Test av cava 2013

Billige bobler til 17. mai

Synes du prisene på champagne blir i drøyeste laget? Cava koster halvparten av de billigste champagnene og kan være like bra.

BILLIG: Alle disse cavaene koster under 110 kroner.
BILLIG: Alle disse cavaene koster under 110 kroner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Når man ser seg om etter rimeligere alternativer til champagne, er det ganske mye å velge i. Tysk og østerriksk sekt, fransk crémant, italiensk prosecco og mange flere. Men det er og blir den spanske cavaen som er selve inkarnasjonen på billige bobler.

Cava lages på samme måten som champagne, hvor det er annengangs gjæring på flaske som skaper bobler. Cava var tidligere ikke knyttet til noe spesifikt område i Spania, men etter pålegg fra EU, er det nå et halvt dusin steder i Spania hvor man kan lage cava. Når det er sagt, er det ikke til å komme forbi at det aller meste av cavaen lages i Catalonia.

Tradisjonelt sett er det tre druer som dominerer i cava: macabeo, parellada og xarel-lo, men de senere årene er også chardonnay begynt å gjøre seg gjeldende. De viktigste forskjellene på cava og champagne, er at cava generelt sett er lettere, med litt lavere alkoholprosent. I tillegg er aromabildet som oftest også enklere.

Best av de billige

Da vi skulle teste cava, ble vi nødt å gjøre noen avgrensninger, da tilfanget er enormt. Vi satte først et pristak på 125 kroner - dette skal jo være billig! Så bestemte vi oss for å kun gå for tørre viner - vi kuttet altså ut de halvtørre. I tillegg er vi nå så tett oppunder 17. mai at du ikke rekker å gå via bestillingslisten, så vi har kun tatt med viner fra basissortimentet til polet.

Så gjorde vi en prekvalifisering, altså laget en "short list", om du vil, over viner vi selv hadde gode smaksnotater på, kombinert med viner som hadde fått gode anmeldelser i både inn- og utland. Da satt vi igjen med ni viner, og vi ville smake oss frem til de fem beste. Disse finner du anmeldelser av nedenfor.

Cava til mat

Cava er selvsagt en fin aperitiff, og går også bra til ulike typer fingermat og tapas. Du kan også drikke cava til forretter av fisk og skalldyr som del av en større meny. Med tanke på 17. mai, er det kjekt med fingermat eller ting som kan inngå i en buffet til brunch eller lunch. Her er noen gode oppskrifter:

17. mai-buffeten

Peppermakrell som pålegg

Raske blåskjell

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning