Ukens beste vinkjøp

God og fruktig grillvin

Vi drar til Sør-Frankrike for å finne en rødvin med god fylde og fruktsødme.

LIRAC: Ch. de Ségriès kommer fra området Lirac i det sørlige Rhône.
LIRAC: Ch. de Ségriès kommer fra området Lirac i det sørlige Rhône. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Ofte pleier man å dra frem viner fra "den nye verden" når man skal grille. De kraftige smakene i grillmaten krever nemlig tilsvarende robuste viner, og det finner man gjerne i shiraz fra Australia, pinotage fra Sør-Afrika, zinfandel fra California eller malbec fra Argentina.

Vi må imidlertid ikke glemme at det også finnes vin som svarer på tiltalen i "den gamle verden", og skal vi ha god fylde kombinert med en uttalt fruktsødme, er det lett å havne i det sørlige Frankrike, nærmere bestemt i Rhône-distriktet. Vi drar derfor til Lirac for ukens vinanbefaling.

Vinen er produsert av Henri de Lanzac og er laget på en ganske typisk druemiks for det sørlige Rhône: 60% grenache, 20% syrah, 10% cinsault og de siste 10% en blanding av carignan og mourvèdre. Den er ikke lagret på fat, noe som gjør at frukten står ganske klart og fint frem.

Ch. de Ségriès 2007, vnr 31335, kr 149,90, 86 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Moden duft av solbær og bjørnebær med innslag av krydder og urter. God fylde med rik og sødmefull frukt, moderat syre og en lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men den tåler også lagring i tre til fire år. Mange forbinder viner fra Rhône med høstens lam og vilt, men som vi allerede har vært inne på, så byr den gode fylden og fruktsødmen i denne typen viner også på en veldig god match mot grillet kjøtt med forskjellige marinader og sauser.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Helgrillet svinefilet med chili

Biffspidd med grønnsaker og rødgrønt peppersmør

Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Flere gode tips i serien ukens beste vinkjøp, finner du her:

God økologisk hvitvin

Som laget for jordbær

Frisk og fruktig italiener

Rødvin fra Østerrike

God beaujolais

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen