Vin til asparges 2013

Hvilken vin til asparges?

Vårens nye asparges er her. Vi anbefaler viner som passer til.

ASPARGESVINER: Disse kan du bruke til asparges med forskjellige typer sauser og tilbehør.
ASPARGESVINER: Disse kan du bruke til asparges med forskjellige typer sauser og tilbehør. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

I vår globaliserte tidsalder får vi asparges året rundt, ihvertfall de grønne, men de kommer gjerne fra andre siden av kloden. Det er vel fortsatt for tidlig for norsk asparges, men årets første fra Frankrike og Tyskland er allerede her, både i grønne og hvite varianter.

De har litt forskjellig tilberedningsmåte. De grønne trenger du ikke å skrelle. Bare bøy dem til de knekker og kok dem i tre minutter i saltet vann. De hvite må skrelles, knekkes og kokes i ti minutter, og her har du i tillegg til saltet en dæsj eddik og en klype sukker i vannet for å dempe bitterheten.

Gode nok i seg selv

Man bruker ofte asparges som tilbehør, men nå når de er så friske og gode, kan du la dem spille hovedrollen i en lunchrett, forrett eller som en snack foran TVen. Da trenger du ikke så mye dilldall utenom, men det er godt med en eller annen form for dressing eller saus.

Sennepsvinaigrette er det enkleste, men det er også veldig godt med beurre blanc (smørsaus) eller hollandaise. Smørsausen vi har linket til bruker fiskekraft, men skal du servere asparges uten fisk eller skalldyr, kan du gjerne erstatte fiskekraften med hvitvin. En enkel og veldig god rett er asparges med sennepsvinaigrette og noen skiver spekeskinke, f.eks. parma eller serrano, ved siden av.

Hvilke viner?

Når man diskuterer vin til asparges, dukker ofte druen sauvignon blanc opp. Viner laget på denne druen, og da spesielt sancerre og naboen pouilly fumé, passer da også veldig godt til asparges, da de er både friske og har et «grønt» preg som harmonerer godt. Men avhengig av dressing, saus eller annet tilbehør, kan du også drikke andre viner til asparges. Vi har plukket frem seks viner som passer til asparges, og nedenfor finner du anmeldelser av vinene, samt hvilke typer aspargesretter de passer til.

Noen vil kanskje reagere på at vi kun har valgt ut hvitviner, men det har sin enkle forklaring i at rødvin ikke passer til retter hvor asparges spiller hovedrollen. Bruker du asparges kun som tilbehør, f.eks. til en kjøttrett, kan du selvsagt drikke rødvin til dette.

Se også våre artikler om spennende vindistrikter:

Alsace

Champagne

Rioja

Veneto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning