Oppskrift på empanadas

Slik lager du empanadas

Her er oppskriften på de lekre, små smaksbombene.

OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du en meksikansk empanada.
OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du en meksikansk empanada. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Sist oppdatert

Allerede i trappeoppgangen skjønte jeg det. Den herlige lukten av eksotiske krydder minnet meg på hvor lenge det var siden jeg hadde vært på besøk i Mexico. Og jeg forsto at jeg straks måtte vende tilbake til det grandiose matlandet.

Og den kjappeste veien går selvsagt via kjøkkeninngangen.

Lukter overalt

Alle som reiser i eventyrlandet Mexico blir forbløffet over hvor mange gode lukter og smaker som møter dem. Det vennlige klimaet tillater folk å lage det meste av maten utendørs. Og derfor oser det av herlige dufter og aromaer hvor enn du snur og vender deg.

Neste gang du hører hvor mye italiensk mat vi spiser, kan du tenke på den stille, kulinariske revolusjonen som er i ferd med å bre seg fra Mexico. Det er nok å nevne taco - som for øvrig smaker mye bedre om du lager den på denne måten.

Verneverdig mat

I november i fjor skjedde det noe rart. Sammen med Det franske kjøkkenet ble Det meksikanske kjøkkenet erklært som en del av den verneverdige immaterielle verdensarven av selveste Unesco. Et sterkt signal fra FN-organisasjonen om at det finnes mer enn gamle steinkonstruksjoner som er verdt å hegne om.

Og jeg skjønner hvorfor. For tenk om fremtidige generasjoner ikke skal kunne spise nachos med rømme, taco, ceviche eller fajitas? Verden blir et mye fattigere sted. (Hva er vel noen pyramider i forhold til en saftig quesadilla?).

Nedenfor finner du oppskriften på den meksikanske herligheten empanadas. Nå skal det sies at hele latin-amerika krangler (som vanlig) om opphavet til denne retten. Argentina, Chile, Brasil, Colombia, Costa Rica, Den Dominikanske republikk, Ecuador, El Salvador, Haiti, Panama og Jamaica har alle lyst på en bit av kaka. Det du finner nedenfor er mitt forsøk på å gjenskape det jeg selv spiste i Oaxaca en gang på 90-tallet.

De er utrolig godt egnet til tapas fordi du kan lage dem på forhånd og steke dem idet gjestene kommer.

Fyllet kan du selvsagt variere, men her er det en klassisk blanding av kjøttdeig, gode krydder, bønner og tomatsaus.

God appetitt!

Nå er det over 23.000 som følger Sjuve på Facebook!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Så gode kan ovnsbakte poteter bli

Lavkarbobrødet som smaker godt

10 oppskrifter med kjøttdeig

Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter

Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bokser Bønner

0.5 kg Kjøttdeig

1 ts Kumin

0.5 ts Chilipulver

1 ts Korianderpulver

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

50 g Ost, revet

Koriander

Salt og pepper

Paideig

1 bokser Tomat

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også