Blant de mest kjente vinene fra Toscana finner vi Vino Nobile di Montepulciano, som kan være veldig flotte og seriøse viner, og med en prislapp som ofte står i stil. Det finnes imidlertid en rimeligere junior-utgave av disse vinene, som er litt enklere og lettere, og som ikke har vært lagret like lenge før den slippes på markedet. Denne kalles Rosso di Montepulciano.

Begge vinene lages i hovedsak på den i Toscana så populære druen sangiovese, her lokalt i Montepulciano sørøst for Siena kalt prugnolo gentile, og tilsatt mindre mengder andre druer. Vår vin har 80 prosent sangiovese og resten canaiolo. Produsenten heter Dei og vinen kommer fra den flotte 2007-årgangen.

Dei Rosso di Montepulciano 2007, vnr 42641, kr 124, 82 poeng.

Dyp og klar rubinrød farve. Syrlige kirsebær i duften, med innslag av krydder, urter og lær. Middels til god fylde med moden frukt og passe balanserende syre. Veldig fine tanniner. Litt kort ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par års lagring. Den er god til mye av den maten vi spiser mest av, som pizza, pasta og kylling. Du kan også drikke den på egenhånd, som kosevin uten mat.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Lasagne

Pizza fire årstider

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

"Norsk" rødvin

Perfekt til jordbær

Argentinsk cabernet

En skikkelig kjøttvin

Knasende tørr hvitvin

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!