Min luksushelg

Trappist er helgens øl-anbefaling

Ølet brygges etter hemmelige metoder av 17 munker. Det koster 50 kroner flaska og smaker himmelsk.

ROCHEFORT: Dette er et eksempel på hva som skjer når Gud blander seg inn i bryggingen. ROCHEFORT: Dette er et eksempel på hva som skjer når Gud blander seg inn i bryggingen.
ROCHEFORT: Dette er et eksempel på hva som skjer når Gud blander seg inn i bryggingen. ROCHEFORT: Dette er et eksempel på hva som skjer når Gud blander seg inn i bryggingen. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Munke-brygget fra Belgia har noe magisk over seg. Det er ikke så lenge siden jeg oppdaget det. Og nå vil jeg gjerne misjonere for dette mektige ølet. Det heter Rochefort.

Rochefort er et eksempel på hva som skjer når du blander Gud inn i ølbryggingen. Det blir himmelsk.

Og litt misjonering trengs, antakelig. For hvordan skal man overtale noen til å bruke 50 kroner på en flaske øl? (Helt vanlig størrelse, 0,33 l)

Det første argumentet er at ølet inneholder 9,2 prosent alkohol. Men det er neppe nok tll å overbevise deg. Riktignok gir alkoholen gir ølet mye fylde.

Munkene lager ølet

For å gjøre det litt mer interessant: Rochefort er ett av bare syv Trappist-bryggerier i verden.

Det er seks i Belgia og ett i Nederland. Trappist-bryggeriene drives utelukkende av munker. Inntektene fra salget går til driften av klostrene og veldedige formål.

Bryggeriene har underlagt seg selv flere strenge regler. For eksempel skal bryggingen ikke justeres i forhold til etterspørsel. Er det tomt - så er det tomt. I praksis er dog dette ikke et stort problem. Ølet er stort sett å få tak i.

Hemmelige metoder

Når det gjelder metoder og bryggingen er det mye hemmelighetskremmeri. Alt øl skal nemlig brygges innenfor murene til klostrene. I Rocheforts tilfelle kommer også vannet fra en brønn innenfor murene på klosteret som ligger i byen med samme navn.

Ølet er mørkt som rumpa til Satan. Det har en voldsom fylde og mer enn to flasker er neppe forsvarlig for en gjennomsnitts småbarnsforelder på en fredagskveld.

Jeg klarte ikke la være å kjøpe en ost til for å prøve. Hvilken? Roquefort, selvfølgelig. Jeg kjøpte det fordi jeg ville fortelle at jeg hadde drukket Rochefort til Roquefort, men det var forbløffende godt. (Les om verdens beste ost- og vinkombinasjon)

Rochefort kommer i tre varianter: 6, 8 og 10. 6'ern har 7,5 prosent alkohol. De to andre har henholdsvis 9,2 og 11,3 prosent alkohol. Jo høyere nummer - jo mer smak. 10'ern er kanskje i drøyeste laget - særlig om man bare har drukket lys, vanlig lager-øl.

6'ern kan det noen ganger være litt vrient å få fatt i fordi den utgjør bare 1 prosent av all øllen de brygger på Rochefort.

Herved har du fått ukens kjøpsanbefaling.

Og har du lyst å utfordre deg selv kan du prøve ølet til den beste sjokoladekaka...

 

Les også:

Prøv det nydelige focaccia-brødet

Her er de ti beste pappvinene

Metoden som gjør fisken supersaftig

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning