Oppskrift på chilismør

Slik lager du chilismør

Den enkle veien til å få kylling til å smake noe er chilismør.

Publisert Oppdatert

Kylling trenger hjelp. Dette jobber jeg stadig med. Tidligere forsøk har involvert ost, skinke og hard banking (vellykket), meksikansk quesadilla (vellykket) og en hel kylling med 40 hvitløkfedd (jepp, også vellykket).

I serien vellykede kyllingoppskrifter kommer det nå en til. Og denne gangen slår vi på storslegga.

Og vi begynner med å henvende oss til chilien. Dette rasende, røde krydderet som får tårer til å sprute, neser til å snufse og munner til å stønne i ren nytelse. Den er sterk, den gjør noe med deg og sier klart og tydelig fra at den vil noe.

Dette er chiliens vesen. Den gir og tar.

Styrken på chili

Chiliens styrke bestemmes av stoffet capsaicin. Det var den amerikanske farmasøyten Wilbur Scoville som begynte å måle styrken. På begynnelsen av 1900-tallet begynte han å legge ulike chilityper i alkohol for så å blande ut ekstraktet i en sukkeroppløsning som han serverte til et smakspanel. Når stoffet var blandet ut så mye at ingen lenger kunne kjenne noe chili ble styrken bestemt. For eksempel ble en habanero-chili utblandet i forholdet 1:200.000 - og fikk dermed styrken 200.000.

I dag finnes det mer nøyaktige metoder. Og da kan man gradere styrken fra paprika (som har null) og rangere de ulike chili-typene på en skala. Tabascosaus ligger på ca 5.000 og cayennepepper havner på mellom 30-50.000. Det kraftige stoffet kan bli så konsentrert at det kan brukes som våpen, bedre kjent som pepperspray. Ren capsaicin skårer et sted mellom 15 og 16 millioner på scoville-skalaen,

Chilismør

Vi holder oss langt unna våpen, men i dette chilismøret får vi akkurat nok styrke til at vi blir glade, men ikke desperate. Husk at dersom du skulle spise for sterk chili er det ikke lurt å drikke vann - da blir det bare verre. Drikk heller melk, eller enda bedre: yoghurt. Det nøytraliserer styrken. Derfor serveres det ofte mango lassi til sterk mat. Et annet triks er å ha litt sukker i en skål - en teskje nøytraliserer ganske raskt.

Dersom du vil ha litt chilisting er det lurt å dele chilien på langs og skrape ut frøene. Det er her mesteparten av styrken sitter.

Nedenfor finner du oppskriften på chilismør - det som får kylling til å smake noe. Du kan også prøve å lage hovmestersmør som er i samme sjanger, men uten chilistinget.

Chilismør kan du bruke på veldig mye mer enn kylling. For eksempel på grilla mais, poteter, fisk og stekt aubergine, for eksempel.

Dersom du trenger tips til hvordan kyllingen blir perfekt stekt, sjekk her.

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Kylling med chilismør

Chilismør kan du bruke til kylling.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Kyllingbryst

0.5 stk Rød chili

100 g Smør

1 fedd Hvitløk

2 ss Sitronjuice

1 knivsodd Korianderpulver

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning