UKENS BESTE VINKJØP:

Knall til spicy sjømat

Selv om tørre rieslinger stadig vinner terreng, skal man ikke avskrive de halvtørre.

HALVTØRR: Dönnhoff Riesling er en halvtørr hvitvin fra Nahe i Tyskland.
HALVTØRR: Dönnhoff Riesling er en halvtørr hvitvin fra Nahe i Tyskland. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Tørr, tysk riesling har vært på kraftig fremmarsj her i Norge de senere årene, og mange ser nå på disse vinene som et godt og matvennlig alternativ til de franske chablis og sancerre. Vi hadde også nettopp en sak om de beste riesling-kjøpene her på Klikk, og da med fokus på de tørre vinene. Men vi skal likevel ikke glemme at tyskerne (fremdeles) også lager veldig gode halvtørre rieslinger.

Nå er det sikkert noen som rynker på nesen idet de fremkaller dårlige minner om ungdommens Liebfraumilch, Reiler vom Heissen Stein og Zeller Schwarze Katze. For ikke å snakke om Black Tower. Og det er det god grunn til. Disse vinene har ofte lav smakskonsentrasjon, mye restsukker og lav syre. Flere av dem lages heller ikke på riesling-druen, men de svakere müller-thurgau, silvaner, rivaner og elbling.I tillegg produseres det enorme volumer av disse vinene. Derfor blir også kvalitetsnivået som det blir.

Gå for kvalitet

Da er det noe annet med halvtørre hvitviner fra kvalitetsprodusenter. Her brukes kvalitetsdruen riesling. Selv om det selvsagt også her er endel restsukker i vinene, blir det balansert av høyere syrenivå, noe som gjør vinene friskere. Konsentrasjonen er også større og aromaspekteret mye mer spennende. Det er en slik vin som er ukens anbefaling.

Vi drar til Nahe, et vindistrikt som ligger inneklemt mellom de kanskje noe mer kjente Mosel, Rheingau og Rheinhessen. Her holder vinprodusenten Dönnhoff til, og det er hans enkleste og rimeligste vin vi har valgt ut. Dette betyr på ingen måte at dette er en dårlig vin - snarere tvert om. Dönnhoff er nemlig en av Tysklands beste vinmakere, og i vinverdenen er det gjerne slik at de enkleste vinene fra de beste produsentene er bedre enn de dyreste vinene fra de dårligste produsentene.

Dönnhoff Riesling 2008, vnr 20314, kr 110, 87 poeng.

Blek strågul med grønnskjær. Frisk og fruktig duft av sitron og eple med hint av fersken og mineraler. Middels fyldig med klokkeklar, sødmefull frukt, frisk syre og en ikke så verst lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men den tåler også tre til fire år i kjelleren. Den er glimrende til spicy, asiatisk-inspirerte retter av fisk og skalldyr, også fra grillen. Tenk chili, ingefær, lime etc. Den er også god å drikke på egenhånd som aperitiff eller "terrassevin".

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Scampi med mangosaus

Laks- og koriandersuppe

Reker med hvitløk

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

En bryter av en grillvin

Super til pizza og pasta

"Norsk" rødvin

Perfekt til jordbær

Argentinsk cabernet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning