Hyttemat med oppskrifter

Her er den beste hyttematen

Oppskriftene som gjør hytteturen god.

Publisert Oppdatert

Jeg planlegger hyttetur. Det vil si, jeg planlegger det viktigste og mest sentrale med en hyttetur. Nemlig maten.

Det er vanskelig å forestille seg en hyttetur på høsten uten å lage lammestek (se video her).

Før lagde jeg som regel en variant av "bakerens lam" hvor du setter en langpanne med biter av rotgrønnsaker som gulrot, poteter, sellerirot, pepperrøtter og kanskje noen rødbeter med litt kalvekraft og smør - og så legger jeg lammelåret over på en rist. Med denne metoden drypper alle godsakene ned på grønnsakene og ingenting går til spille.

Den heter bakerens lam fordi myten forteller at det var dette man satt inn i ovnen til bakeren før man gikk i kirken. Når prekenen var over var maten ferdig. (En innvendig ødelegger dog historien: Bakerens ovn er da ikke sving på søndager?).

Det blir godt, men så synes jeg også den retten kan mangle litt friskhet. Så jeg var på jakt etter en annen rett med lam. Og jeg fikk lyst til å lage noe Geir Skeie har laget, nemlig lamerillette. Det er ikke verre enn å koke lammekjøtt skikkelig mørt, rive det opp og blande med kraften (som er innkokt) og olivenolje. Og så serveres det her med gule rosiner. Oppskriften er nedenfor. Og da blir det plutselig en sak man servere som del av et tapasbord på hytta. (Dette er en svært forenklet utgave av rillette, bare så det er sagt).

Vilt på hytta

Det er bare naturlig at man får lyst på viltkjøtt på hytta. Du er jo i elementet. Og en gryte er alltid populær hyttemat. Min viltgryte er alltid er variant av den her:

</p> <p>Får jeg tak i hjortekjøtt skal jeg også <a href="http://oppskrift.klikk.no/carpaccio-av-hjort/4627/">lage en carpaccio</a>.</p> <p>Ellers synes jeg and også er fin hyttemat. Selv om ikke det er fuglene som svømmer rundt på vannet utenfor som ender (beklager den der) på min tallerken (jeg jakter ikke), hører det allikevel fint sammen. Og da steker jeg andebrystene på <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article574656.ece">denne måten</a> sllik at de blir slik:</p> <p> <iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://hm-media.netttv.aptoma.no/embed/?id=4100" width="640"/> </p> <p>Da har jeg skåret i dem først:</p> <p> <iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://hm-media.netttv.aptoma.no/embed/?id=4098" width="640"/> </p> <h4>Tilbehør</h4> <p>Jeg kom over en rett jeg synes virker skreddersydd for høsten. Det er nemlig kastanjer, det vil si kastanjepuré, som er moset sammen med potetmos. Finner jeg kastanjepuré, ja, da blir <a href="http://oppskrift.klikk.no/potetmos-med-kastanjepur%C3%A9-og-cognac/3306/">å teste denne oppskriften</a>.</p> <p>Ellers synes jeg sopp og hytte er uløselig knyttet til hverandre. Derfor vet jeg allerede nå at jeg kommer til å lage potetformen med soppsmaker du finner nedenfor (oppskrift nedenfor).</p> <p>Og, mest sannsynlig, kommer jeg til å lage sopprisotto også. Dersom jeg er så heldig at vi finner litt sopp, muligens traktkantarell eller piggsopp, havner også denne i risottoen.</p> </div>

Bake på hytta

ANNERLEDES DESSERT: Pakk osten inn i butterdeig, ha på honning og bak den gyllen i ovnen. Mmmm...
ANNERLEDES DESSERT: Pakk osten inn i butterdeig, ha på honning og bak den gyllen i ovnen. Mmmm... Foto: Foto: Erik Hannemann

Jeg skulle ønske jeg fikk til mer baking enn det jeg gjør på hytta. Som regel ender det med gode intensjoner og få varme hvetebrød. Så, denne gangen legger jeg ambisjonsnivået et sted erfaringen tilsier at det bør ligge. Det første jeg skal lage er faktisk hvitløksbagetter. Og, ja, jeg skal jukse med å kjøpe ferdige bagetter. Men, hvitløkssmøret skal jeg lage selv. Det er bare å knuse hvitløk og mose sammen med smør, persille og litt sitronsaft.

Om jeg tar meg sammen kan jeg også makte å sette en pizzadeig. Jeg skal slettes ikke lage pizza, men jeg synes det er så digg å legge ost (kanskje comté om jeg får tak i) på den ene halvdelen, brette over, pensle med litt olje, drysse over litt havsalt og steke det i ovnen. Noen ganger har jeg litt rosmarin på også. Jo mer jeg tenker på det, jo mer sikker blir jeg på at jeg skal klare det denne gangen.

Søtt på hytta

Det er fint å holde seg til skogen som tema på hytta, synes jeg. Derfor må det bli blåbærkake. Det er fortsatt ett og annet bær i skogen, selv om mesteparten er borte. Men, noen av oss var så smarte å fryse ned. Og det får vi glede av nå.

OPPSKRIFT PÅ BLÅBÆRPAI: Den er enkel, den er god og den er din om du vil.
OPPSKRIFT PÅ BLÅBÆRPAI: Den er enkel, den er god og den er din om du vil. Foto: Foto: Erik Hannemann

Annet på hytta

Jeg er også veldig svak for å bake ost i butterdeig. Noen synes det er too much. Det er jeg vant til. Det skulle i grunnen bare mangle. Men, jeg tar likevel med denne på hyttetur. For meg kan det nemlig ikke bli too much på hyttetur.

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Peter Nagy

Lammerilette med gule rosiner

Lam kan også bli til denne kule retten her. Med gule rosiner.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Lammelår

1 stk Gulrot

1 stk Løk

3 stk Hvitløksfedd

100 g Sellerirot

1 ss Olivenolje

50 g Rosiner

0.5 dl Hvitvin

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Sopprisotto

Sopprisotto er en høstklassiker. Det er vanskelig å tenke seg denne årstiden uten en god risotto - gjerne på fersk sopp, men tørket fungerer også utmerket.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 dl Arborioris (ris til risotto)

1 stk Gulrot

1 stk Løk

150 g Sopp

3 ss Kraft

5 dl Vann

50 g Parmesan

1 dl Hvitvin

50 g Smør

1 fedd Hvitløk

Olje/smør til steking

Erik Hannemann

Potetform med soppsmaker

Dette er fabalaktig godt tilbehør til kjøtt og fisk.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 stk Poteter

2 ss Smør

2 neve Tørket sopp

2 ss Crème fraîche

1 fedd Hvitløk

1 stk Sjalottløk

Salt og nykvernet pepper

Muskat

Erik Hannemann

Blåbærpai

Dette er blåbærpaien til svenske Leila Lindholm. Enkel, sprø og nydelig.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

175 g Smør, mykt

3 dl Hvetemel

1.5 dl Sukker

1.5 dl Havregryn

250 g Blåbær

2 dl Blåbærsyltetøy

1 ss Balsamico

2.5 ss Potetmel

75 g Smør, smeltet

2.5 dl Havregryn

1.5 dl Sukker

Erik Hannemann

Bakt brie

En herlig måte å gjøre osten kjempegod på er å bake den i ovnen med butterdeig.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 stk Brie

1 pl Butterdeig

1 ss Honning

1 stk Egg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning