Test av vinho verde 2013

Friske viner å møte våren med

Disse portugisiske hvitvinene er glimrende til fisk, skalldyr og salater når det blir varmere i været.

FRISKE: Vinho verde-vinene fra helt nord i Portugal er både friske og fruktige.
FRISKE: Vinho verde-vinene fra helt nord i Portugal er både friske og fruktige. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Selv om vi ikke akkurat kan kalle det vår ennå, så er det i det minste varmegrader og sol, ihvertfall i de sørlige delene av landet. Folk begynte å ta de første utepilsene i påsken, og det går også an å sitte på terrassen (om du har en) og ta seg et glass hvitvin.

I nord er det fortsatt kuldegrader og snø, og der er det kanskje mer på sin plass med noen robuste rødviner å varme seg på. I så fall er de italienske ripasso-vinene et godt valg, og hvis du vil ha noe rimeligere, byr argentinske rødviner på mye smak til en relativt rimelig penge.

Grønn vin

Men det var hvitvin det skulle handle om her, og denne gang skal vi ta for oss den portugisiske vinho verde, som direkte oversatt faktisk betyr grønn vin. Da ikke i forståelsen at vinen er grønn på farve (selv om den kan ha et svakt grønnskjær). Nei, grønn betyr i denne sammenheng fersk, og det er altså snakk om unge viner. Og de kan være både hvite, rosé og røde. Vi skal ta for oss de hvite.

Området for vinho verde ligger helt i nordvest i Portugal, altså på nordsiden av Porto og opp mot grensen til Spania. Det dyrkes et utall forskjellige druer her, men for hvitvin er nok loureiro, arinto, trajadura og alvarinho de viktigste. Viner laget på loureiro er gjerne ganske lette og har et friskt og fruktig preg av grønt eple og sitron, som kan minne om riesling. Alvarinho lager rikere viner, som kan minne om både sauvignon blanc og chardonnay. Det er hovedsakelig disse to druene som går igjen i de vinene vi har testet.

Åtte viner i test

Vinmonopolet er ikke helt konsistente når de klassifiserer disse vinene på nettstedet sitt, og bruker vinho verde og området minho om hverandre. Vi kom etterhvert til bunns i dette og fant åtte vinho verde i basisutvalget, med priser fra under 100 kroner og til over 200. De fem beste finner du anmeldelser av nedenfor.

Den dyreste, Muros de Megalco Alvarinho, var dessverre preget av kork, og vi hadde ikke noen backup-flaske, så den måtte utgå. Da ble Portal do Fidalgo Alvarinho vinneren, mens Solar das Bouças, som koster en femtilapp mindre, ble kåret til det beste kjøpet.

Vinho verde og mat

Vinho verde varierer ganske mye i stil og fylde, spesielt etter hvilken druetype som er brukt. Mens de alvarinho-baserte vinene ofte er litt rikere i stilen, tåler de sjømat med litt rike sauser. Aspargessesongen er over oss nå, så hvorfor ikke prøve kveite med asparges og hollandais? De lettere, loureiro-baserte vinene kan være fine til en skalldyrsalat, f.eks. en thailandsk rekesalat.

Se også våre artikler om disse spennende vindistriktene:

Alsace

Champagne

Rioja

Veneto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning