Vin til sopp

Hva skal du drikke til sopp?

Både rødt, hvitt, bobler, og til og med øl.

VINVENNLIG: Sopp er en vinvennlig ingrediens, og du kan bruke mange forskjellige typer vin til.
VINVENNLIG: Sopp er en vinvennlig ingrediens, og du kan bruke mange forskjellige typer vin til. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Så ble det for én gangs skyld flott sommervær over det aller meste av landet. Da er det godt med et leskende glass hvitvin på terrassen, og både chablis, sancerre og riesling er midt i blinken. Og for ikke å glemme rosévinen!

Nå er det også tid for bær, og skogen formelig bugner av godsaker. Lager du i stand en god dessert av frukt eller bær, kan det også være godt med et glass dessertvin til.

Det er imidlertid ikke bare bær i skogen for tiden. Nå er også soppsesongen i full sving, og hva du skal drikke til sopp, er vårt hovedanliggende denne gang.

Jordlige aromaer

Sopp er rike på såkalt umami, altså den femte smaken, som du i tillegg finner i bl.a. kjøttbuljong, soyasaus, parmesan og en rekke andre matvarer. Sopp er også en flott ingrediens i det den er meget vinvennlig. Du kan nesten drikke hvilken vin som helst til sopp, så sant den ikke er altfor fruktig eller søt.

Burgund i førersetet

Noen av de vinene som passer best til sopp, er burgundere, da de ofte har litt jordlige aromaer. Til en enkel toast med kremet sopp, kan du bruke både hvite og røde burgundere, eller champagne, og da helst en med litt modningspreg. Hvit fisk med sopp er flott med hvite burgundere, mens kylling med sopp kan matches med både hvite og røde. Champagne er igjen et god valg, til både fisk og kylling.

Serverer du and eller vilt med sopp, er røde burgundere en suveren match. Til denne type retter kan du også bruke en nebbiolo-basert vin fra Piemonte. Det kan du også gjøre hvis du serverer okse eller lam med sopp. Sopprisotto er glimrende med både nebbiolo og røde burgundere.

Også øl

Vi har i våre vinanbefalinger nedenfor valgt ut én champagne, én hvit burgunder, én rød burgunder og en gattinara, som er er et rimeligere nebbiolo-basert alternativ enn barolo eller barbaresco. Vi har også tatt med en øl, for de som har lyst å prøve det. Vi landet på et belgisk klosterøl, og vi valgte Orval, da det er laget med en spesiell spesiell gjærkultur som gir det et litt "funky bondegårdspreg", som kan passe bra til soppen.

Oppskrifter

Det enkleste av alt er å smørsteke sopp, slå på en skvett fløte og la den koke inn litt. Ha på toast med litt salt og pepper og et lett dryss med fersk, finhakket timian. Deilig! Har du lyst å gå litt mer offensivt til verks på kjøkkenet, kan du prøve deg på disse oppskriftene:

Sopp-pai med kantareller

Sopp med persille og parmesan

Sopprisotto

Steinsoppravioli med salviesmør

Biff med soppstuing

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning