Test av sancerre og pouilly-fumé 2015

De beste sancerrene

Vi har testet samtlige sancerre og pouilly-fumé i basisutvalget på polet. Her er de beste.

FRISKE VINER: Sancerre og pouilly-fumé er friske og fruktige viner.

FRISKE VINER: Sancerre og pouilly-fumé er friske og fruktige viner. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Store deler av landet har svært variabelt sommervær for tiden. Ja, på enkelte fjelloverganger er det faktisk full vinter. Vi får imidlertid håpe at vi får noen solskinnsdager innimellom. Og da er det på tide å bytte ut de kraftige rødvinene med noe lysere og lettere.

Rosévin er selvskreven i denne sammeheng, og selvsagt hvitvin. Vi skal her se nærmere på sancerre og pouilly-fumé.

Pikante aromaer

Sauvignon blanc er en aromatisk drue, om enn ikke så drøy som gewurztraminer. Meningene om sauvignon blanc er derfor ikke fullt så polariserte, men det finnes mennesker som ikke er noe videre begeistret for druen. Det har ofte med hvilken stil vinene er laget i.

På New Zealand, det fremste landet for sauvignon blanc utenfor Frankrike, kan viner laget på denne druen ha endel "unoter", med tydelig preg av stikkelsbær og solbærbusk, men også asparges og kattepiss. Ja, du leste riktig. Verdens kanskje fremste, kvinnelige vinskribent, Jancis Robinson, har beskrevet aromaene av sauvignon blanc som "cat's pee on a gooseberry bush", altså kattepiss på en stikkelsbærbusk.

Klassiske viner

Tar vi turen til Loire-dalen i Frankrike, er disse unotene ofte mer dempede, og i enkelte viner fullstendig fraværende. Og vinene har i større grad enn på New Zealand et mineralsk preg fra jordsmonnet. Vi snakker om de klassiske vinene sancerre og pouilly-fumé, som lages på hver sin side av Loire-elven omtrent midt i hjertet av Frankrike.

Disse vinene er ganske like, og selv garvede vineksperter har store problemer med å skille dem blindt. Da vi skulle teste sancerre, tok vi derfor like godt med pouilly-fumé. I basisutvalget på polet finnes det for tiden ni sancerre og fire pouilly-fumé, og vi har testet samtlige.

Vi foretrekker viner uten de ovenfor beskrevne unotene, og vi har derfor premiert et renere og mer behersket aromabilde under testingen. De fem beste vinene finner du nærmere omtale av nederst i denne artikkelen. Unntaket blant de fem er sancerren fra Henri Bourgeois, som er full pakke aromatisk sett, for de som liker den stilen.

Oppskrifter

Både sancerre og pouilly-fumé er gode allroundviner til fisk og skalldyr. De kan også gå godt til asiatiske varianter, om de ikke er for hardt krydret. Videre går salater bra, samt asparges og chèvre. Her er noen gode oppskrifter:

Kald aspargessalat

Rosmarinduftende skalldyrsalat

Asparges med chèvre og bacon

Tunfisksalat

Aspargessuppe med laks

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning