:

VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli.
VERDENS BESTE: Dette er så god en sjokoladekake kan bli. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Sist oppdatert

I forrige uke lagde jeg en meny med en spennende suppe, mørt oksekjøtt og sjokoladesouflé. Også denne gangen går jeg etter magefølelsen. Her er en komplett meny med fisk, kylling og valgfri dessert. Husk: Helgen er ikke helt den samme uten mat.

Forrett

Først ut er en liten, herlig lakserett. På bildet (og i oppskriften) er det lagt opp til at man bruker en bakering. Det er ikke nødvendig, selvsagt, men retten ser jo mye mer fancy ut på den måten.

Prinsippet er enkelt: Kok grønnsaker og stek fisk. Bland grønnsakene med en senneps- og oljevinaigrette. Hvilken form du velger å servere dette i, har lite å si for smaken - i alle fall for den delen av befolkningen som ikke tror man spiser med øynene.

Hovedrett

Hovedretten er en klassiker. Coq au vin betyr "hane i vin" og uttales kåkk å væ. Nå har vi vært igjennom det vanskeligste ved denne retten. På tross av vrien stavemåte og ulogisk uttale

Det er flere myter knyttet til opprinnelsen av denne retten. Den ene er at Napoleon stakk innom et vertshus på impuls. Verten hadde ikke annet en hane og litt vin å by på. Resultatet, forteller myten, var så fabelaktig at det straks ble en del av den kulinariske, franske kanon.

Myten er selvsagt ikke sann. Opprinnelig havnet hanen i gryta når den ikke lenger kunne utføre sin ellers frydefulle livsoppgave. Alle franske bønder med vinranker og haner har laget variasjoner av coq au vin i hundrevis av år. I våre dager lages retten med kylling, nesten uten unntak.

Legg merke til at det ikke er poteter i retten. Det er det strengt tatt ikke noe i veien for, men jeg vil på det aller sterkeste anbefale å prøve deg på de fabelaktige ovnsbakte potetene til Clotilde. Det lille trikset gjør virkelig en stor forskjell.

Og siden vi allerede har vin i maten, må jeg få komme med et knertlite tips. For noen måneder siden lagde jeg dram på sprit og blåbær. Og siden jeg er så beskjeden og forsiktig med å forsyne meg i barskapet har den blitt stående urørt siden. Helt til her om dagen. Og jeg må bare si at blåbærdrammen blir bedre og og bedre. Nå får den antagelig ikke stå i fred lenger.

Dessert

Dessert er alltid er svært personlig valg. Og det kommer veldig an på humør og hormoner. Og som oftest klarer jeg ikke å bestemme meg før jeg faktisk står i kjøkkenet.

Noen dager tenker jeg at det praktisk å lage en kake. Da kan jeg servere den dagen etter til kaffen - og det er jo praktisk. Oppskriften på den fabelaktige sjokoladekaken finner du nedenfor.

Men, så er jeg kanskje litt mer i humør til å lage en iskrem (jepp, jeg har en super iskremmaskin som gjør at jeg kan lage det på impuls). Og den isen jeg får mest lyst på på denne tiden av året er helsvart. Her er spørsmålet: Hvor mye sjokolade kan du ha i isen, men fortsatt kunne kalle det is?

Svaret får du nedenfor sammen med de andre oppskriftene.

God helg!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5800 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Lars Barmens fløtegratinerte poteter

10 oppskrifter med kjøttdeig

Den aller, aller beste sjokoladekaken...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 04/03 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også