Test av rosévin 2015

De beste rosévinene

Se hvilken du skal kjøpe.

SAFTIG: Friskt, fruktig og saftig er stikkordene for god rosévin.
SAFTIG: Friskt, fruktig og saftig er stikkordene for god rosévin. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Nordmenns interesse for lysere vintyper som hvitvin, rosévin og musserende, øker på bekostning av rødvin. Dette er et fenomen vi lenge har observert i sommerhalvåret, men nå drikker vi også lysere om vinteren.

De lyse vintypene når likevel sitt høydepunkt når det er lange, lyse og varme kvelder. Og selv om vi liker både chablis, sancerre og riesling sommerstid, er det vel ingenting som er mer ikonisk som sommervin enn rosé.

Enormt utvalg: Ikke lett å finne de beste rosévinene

Det er for tiden over 500 varelinjer med rosévin på polet, og om du skreller bort halvflasker, magnum, papp og andre formater, slik at du kun sitter igjen med vanlige helflasker, er det fortsatt over 400 stykker. Det er en nærmest uoverkommelig oppgave å teste alt dette, så hvordan skal man avgrense det på en fornuftig måte?

Man kunne tatt kun de som er i basis, men problemet er at flere av de beste vinene kun er partivarer eller i bestillingsutvalget. Det vi gjorde, var å teste det vi rakk, på polsmakingen i forbindelse med slippet for mai, hos en rekke importører, pluss at viner fra gode produsenter vi ikke hadde fått med oss, ble bestilt for smaking. Totalt har vi da smakt omkring 40 roséviner de siste ukene, og de fem beste blir presentert med nærmere omtale nederst i artikkelen.

Vi gjør oppmerksom på at kultvinen Il Mimo allerede er utsolgt fra importøren, men den finnes fortsatt inne i mange polutsalg, men det tynnes ganske fort, så her gjelder det å raske på.

Om du er interessert i rosévin på papp, ga vi denne biodynamiske østerrikeren god omtale i forbindelse med polslippet for mai.

Rosévin er ferskvare, og selv om de beste holder et år eller to, er de på sitt aller beste nå i løpet av sommeren og høsten.

Mat som passer til rosévinene

I tillegg til å være en god aperitiff eller "terrassevin", kan rosévin være ganske fleksibel i matveien. De lettere variantene går godt til salater, mens de litt kraftigere tåler heftig sjømat og retter av lyst kjøtt. Her er noen gode oppskrifter på retter som passer:

 

Den morsomme tapasen

Paella

Stekt kveite med tapenade

Bouillabaisse

Salade niçoise

Vitello tonnato

Cæsarsalat med kylling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning