Oppskrift på poteter

DeLuxe-potetene du må prøve

De kalles deLuxe eller jo-jo-poteter, og her har du oppskriften.

OPPSKRIFT PÅ POTETER:  Clotilde viser oss en ny, herlig vri på ovnsbakte poteter.
OPPSKRIFT PÅ POTETER: Clotilde viser oss en ny, herlig vri på ovnsbakte poteter. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

De gode oppskriftene fortsetter å strømme til oss fra Paris. Denne uken skriver Clotilde om en ny potetrett. Og alle som har forsøkt de fabelaktige riste-trikset vet at dette er noe hun kan. Jeg kan også anbefale hennes superenkle versjon av scones og sunne muffins.

Braden og Laura driver en av de mange "hemmelige" hjemmerestaurantene i Paris. Og Maxance og jeg har vært hos dem ved flere anledninger.

Sist gang var det burgeraften, eller snarere slider night (altså en tynn hamburger (løvbiff på norsk, kanskje? red.anm.). Laura hadde kommet til et punkt, etter behørig eksperimentering som alle bakere har en hang til, hvor hun endelig kunne si seg fornøyd med de hjemmelagede burgerbrødene.

Da vi kom og fikk hilst på Tati, som stiller i konkurransen "søteste hund" i undergrundsrestaurant-verdenen, fått en aperitiff, spist noen canapéer og fått i oss hver eneste dråpe av en kald salatsuppe - og når først begynner vi å forstå hva Braden og Laura kaller en frikveld - da kommer the sliders, som holdes varme under små metalklokker.

Poteter deluxe

Og sammen med sliderne kom et fat med gylne potetbåter som fikk Maxence og meg til å klappe (ok, så var det bare jeg som faktisk klappet, men dog...) og utbryte: "Ah! DeLuxe-poteter!".

Du skjønner, i Frankrike, får de som besøker hurtigmatkjeden med de gule buene valget mellom to potetretter til "burgeren": Oppvaskvannsblonde, tynne, friterte potetbiter eller panerte potetbåter med skallet på. De sistnevnte kalles nettopp deluxe-poteter, uttalt med fransk aksent og servert med en majoneslignende dressing.

Populære poteter i tenårene

Jeg husker da dette populære alternativet ble lansert. Jeg var i tenårene. Og dette var en tid da et besøk på en fastfood-restaurant fortsatt føltes som et herremåltid - og man spiste der gjerne før eller etter en kinofilm på Champs-Élysées. Jeg husker så godt jeg likte de de sprø potetene med den myke kjernen, men ble skuffet da jeg fikk anledning til å prøve dem igjen her forleden. Nå synes jeg de smaker som varm papp.

Hvorfor de valgte å kalle dem deluxe-poteter er et mysterium. Særlig når man tenker på at det amerikanske ordet refererer til en gryterett med frosne hashbrowns og hermetisk suppe. (Jeg vil ikke avsi min dom over konseptet siden jeg ikke har den fjerneste anelse om hva det smaker, men jeg håper jeg får leve mange år uten å finne det ut).

Nok om uforståelig markedsføring. Et skikkelig amerikansk navn for disse potetbåtene, lærte vi denne kvelden, er Jo Jo Potatoes. I det minste kalles de det i Montana, Ohio, Alabama og Ny England.

Jeg klarte ikke å finne ut noe mer nøyaktig om opprinnelsen. Ingen ser ut til å vite hvem denne Jo Jo-typen (eller dama?) var, hvordan han likte burgeren sin og hvordan han taklet lavkarbo-diettens inntog.

Originale poteter

De originale Jo Jo-potetene er frityrstekt, men i Bradens oppskrift, som han skrev ned til meg etter at vi slukte første omgang, er de simpelthen bakt i ovnen. Det passer meg bra - store mengder glovarm olje er skremmer vettet av meg, så jeg frityrsteker ikke noe som helst - men det kan du gjerne gjøre om du liker det. På samme måte kan du velge ditt eget krydder.

Jo Jo-potetene, eller deluxe-potetene, liker å ha en hemmelig saus de kan dyppe tærne i, som for eksempel en hvor du blander like deler ketchup, sennep og majones. De kan serveres som appertif når du ser på en rugbykamp som ditt land overraskende vinner, til en burger eller en god, gammeldags ovnsbakt kylling.

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

 
Clotilde Dusoulier

Deluxe Poteter eller Jo Jo Poteter

Dette er en kjempekul vri på ovnsbakte poteter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

60 g Smør

1 kg Poteter

80 g Mel

60 g Parmesan

2 ts Sennepsfrø

1.5 ts Selleri

1 ss Paprikapulver

0.5 ts Chilipulver

Pepper, sort og nykvernet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning