En 17. mai buffet har noen obligatoriske innslag, men ellers er denne buffeen slett ikke så rigid som andre tradisjoner. Tenk bare på jul.

Jeg tenkte å samle alle de faste innslagene i 17. mai buffeen her og så komme med noen andre forslag.

17. mai buffee - faste innslag og oppskrifter

Det blir ikke 17. mai buffet uten røkelaks og eggerøre. Trenger du tips til hvordan eggerøren blir perfekt kan du sjekke her.

Jeg lager også min egen gravlaks. Det tar meg et par minutter, men det må gjøres tre dager i forveien.

Karbonader er også obligatorisk på en 17. mai buffet. Har du ikke laget før, så er det lurt å se over tipsene her.

Og så er det brød. Det må du ha. Det beste brødet du kan bake (jo, alle ser ut til å være enige om det) er ikke-kna-brødet. Men, du kan også bake focaccia eller brioche.

Ta vi med litt roastbeef, majones og en waldorfsalat - ja da har vi kommet til en minimum av det som forventes på en 17. mai buffet.

Flere forslag til 17. mai buffeten

Jeg synes skagenrøre er en god og enkel til å sette på en buffet. Bland sammen crème fraîche, majones, reker, eventuelt krepsehaler og noen litt rogn - så er du i mål.

En potetsalat er også enkelt og vil i alle fall fungere som et sikkerhetsnett for at alle skal bli forsynte.

Har du lyst til å servere fisk på 17. mai synes jeg en innbakt laks vil gjøre seg godt. Den pakkes inn i (ferdigkjøpt!) butterdeig og så steker den seg gyllen og fin i ovnen. Og det gjør ingenting om den serveres kald.

Jeg tar også med en pai med kylling, pai med laks og purre og til sist en av de beste salatene jeg vet om, med sellerirot og mango.

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Perfekt eggerøre

Stek maks ti egg om gangen.

Ingredienser:

6 stk egg

1 dl fløte

salt

2 ss smør

pepper, svart

dilleller gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gravlaks

Det er utrolig at dette ikke tar mer enn 30 sekunder.

Ingredienser:

300 g salt

300 g sukker

2 ss dill, tørket

2 ss karve

500 g laksefilet

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Rømmegrøt

Vanlig på 17. mai buffet. Godt hele året.

Til 4 porsjoner:

5 dl seterrømme

2 dl hvetemel

5 dl melk

1 ts salt

sukker

kanel

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Focaccia

Her er en enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er supert å servere til maten.

Ingredienser:

600 g hvetemel

3 dl vann

3 ss olje

1 ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen

2 stilk rosmarin

2 ts tørrgjær

15 stk oliven, sorte

2 fedd hvitløk

10 stk soltørkede tomater

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Brioche (loff)

Denne supre oppskriften på brioche - en fantastisk loff som lages med smør og egg.

Ingredienser:

525 g hvetemel

250 g smør

7 stk egg

0,5 pk tørrgjær

40 g sukker

1 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Waldorf-salat

Det finnes mange varianter - denne er med valnøtter.

Ingredienser:

3 ss majones

3 ss rømme

2 ss sitronsaft

1 ts sukker

2 stk eple, friske og grønne

1 stk selleristenger

15 stk druer, helst steinfrie

1 neve valnøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Ingredienser:

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Pai med kylling

Vi har brukt kylling i denne, men skinke trives like godt i dette selskapet. Du kan også lage en grønnsaksvariant med f.eks. brokkoli.

Ingredienser:

1 stk ........

3 dl crème fraîche

3 stk egg

150 g kylling

3 stk vårløk

250 g revet ost

salt

pepper

3 dl crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):

Pai med laks, purre og sopp

Til 4 porsjoner:

Bunn:

60 g smør

100 g cottage cheese

2 dl hvetemel, gjerne en blanding av fint og grovt

0,5 ts salt

Fyll:

300 g renskåretlaks

8 stk champignon

0,5 stk purreeller noe gressløk

4 stk egg

2 dl matfløte/melk

200 g cottage cheese

1 ts salt

pepper

1,5 dl ost, revet

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!