Når det kommer til Østerrike, er det kanskje riesling og grüner veltliner som ligger fremst i pannebrasken vår.

Virkelig gode eksemplarer av disse kan da også måle seg med de fremste hvitvinene i verden, og det foregår en ikke ubetydelig eksport av disse vinene.

Rødvin, derimot, har vært noe som hovedsakelig har vært forbeholdt hjemmemarkedet. Men det ser ut til å kunne endre seg. Det lages nemlig stadig flere og bedre rødviner i Østerrike.

Vår vin kommer fra Burgenland, som ligger syd for Wien, mot grensen til Ungarn. Den er laget på 90 % blaufränkisch, som mange mener er den beste, lokale rødvinsdruen i Østerrike. De siste 10 % er nebbiolo, som vi kjenner som druen bak italienske barolo og barbaresco.

Heinrich Alpha 2008, vnr 80429, kr 145,40, 85 poeng.

Dyp rød, som brekker mot blått i kant. Både røde og mørkere bær i duften med små hint av urter og krydder. Middels til god fylde med pen frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også lagring i tre til fire år. Hva mat angår, kan du drikke den til kjøtt av både okse, lam og svin. Det kan gjerne være litt fett på kjøttet, så får du balansert ut garvestoffene i vinen.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Lammeindrefilet med ratatouille

Biffspyd med grønnsaker og rødgrønt peppersmør

Flere gode tips i serien Ukens beste vintips finner du her:

God beaujolais

Innertier til spicy sjømat

Røff og kraftig rødvin

Frisk og god hvitvin

Glimrende rioja

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!