Guide til øl

Derfor skal du drikke øl

MATBLOGG: Det er mye man ikke vet om øldrikking.

ØL-BLOGGER: Jørn Idar Kvig.
ØL-BLOGGER: Jørn Idar Kvig. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert
MIKROBRYGGERIER: De små bryggeriene lager særdeles godt øl. Du må på polet for å få tak i disse.
MIKROBRYGGERIER: De små bryggeriene lager særdeles godt øl. Du må på polet for å få tak i disse. Foto: FOTO: Øivind Lie

Matbloggere

I sommer lar vi landets flinke matbloggere få boltre seg på Klikk.no. I tur og orden vil de få lov til å presentere seg selv og den gode maten de lager.

Ølbloggen Høyt Skum er drevet av Jørn Idar Kvig, med mål om å skrive og informere om øl. Her finner du det meste om øl; Nyheter, anbefalinger, anmeldelser, hjemmebrygging. Høyt Skum er Norges mest engasjerte ølblogg, og har Norges eneste ukentlige ølpodcast: Høyt Skum TV. Her er hans bidrag til sommerbloggene:

Vi har alle et forhold til øl, men ikke alle forhold er like gode.

Vi har lange øl- og bryggetradisjoner i Norge. I tidligere tider var det faktisk påbudt ved lov å brygge på hver gård. Siden da har vi gått fra å lage øl på hver eneste gård, til øl fra en håndfull industrialiserte bryggerier. Vi har gått fra kvalitet til kvantitet, men de siste årene har det skjedd en endring i Norge. Vi har begynt å få ordentlig øl igjen.

Et raskt økende tall med håndverksbryggerier dukker opp rundt om i Norge. De lager øl med omsorg, respekt og med deg i tankene. Det handler ikke om å vri mest mulig kroner ut av hver flaske, men å gi deg en best mulig smaksopplevelse i hver slurk du tar!

Så hva er ordentlig øl? Det er vanskelig å beskrive, annet enn å si at det er øl laget av mennesker, ikke maskiner, med deg i fokus.

Her er noen ting å tenke på når du skal nyte ordentlig øl:

Vær bevist på dine valg

Du fortjener å spise og drikke noe som er laget av mennesker som bryr seg om deg, og ikke bare lommeboken din. Dette gjelder jo selvsagt også øl! Velg derfor et håndverksbryggeri som for eksempel Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir eller lignende som faktisk lager øl med deg og dine smaksløker i tankene.

Tør å prøve noe nytt

Vi har alle våre fordommer, og slik er det også når det kommer til øl. Noen tror ordentlig øl er for bittert, noen tror ordentlig øl er for sterkt, men ordentlig øl har et nesten uendelig mangfold! Jeg vet at det er et øl der ute som passer til alle. Her er en enkel guide som du kan bruke for å finne noe nytt du kan like.

Prøv øl i stedet for vin til mat

Vin til mat kan være svært vanskelig. Øl til mat er lettere. Man har nemlig ikke garverstoffer i øl (du vet de stoffene i vin som kan gi deg kraftig hodepine dagen derpå). Et godt eksperiment er følgende: lag en rett med masse egg, og prøv så å finne drikke som passer godt til;

  • Rødvin fungerer overhodet ikke
  • Noen hvitviner kan fungere litt
  • Mens hveteøl fungerer utmerket

Det finnes mange gode øl og matråd, og jeg kan trygt anbefale "Øl med kniv og gaffel" av Sigrid Strætkvern. I tillegg har Vinmonopolet gode guider, samt de ansatte opplæring på dette temaet. Ikke vær redd for å spørre dem (eller meg) om råd til søndagsmiddagen!

Forlang noe mer

Vinmonopolet begynner å få et bredt utvalg på spesialøl fra Norge og resten av verden, men dessverre finnes det lite mangfold i norske butikker. Det finnes mange pils, men er det virkelig forskjell på de forskjellige? Mange er jo til og med brygget av samme bryggeri. Du som kunde kan, og bør, forlange å ha et bredt spekter uavhengig av produktgruppe. Syns du da er greit å bare finne 2-3 typer øl, når det finnes hundrevis av andre der ute? Ikke vent på at butikkene får ut fingeren, gi beskjed om hva de bør kunne tilby!

I startgropen for en revolusjon

Det skjer noe med den norske ølverdenen for tid. Håndverksbryggerier må ekspandere, og greier nesten ikke å levere nok øl til øltørste nordmenn. Stadig flere ølmerker er å finne i restauranter og barer, og salget på spesialøl går i taket.

Men vi har fortsatt en lang vei å gå, før vi forbinder øl med øl, og ikke pils!

Det aller viktigste når det gjelder å like ordentlig øl er å tørre å stole på deg selv og dine smaksløker. Fordi det er du som bestemmer hva du liker, ikke bryggeriene! Eller jeg for den del.

Husk alltid å drikk forsvarlig, drikk godt, og Høyt Skum!

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning