Jeg liker ting som gjør matlivet enklere. Et godt eksempel er den hemmelige sorte sausen som gjør salater, fisk og smørbrød mye morsommere å spise - eller noen krydder og en teknikk som løfter tomatene opp i elitedivisjon.

En tredje ting som flytter mat ut av kjedelighetens mørke er Beurre Maitre d'hotel.

Om du hadde stått i et tradisjonelt kjøkken i Paris, vært en nervøs novise av en kokk og sjefen skrek: - Lag Beurre Maitre d'hotel!, ja da hadde du smelt smør sammen med sitronsaft og hakket persille.

Share

Det er nemlig den originale oppskriften. Tre ingredienser.

Den er enkel i all sin genialitet. Smøret rulles ut til en pølse og skjæres i skiver som legges på varme biffer, fiskefileter eller varme grønnsaker. En helt uslåelig metode å skape litt fylde og glede til andre enkle råvarer.

Men, nå er det heldigvis slik at ingen ser meg over nakken på kjøkkenet. Jeg kan gjøre hva jeg vil. Så når jeg lager dette smøret blir det på min måte.

Det jeg pleier å gjøre er å knuse et fedd hvitløk, ha i en blanding av timian, rosmarin og estragon og gjerne litt sitronskall i tillegg til sitronsaft og pepper. Så moser jeg dette sammen med smøret. Jeg bruker mine (skinnende rene) hender.

Så legger jeg det, som nå er en klump, på et stykke bakepapir. Da er det enkelt å forme smøret til en pølse og legge det i kjøleskapet til det stivner.

Her er noen andre idéer til kryddersmøret:

  • Salvie
  • Oregano
  • Trøffelolje
  • Soppolje (fungi)
  • Karri
  • Paprika
  • Chili (om du er i det humøret)

Ble du nysjerrig? Fikk du lyst til å prøve det på en perfekt, stekt biff? Eller så du for deg smør som sakte smeltet på en deilig fiskefilet som var bakt i ovnen? Det er bare å glede seg...

Les også:

Meld deg på det glade matnyhetsbrevet!

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Sjuves kryddersmør

Originalen heter Beurre Maitre d'hotel og består av smør, persille og sitronsaft. Her er en annen variant.

Ingredienser:

150 g smør

1 ts timian, tørket

1 ts rosmarin, tørket

1 ts tørket estragon

1 ts hakket sitronskall

2 ss sitronsaft

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!