Oppskrifter på billig mat

Billige oppskrifter

Her er de beste, billigste oppskriftene.

BILLIGE OPPSKRIFTER: Her er et knippe billige oppskrifter til glede for alle.
BILLIGE OPPSKRIFTER: Her er et knippe billige oppskrifter til glede for alle. Foto: Foto; Petter Berg
Sist oppdatert

Da har den kommet igjen. Januar.

Det er i utgangspunktet ikke enkelt å finne mat mot denne måneden. Du kan forsøke vår "velg-for-deg-knapp" og la tilfeldighetene avgjøre. Men, det kan ikke jeg. Ikke i januar.

Jeg lover meg selv hvert år, som eneste forsett, at nå skal jeg lage meg et januarfond. Et fond hvor jeg pliktskyldigst setter inn kroner gjennom hele året. Og, når denne holkete, bakrusens måned kommer og minner oss om at vinteren slett ikke er over, men nettopp har begynt og erter oss med å peke på den bare sannhet: Dere brukte opp alle penga i jula. Resten brant dere opp på årets siste dag, ja, da skal jeg trumfe med mitt januarfond. Og da blir det januarfest!

Men, det har gått med det forsettet som med forsetter flest. Jeg har fortsatt på samme sett som før. Og nå er den her. Og peker nese til meg.

Selv om du spiste aldri så mye i jula så kommer sulten gnagende nå. Men, den maten jeg skal spise bør være billig. Jeg vet om et triks/opplegg som gjør at du kan klare deg på 175 kroner.

Jeg vet ikke om jeg klarer det løpet, men jeg har likevel dykket i arkivet og finnet fram til de aller billigste oppskriftene mine.

Suppene først

Vi kan begynne med noen supper. Det er lite tvil om at du kan lage svært billige supper. Og det behøver slett ikke gå mye utover smaken at de er så billige. Ta for eksempel den gode gulrotsuppa. Det er en suppe jeg lager selv om jeg har penger på bok. Enkel, god og lett å variere. (Alle oppskriftene finner du nedenfor).

Den aller billigste suppen jeg vet om koster, etter mine beregninger, 12 kroner. Det er en potetsuppe. Til alle som ennå ikke har oppdaget den: La dette bli året du prøver den.

En suppe som havner i samme kok-mos-kategori er den enkle ertesuppa (sjekk video). Dersom du vil ha noe mer substansielt kan jeg by på ertesuppe med kokt svineknoke. Svinekjøttet er nemlig billig i januar. Det er relativt grei matematikk: Tenk hvor mange svineknoker som ligger rundt om på lagrene eller jula. Om jeg lager den ertesuppa synes jeg det faktisk er best med tørka erter som du vanner ut over natten.

De gode pastarettene

Verdens mest kjente, billige pastarett må være "mac ´n cheese", macaroni og ost. Kan du spandere på litt kjøttdeig, så legger jeg ved den oppskriften også.

Ellers tar jeg med spagetti carbonara og den mindre kjente pepperfetteren - spagetti med pepper.

Tre billige matretter

Bakte bønner og tomater er også en deilig matrett for fattigfrans. Den ligner litt på den staselige slektningen chili con carne, som er en av mine favoritter.

Helt til slutt tar jeg fram farsekaker. Det lagde alltid mamma når lommeboka var slunken. Med kålstuing. Og derfor synes jeg aldri det gjorde noe at vi var blakke.

Og januar - ja, den går over.

Erik Hannemann

Gryterett med tomatsaus

Denne store gryta kan brukes til pastasaus, lasagne og pizza.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

800 g Kjøttdeig

2 stk Løk

4 stk Selleristenger

1 stk Brokkoli

1 stk Paprika

2 stk Gulrot

4 stk Tomatboks

Salt og pepper

1 stk Chorizopølse

Erik Hannemann

Farsekaker med kålstuing

Farsekaker er skreddersydd for hverdager med lite tid til matlaging og magre lommebøker. De serveres gjerne med tyttebærsyltetøy, kokte poteter og kålstuing.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Medisterdeig

0.5 stk Kålhode

2 ss Mel

2 ss Smør

3 dl Melk

0.5 ts Muskat

Smør til steking

Tyttebærsyltetøy

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Løk

0.5 kg Kjøttdeig

1 ss Tomatpuré

2 stk Tomatboks

5 fedd Hvitløk

3 stk Soltørkede tomater

3 stk Gulrøtter

2 bokser Bønner

1 ts Kuminfrø

1 ts Korianderfrø

1 stk Chili

1 ts Chilipulver

2 stk Paprika

4 ss Rømme

Tortillachips

Erik Hannemann

Bønner og bakte tomater

Her kommer en liten, hærlig bønnerett med bakte tomater.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

5 stk Tomat

1 bokser Bønner

Smør/olje

1 fedd Hvitløk

1 stk Sukker

1 stk Gulrot

1 ts Timian

1 ts Anis, malt

1 ss Kyllingkraft

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

20 g Salt

1 l Vann

250 g Spagetti

10 stk Pepperkorn

4 ss Smør

2 ss Revet parmesan

Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på spaghetti carbonara noensinne.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 pk Bacon

250 g Spagetti

3 stk Egg

1 dæsj Salt og pepper

100 g Parmesan

Kim Holthe

Makaroniform med kjøttdeig

Velsmakende og lettvint form som gjerne kan gjøres klart kvelden i forveien.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

400 g Kjøttdeig

2 ss Smør

8 dl Makaroni

1 stk Hvitløk

1 ts Salt

0.5 ts Pepper

1 ss Smør

1.5 ss Hvetemel

5 dl Melk

Salt og pepper

1 stk Purre

1 ss Oregano

100 g Revet hvitost

1 kvist Tomater

Peter Nerg

Macaroni 'n cheese

Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker som er like enkelt som det er godt. Denne varianten spanderer noen tomater på toppen for å live opp litt.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Makaroni

2 ss Hvetemel

3 ss Smør

2 dl Melk

0.5 ts Muskat

100 g Ost

2 stk Tomater

Timian

Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Oksekjøtt

1 stk Purre

1 stk Persillerot

1 stk Gulrot

1 stilk Stangselleri

2 stk Løk

2 ss Hvetemel

3 ss Smør

1 ss Eddik

2 ss Sukker

Salt og pepper

Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

500 g Poteter

0.5 stk Purre

20 g Parmesan

2 ss Kyllingkraft

1 stk Pølse

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

250 g Erter, frosne

2 dl Vann

2 ss Kylling

1 dl Fløte

1 stk Grillpølse

1 Rømme

Peter Berg

Ertesuppe med kokt svineknoke

Kan du kutte løk, kan du lage ertesuppe. Den gode smaken får du når du lar en svineknoke koke ertene. Her er oppskriften!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Erter

1 stk Svineknoke

1 stilk Stangselleri

1 stk Gulrot

1 stk Løk

Vann

1 stk Purre

4 stk Poteter

Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Løk

400 g Gulrot

1 stk Buljongterning

2 ss Crème fraîche

Salt og pepper

Erik Hannemann

Løksuppe

Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Løk

1 dl Madeira

1.5 l Vann

stk Buljongterning

100 g Ost

25 g Parmesan

2 stk Loffskive

Salt og pepper

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også