Ukens beste vintips

Grillvin til under hundrelappen

Denne rødvinen passer til både grilling og ren kos.

ORDSPILL: Goats do Roam er et ordspill på typisk engelskspråklig uttale av Côtes du Rhône.
ORDSPILL: Goats do Roam er et ordspill på typisk engelskspråklig uttale av Côtes du Rhône. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Hva skal man drikke til de siste kampene i VM? En tysk riesling? Eller kanskje en rioja? I Uruguay produserer de faktisk vin på druen tannat. Det gjør de ikke i Nederland; der går det vel helst i Heineken og genever.

Men hva med å droppe de fire beste landene i VM og heller satse på vertsnasjonen? Bafana Bafana er ute forlengst, men vi kan jo støtte vinindustrien deres.

Da polet lanserte sine nye viner for juli, var det fokus på Sør-Afrika, med en tydelig henvisning til fotball-VM. Etter at apartheid-styret falt og handelsboikotten ble hevet, har sør-afrikansk vin vært i sterk vekst.

Les også: Den beste rødvinen

I de kjølige, vestlige kystområdene dyrkes det som oftest hvitvinsdruer, pluss den den røde signaturdruen pinotage. Inne i landet er temperaturen høyere, og der er det mer rødvinsdruer. Mange av dem har sitt opphav i Rhône i det sørlige Frankrike, og vinanbefalingen denne uken er nettopp laget på slike druer.

Geiter og Rhône

Vinen er produsert av Charles Back ved Fairview i vindistriktet Paarl nær Cape Town. Navnet på vinen er en historie for seg. Den heter Goats do Roam.

Dette har sin bakgrunn i geitene som tidligere vandret rundt på vingården, og kan oversettes sånn noenlunde med " geiter vandrer faktisk".

Les også: Vin på tilbud i juli

En annen ting er at Goats do Roam er et ordspill på typisk engelskspråklig uttale av Côtes du Rhône, og vinen er da også, som vi allerede har vært inne på, laget av druer vi vanligvis forbinder med Rhône. Miksen i dette tilfellet er 60% syrah, 15% cinsault, 13% mourvèdre, 8% grenache og 4% carignan. Vinen er lagret 11 måneder på fat.

Goats do Roam har vært tilgjengelig en stund i det norske markedet, men da kun i bestillingsutvalget. Nå er den tilgjengelig i basis, kategori 6, hvilket betyr at den er å få i alle større polutsalg.

Goats do Roam 2009, vnr 45600, kr 98,90, 84 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Moden duft av mørke skogsbær med innslag av vanilje, krydder og urter. Også et lite hint av mynte. God fylde med rik og sødmefull frukt, middels syre og en lang ettersmak. Det er endel tanniner her, men de er veldig fine og nærmest begravet under all frukten.

Les også: Stor test av pappviner

Denne vinen tåler et par år i kjelleren, men drikk den heller nå når den er fersk og fruktig.

Den uttalte fruktsødmen gjør at vinen kan hamle opp med ganske sterke grillsmaker. Faste, vellagrede oster, som parmesan, cheddar, gruyère m.fl. er også glimrende.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning