Vin til frukt og bær

Viner til frukt og bær

Her er fem viner du kan kombinere med forskjellige typer frukt, bær, sauser og kaker.

VARIERT: Fra lyse og lette til tunge og mørke.
VARIERT: Fra lyse og lette til tunge og mørke. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Været er litt av og på rundt i landet denne sommeren, men selv om vi ikke har solskinn og høye temperaturer, foretrekker vi å drikke lyst om sommeren, og da må du få med deg vår 10-på-topp-liste over de beste, tørre hvitvinene under 200 kroner. Sjekk også vår test av roséviner.

Mens alle de ovennevnte vinene er ganske tørre, skal vi nå ta for oss noen søte, som passer til sommerens frukt og bær, både med og uten forskjellige typer sauser, og i form av både kaker og desserter.

Frukt og bær

Den lette, musserende Moscato d'Asti regnes ofte for å være den fremste blant jordbærvinene, og den er et godt valg. Den er også god til friske fruktsalater, gjerne med fersken, mango eller kiwi.

Brachetto d'Acqui er ganske lik, men den er laget av røde druer, og har derfor en rosa farve og et litt mer rødbærsfruktig preg, som kanskje går enda bedre til både jordbær og bringebær, samt til blåbær og bjørnebær.

Sauser, kremer og kaker

Begge de ovennevnte vinene er ganske lette og musserende. Hvis du vil servere bær eller fruktsalat med fløte, pisket krem, eggedosis, vaniljesaus eller sabayonne/zabaglione, trenger du en rikere søtvin, og der er det mye å velge mellom: Sauternes, recioto di soave, riesling auslese etc. Vi har landet på ungarske tokaj. Denne type viner går også godt til bløtkake eller ostekake med frukt og bær.

Mange liker iskrem til bærene, og det er jo veldig godt. Problemet er bare at den kalde isen gjør munnen nummen, og du får ikke noe godt utbytte av vinen. Om du absolutt vil ha både iskrem og vin, la isen smelte til en tykk "saus", som du har over bærene.

Sjokolade og andre varianter

Om du dypper bærene i mørk sjokolade, er det godt med en søt rødvin eller sterkvin, f.eks. en recioto della valpolicella, late bottled vintage port, eller de sydfranske banyuls og maury, hvor Mas Amiel, som vi har valgt, er et eksempel på sistnevnte. Disse vinene kan også brukes til jordbær marinert i balsamico og servert med mascarpone.

Til slutt en litt mer odde variant: Du kan marinere bærene i en ganske lett og fruktig rødvin sammen med bare bittelitt sukker. En beaujolais passer fint til dette formålet, og der har vi valgt en spesielt fruktig og saftig en fra Ch. Thivin.

Anbefalte viner innenfor de fem stilartene vi har diskutert her finner du nedenfor.

Spenstige oppskrifter

Det er sommer, og du gidder kanskje ikke å lage så mye styr over desserten når du allerede er god og mett etter grillingen. Men får du gjester på besøk, kan det være verdt å legge litt mer flid i tingene, og husk at de fleste kaker og desserter kan godt lages ferdig i forveien.

Her er noen spenstige oppskrifter:

Jordbær og sjokolade

Ostekake med limemarinerte jordbær

Miss pinky pavlova

Bringebær- og mangotrifle

Paradisisk fruktsalat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning