Oppskrifter til festen

Slik lager du tidenes nyttårsmiddag

Jeg advarer mot sterke nytelses-scener om du lager denne middagen.

Publisert Oppdatert

Årets siste måltid skal være en fest! Og det skal jeg sørge for at det blir...

(Jeg advarer mot sterke nytelses-scener om du lager denne middagen, slik jeg har tenkt).

Det aller første mine gjester skal få er en morsom velkomstdrink. Trolig blir det en cognacdrink med ingefær. Og når de setter seg skal de få et deilig glass champagne (av vinneren av champagnetesten) som jeg skal sette i champagnekjøleren - og jeg sender en takk til dem som ga meg den. Som tiltugg, som de sier i Sverige, kommer kommer det et lite fat med skagenrøre (du finner oppskriftene nedenfor), men litt skalldyrkjøtt, crème fraîche og løyrom i små krustader (kjeks som kjøpes ferdig).

Første runde med forretter

De første forrettene skal være små og pirrende for å vekke smaksløkene. Det aller første de får smake ved bordet er verdens beste mat- og vinkombinasjon. Det har blitt tradisjon å servere østers på nyttårsaften. Urtidsdyrene spiser jeg som de er, uten noe som helst. Jeg kan tilgi dem som bruker noen dråper sitron, men ellers er det best som naturen har skapt dem. Det blir chablis i glasset, selvsagt (og her finner du vår siste chablis-test).

Så kommer det et herlig fat med godsaker. For det første er et nyskårne skiver av bellota, verdens beste skinke. Bellotaskinken lages av griser som vokser sakte, lever mye ute og spiser uhorvelig mye eikenøtter. Jeg har også litt norsk skinke som jeg skjærer selv.

Noen skiver fenikkelsalami blir det også. Og dessuten litt røkt ål med fløyelsmyk eggerøre (slik blir eggerøren perfekt).

Det er én liten varmrett blant spekematen også, nemlig ertesuppe som serveres i små shotsglass. Jeg liker å ha en liten dråpe trøffelolje i hvert glass som setter en flott spiss på det hele.

Andre runde med forretter

Blåskjell! Jeg elsker blåskjell og særlig på den tiden her av året. Det beste er simpelthen å steke litt sjalottløk og fennikel, ha i hvitvin og fløte, smaksette med estragon og dampe dem godt.

Og siden vi er i gang: Hva med klinke til med verdens beste fisk: piggvar. Den er ikke billig, men har en fabelaktig smak. Jeg tror jeg kommer til å posjere den forsiktig i hvitvin og vårløk og bare servere den med noen aspargesbønner. (Det blir ikke mye på hver...).

Rype! Det er noe av det mest eksotiske man får tak i, ja, selv for nordmenn. Rypebrystene legger jeg i salt i noen timer før de stekes (for å gjøre dem saftigere). Jeg lager en enkel sjysaus med fløte, litt sopp og løk. Denne munnfullen er svært eksklusiv. Om som det oftest er med så edle råvarer, skal du ikke ha for mye av det. Da mister man poenget.

Hovedrett

Hovedretten dette året blir personlig. Altså: jeg har fått et fabelaktig stykke med gjøkalv av en kamerat som bor langt nord. Sist gang jeg spiste dette kjøttet ble jeg hensatt til en annen epikurisk dimensjon. Det stekes simpelthen som biff, svisjes i panna med salt og pepper, og så serverer jeg det med en jordskokkpuré - og kanskje noen hasselnøtter. (Har du ikke laget jordskokkpuré før kan du ta utgangspunkt i en god potetmos ). Noen bakte grønnsaker kommer også på bordet.

Dessert

Her er vanskelig å ikke velge profiteroller. Har du først fått dilla, er det vanskelig å ikke lage dem. Det er altså små, søte vannbakkels som bakes i ovnen og serveres varme med is og sjokoladesaus.

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

 

 

Les også:

Her er verdens beste lunsj

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Vafler blir ikke bedre enn dette

Slik lager du indisk kylling

 

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Stian Andersen

Skagenrøre med skalldyr

En klassisk majonessalat med masse skalldyr.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Skalldyr

20 g Løyrom

2 ss Crème fraîche

1 ss Dill

1 ss Gressløk

0.5 stk Sitron, saften av den

Salt og pepper

Erik Hannemann

Ertesuppeshots

Den her er ypperlig og morsom som forrett. Med noen trøffeloljedråper er det veldig få som kan motstå den her... Det er altså en ertesuppe i kul forkledning.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 dl Fløte

150 g Erter

1 ss Kyllingbuljong

Trøffelolje

20 g Parmesan

Vann

Olje til pensling

Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Sjalottløk

1 stk Fennikel

1 stk Hvitløksfedd

1 dl Vann

1 dl Fløte

1 ss Hvitvinseddik

400 g Blåskjell

Olivenolje

Erik Hannemann

Profiteroller

Profiteroller er et veldig fint, fransk ord for vannbakkels. De er enkle og morsomme å lage. De blir hule og kan fylles med krem av alle slag. Denne oppskriften er basisoppskrift og så får du en sjokoladesaus på kjøpet.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 dl Vann

100 g Smør

2 dl Hvetemel

1 ts Salt

4 stk Egg

300 g Sjokolade

1 dl Kremfløte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen