Crozes-Hermitage er laget på 100% syrah.

BILLIG OG BRA: I en crozes-hermitage får du mye av smaken i en hermitage til under halve prisen. © Foto: Arnie Stalheim

Vin til hjort og rødt kjøtt - Test av crozes-hermitage

- Vill smak, hint av blod og kvae

En crozes-hermitage inneholder alt du trenger i en robust rødvin. Her er de beste under 200 kroner.

I Norge drikker vi uforholdsmessig mye mer rødvin enn hvitvin. Det kan ha noe med klimaet å gjøre, for om vinteren blir dette bare enda mer påtagelig. Det er blitt sagt at de eneste i Norge som drikker hvitvin om vinteren, er de som bor på Oslo Vest. Kanskje de vet at fisk og skalldyr er best om vinteren og derfor gjerne vil ha et glass chablis eller tysk riesling?

De fleste vil imidlertid ha rødvin, og om vinteren desto kraftigere, desto bedre.

Den fattige fetteren

Hermitage er en av de beste vinene fra den nordlige delen av distriktet. Det eneste aberet er prisen. Den begynner på 300 kroner, og skal du ha en virkelig god hermitage, blir prisen fort over 500. De aller beste koster faktisk over 1000 kroner, men da får du også vin i verdensklasse.

Vi skal ikke gå så voldsomt til verks her. Hermitage har heldigvis en “fattig fetter” i samme nabolag, og den heter crozes-hermitage. Den mangler riktignok noe av kompleksiteten og mineraliteten i en hermitage, men er ellers ganske lik i stilen. Og så koster den som regel under halvparten.

Vi bestemte oss for å finne ut hva som er de beste Crozes-Hermitage på polet, og vi satte en øvre prisgrense på 200 kroner og tok med viner fra både basis og bestilling. I tillegg baserte vi utvalget på tidligere smaksnotater, samt anmeldelser i inn- og utland. Da endte vi opp med en “short list” på elleve viner som vi testet. De fem beste av disse finner du anmeldelser av nedenfor.

Rødt kjøtt

Viner laget på syrah-druen, enten de er fra Rhône eller Australia (hvor druen kalles shiraz) er gode til rødt kjøtt. Det litt “ville” aromauttrykket i de fra Rhône gjør at de er spesielt gode til vilt, men de går også godt til lam og okse. Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinene:

Hjortebiff med løk og sopp

Rådyrstek

Lammeskank

Se alle produkter i - Vill smak, hint av blod og kvae:

90/100

Bilde

Crozes-Hermitage

Colombier Crozes-Hermitage 2010

Veil. pris: 189,90

Les hele testen

89/100

Bilde

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage les Meysonniers 2010

Veil. pris: 179,90

Les hele testen

88/100

Bilde

Crozes-Hermitage

Belle Crozes-Hermitage les Pierelles 2010

Veil. pris: 183,00

Les hele testen

88/100

Bilde

Crozes-Hermitage

Chave Crozes-Hermitage Silène 2009

Veil. pris: 192,00

Les hele testen

87/100

Bilde

Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage la Petite Ruche 2010

Veil. pris: 159,90

Les hele testen

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Drikke

Totalt 17 nye øl ble lansert i basis i september.

Øl med bringebær? Joa, det funker

Polet satser stadig mer på øl. Her er fem gode kjøp fra septemberslippet.

Tyske rieslinger og rødvin til lam står på tapetet i september.

De ti beste kjøpene i september

Og de nyeste vinene er på vei inn til polet.

Tilbehør og tilberedning er bestemmende for hvilken vin du skal velge til sopp.

Hvilken vin til sopp?

Du kan drikke både rødt, hvitt og musserende til sopp.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Sjekk hva eddik gjør med dusjhodet

Fire ting du enkelt rengjør med eddik.

artikkel bilde

- Ville holdt meg langt unna

Forsker mener du bør styre unna et av disse. Og det er det flere grunner til.

artikkel bilde

Talkum er det nye supermiddelet

Tykkere vipper, freshere hår og gulv som ikke knirker; sjekk hva litt talkum kan gjøre.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Drikke

Øl med bringebær? Joa, det funker

Polet satser stadig mer på øl. Her er fem gode kjøp fra septemberslippet.

Her er de nye taxfree-kvotene

Nye kvoter for taxfree fra 1. juli - sjekk alternativene.

De ti beste kjøpene i september

Og de nyeste vinene er på vei inn til polet.