Vi har testet årets champagne, og alle er plassert på listen over de tyve mest solgte. Greit å ta med seg før handleturen er også test av konjakk og en oversikt over gode bobler til under 200-lappen.

Er du interessert i noe enda billigere, må du få med deg vår test av den stadig mer trendy italienske musserende prosecco.

Slik åpner du flasken

For at det ikke skal være noen tvil har vi selvsagt laget en video på hvordan du åpner champagne med Richard Juhlin - se her! Og, dersom du har tenkt å åpne på spektakulært vis - ja, da kan du teste sablering. Video? Ja, selvfølgelig.

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Vinneren

Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng: Veuve Clicquot, Brut. Det er rett og slett en velbalansert og flott champagne. Veldig god konsentrasjon, god, sødme, frisk syre og en lang ettersmak.

Du finner også to Rosé-varianter på listen: Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Lanson Rosé Label Brut Rosé. De er testet for seg, og du finner dem nederst i artikkelen.

Champagne

For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Les mer om champagne her.

Testpanel og metodikk

Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først

Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Les også:

Vinmonopolet setter ned prisene

De beste vinene til pinnekjøtt

Sablering -verdens kuleste partytriks

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!